En inledning med olika svar

0
Foto: Krister Melin

Inledningen av den här säsongen i Svenska Futsalligan har verkligen skapat både frågetecken och utropstecken. Det är lag som ännu inte lever upp till de förväntningar som finns på dem – och likaså är det vice versa med lag som verkligen överraskat.

Att tippa en slutvinnare i år är inte helt enkelt. Många som lagt sina tips och tagit del av sin Pinnacle bonus har naturligtvis gått för att regerande svenska mästaren Hammarby IF FF gör samma resa ytterligare ett år. En annan stor andel tror hårt på IFK Göteborg Futsal, som blev silvermedaljörer efter finalförlust mot just Hammarby. Att de, då de verkligen snubblade på målsnöret, med en stor revanschlusta skulle ta hem ett efterlängtat guld och bli störst igen.

När fem omgångar av den 22 matcher långa grundserien har avverkats är det ett lag som verkligen sticker ut. Det är AFC Eskilstuna, som i fjol kom upp som nykomling i Svenska Futsalligan och överraskade stort. Laget tog sig hela vägen till en semifinal, men väl där åkte man ut med klara siffror mot IFK Göteborg Futsal.

Till årets säsong har de definitivt räknats in som en toppkandidat, men ändock lite som en bubblare i snacket om SM-guld. Men inledningen av den här säsongen visar verkligen att AFC Eskilstuna blir att räkna med i år. Stommen av spelare från i fjol finns kvar – och dessutom har man kryddat en stark, men om än något tunn, med ett antal spelare. Därmed har de i år både kvalitet och bredd i sitt manskap.

Ett manskap som i år leds av Tekle Ghebrelul, tidigare i Örebro SK Futsal, tillsammans med Osam Abassi.

Bakom AFC Eskilstuna finns ytterligare några lag som verkligen levt upp till, och även överträffat, förväntningarna. IFK Göteborg Futsal, Borås AIK Futsal, IFK Uddevalla Futsal och Hammarby IF FF har alla fyra segrar på fem försök – och skuggar därmed suveräna AFC i topp.

Nere i bottenskiktet finns det däremot stora överraskningar. Förra årets komet Skoftebyns IF har haft en väldigt tuff start – med fem raka förluster. Tufft har också Strängnäs FC, som också de stod för en väldigt stark säsong i fjol, haft det. De har under de fem första matcherna vunnit en enda match, och det mot nykomlingen Libertá FC.

De två lagen befinner sig därmed på de två nedflyttningsplatserna. På negativ kvalplats återfinns just nu Norrköping FK och Libertá FC. Också de, precis som Strängnäs, på tre inspelade poäng.

Hur ska den här säsongen egentligen sluta? Säsongen är lång och mycket kan och kommer hända. Och framför allt sedan i ett slutspel – det vet vi alla.