Futsal växer inom spelbranschen

0
Foto: Krister Melin

En gång var futsal bara en hobby med ett fåtal entusiaster som lirade fotboll inomhus. Men sedan sporten fick egna regler av FIFA har futsal växt och klassas idag som en egen sport, seriös och med stor publik. Och på senare tid har även spelbolagen fått upp ögonen för sporten, och allt fler bettar idag på futsal.

Ett tecken på att en sport börjar bli populär för den stora massan är när spelbranschen hoppar på tåget och erbjuder odds på matcherna. Och numera har varje bettingsajt med självaktning futsal i sitt oddsutbud, bland annat storheter som Kindred, Evoke Gaming, 888 Sport och Hillside. Idag finns det även casinon utan Spelpaus som erbjuder futsalodds.

Futsal du kan spela på

Sporten futsal skapades faktiskt så tidigt som 1930, av Juan Carlos Ceriani från Uruguay. Sydamerika har av naturliga skäl också varit störst inom sporten. Brasilien dominerar idag, men sporten är också stor i europeiska länder som Tyskland, Frankrike och Spanien, där man slog publikrekordet 2018 med över 12 000 åskådare på läktarna. Det är också dessa länders ligor som är mest populära inom sportbettingen.

Ju mer en sport växer desto fler oddsmarknader brukar man hitta. Samma sak gäller såklart även för futsal, som får fler och fler utövare och växer sig allt starkare. Dagens oddsutbud inkluderar en hel del ligor, men också mästerskap och andra turneringar. Numera hittar du också odds på futsalligan i Sverige där sporten också växer så det knakar.

Spelbranschen får futsal att växa

Futsal blir alltså allt större inom bettingen, och samtidigt växer också sporten. Och i takt med att allt fler fans av sportbetting hittar fram till futsaloddsen ökar också intresset från spelbolagen att gå  in som sponsorer, precis som är fallet med t.ex. fotboll och ishockey, där exempelvis Premier League fick ett uppsving med hjälp av sponsorer från bettingföretagen.

Allra störst satsning på futsal från spelbolagen hittar vi i Brasilien. 2019 skrev den brasilianska ligan Liga Gaúcha ett lukrativt avtal där spelbolaget KTO gick in som officiell sponsor för 400 matcher. Året därpå inleddes ett samarbete med Betsul, som samtidigt fick sändningsrättigheterna för ligan. Hur mycket pengar som går till ligan hänger samman med hur många prenumeranter som går över till Betsul.

Även i Europa förekommer sponsring av futsalligor. Den polska ligan Futsal Ekstraklasa slöt i våras ett avtal där det utländska spelbolaget STS gick in som officiell partner. 

Som sport rider futsal på en framgångsvåg och vi kommer inte att bli särskilt förvånade om sporten tar ytterligare kliv de närmaste åren.