Grundläggande tips för nybörjare i boxning

0

För de som inte själva utövar eller har intresse av boxning kan sporten vara svår att förstå sig på. Den kan upplevas som våldsam och många gånger även brutal för den okunnige. Trots detta är boxning en sport med en anrik historia som i allmänhet anses ha sitt ursprung i antikens Grekland.

Bekanta dig med sporten

Boxning är inte bara en kampsport utan även en bra träningsform då du behöver använda hela kroppen, det handlar inte bara om att dela ut slag så hårt som möjligt. För de som inte själva deltar i sporten kan det även vara en källa till underhållning.

Därför tänker jag mig att vi nu pausar snacket om bland annat casino på nätet och istället pratar lite boxning.

Eftersom denna artikeln främst riktar sig till nybörjare, samt de som är nyfikna på sporten ska vår expert Amy Martinsson ge oss några enkla, grundläggande tips om boxning som är bra att tänka på när man tar de första stegen in i boxningsvärlden.

Så här börjar du

Hur börjar man med boxning? En bra fråga som har ett enkelt svar, gå till ett gym som har en boxningssäck och testa. Därefter beror det till stor del på vilken väg du vill gå. Oavsett om du har siktet inställt på delta i amatörboxning eller helt enkelt föredrar boxning som träningsform framför andra är valet ditt.

Det du behöver för att börja är en bra boxningssäck samt handskar. Därefter behöver du veta hur du ska träna. Förslagsvis går du med i en boxningsklubb så har du alltid tillgång till en tränare. Du kan även titta på de gym som erbjuder en personlig tränare. Föredrar du att träna på egen hand rekommenderar vi att du exempelvis tittar på klippet säckträning med Paolo Roberto.

Boxningstips för nybörjaren

Först och främst, kom ihåg att slappna av. Framför allt om du går en rond med en motståndare. För nybörjare kan det vara skrämmande de första gångerna men du är inte ensam om känna dig osäker. Kom ihåg att även proffsen en gång var oerfarna och osäkra.

  1. När du är avslappnad och inte spänner dig i axlarna ökar kraften och tempot i dina slag. Tänk också på att inte ha händerna spända i handskarna, knyt nävarna först precis före ett slag.
  2. Glöm inte bort att andas. För att orka med längre när du tränar hjälper det att andas på ett korrekt sätt. När du tränar är det bra att andas in före varje kombination av slag, andas ut när du slår, ta ett steg tillbaka och andas in igen. Upprepa i omgångar.
  3. Kom ihåg att du har fötter också. Boxning handlar inte enbart om att dela ut slag med händerna. För att undvika slag behöver du röra på fötterna. Nu menar vi förstås inte att du ska vicka på tårna. Du behöver röra dig både framåt och bakåt men även i sidled och även vinkla kroppen när du rör på dig för att undvika motståndarens slag.
  4. Träna olika kombinationer av slag. Att slå mot en säck är annorlunda jämför med en motståndare. Säcken står still och slår inte tillbaka. Träna långa kombinationer av slag och se gärna till att du använder så många olika slag du kan. Bästa sättet att bli bättre är att öva.

Några grundläggande boxningstekniker

En bra start är att lära sig alla olika typer av slag som används. Slagen kommer i tre olika kategorier: Raka slag, Uppercutslag och krokslag.

  • Raka slag slås framåt i en rak linje.
  • Uppercutslag slås i en båge nerifrån och upp, vinkeln ska vara större än 45º med golvet.
  • Krokslag slås också i en båge men utifrån och in mot kroppens mittlinje. Slaget skall ske parallellt med golvet, alternativt i en vinkel på 45º eller mindre. Slag med riktning uppifrån och ned i en vid båge, ofta så kallade svingar hör även till denna kategori av slag.

Förutom de olika slagen så öva även på olika typer av försvar. Dessa brukar delas upp i passivt försvar och aktivt försvar. De aktiva försvaren kännetecknas naturligtvis av att du följer upp en kontring av motståndarens slag, försvar med nävarna också kallat garden. Passivt försvar handlar enbart om att undvika slag.

  • Försvar med benen – Inga sparkar, bara steg bakåt, åt sidorna eller rotationssteg, med andra ord, rör på fötterna.
  • Försvar med garden – Plockningar, pareringar och blockeringar, med andra ord håll händerna uppe, sänk inte garden.
  • Försvar med midjan – Vrid dig åt sidorna, ducka och luta överkroppen bakåt

Om du vill läsa på ännu mer ta en titt på swebox.

Slutligen

Boxning är en fantastisk sport som är långt mer teknisk än vad de flesta tror, det handlar om så mycket mer än att slå motståndaren så hårt som möjligt.