Full fart i SFL under trettondagen

0
Foto: David Gerd

trettondagen var det full omgång i Svenska Futsalligan som innebar heta möten. Bland annat seriefinalen mellan serieledande Hammarby IF och tabelltrean Örebro SK. Omgången 17 bjöd även på ett Göteborgsderby mellan IFK Göteborg och Torslanda IK. Futsalmagasinets Daniel Souza sammanfattade onsdagens drabbningar. 

IFK Uddevalla – AFC Eskilstuna 7-3 (2-2)

Det var tabellfemman och trean som möttes i Agnebergshallen. 

Matchen mellan IFK Uddevalla och AFC Eskilstuna bjöd på många mål framför allt i den första halvleken.

Det var en väldigt jämn första halvlek där båda lagen skapade heta lägen. Gästerna AFC tog ledningen i den andra spelminuten, men tre minuter senare kvitterade IFK Uddevalla genom Younes Raisi. I den sjunde minuten kunde AFC återigen ta ledningen efter mål av Isam Abbasi. Med fyra minuter kvar av den första halvleken kvitterade IFK till 2-2 genom Fredrik Söderqvist. 

Men i den andra halvleken drog IFK Uddevalla iväg och kunde vinna komfortabelt med 7-3.

IFK Uddevalla ligger kvar på en femteplats medan AFC Eskilstuna ligger nu fyra efter förlusten. 

IFK Göteborg – Torslanda IK 2-1 (2-1)

Då var det dags för säsongens andra Göteborgsderby. IFK Göteborg vann det första mötet lagen emellan där IFK drog iväg i den andra halvleken och vann stort med 8-1. Inför onsdagens match låg IFK fyra i tabellen medan Torslanda låg på en tiondeplats med 14 poäng. Torslanda kom till match med en 4-3-seger mot tabelljumbon Skoftebyns IF och segern innebar också att man lämnade nedflyttningsplats.

IFK Göteborg vann senast mot Libertà FC på bortaplan och hade chansen att gå förbi topplagen Örebro SK och AFC Eskilstuna vid en seger mot Torslanda IK.

Det blev en jämn och tät första halvlek och det var Torslanda som tog ledningen genom Rickard Schöndell i den fjärde matchminuten. IFK lyckades både kvittera och vända till 2-1 med sju minuter kvar av den första halvleken. IFK kunde ha utökat till 3-1 men Emilio Rossi missade straffen och de första 20 minuterna slutade 2-1 till IFK Göteborg, vilket också blev slutresultatet trots bra lägen åt båda håll i den andra halvleken. 

Så här sa Petrit Zhubi, spelande tränare i IFK Göteborg till lagets hemsida efter matchen: 

– En skön vinst även när vi kanske inte är på topp, visst skulle vi satt ett par mål till men Torslanda gör det bra och svårt för oss. Jag är nöjd med tre pinnar.

I och med segern är IFK Göteborg nu ny tabelltvåa då Örebro SK förlorade borta mot serieledande Hammarby IF med 2-1. Torslanda IK ligger kvar på tiondeplatsen. 

Skoftebyns IF – Borås AIK 3-3 (0-0)

Tabelljumbon Skoftebyns IF har haft det tufft i SFL så här långt och kom till hemmamatch mot Borås AIK med sju raka matcher utan vinst. Sista gången man vann var hemma mot Norrköping FK den 15 november. 

Mittenlaget Borås AIK vann senast stort mot Strängnäs FC med hela 12-3 och hade fyra matcher utan förlust inför onsdagens match.

Men trots att Skoftebyn ligger sist i tabellen, var det hemmalaget som började bäst och efter 34 spelade minuter stod det 3-0 på resultattavlan i hemmalagets favör. Men Skoftebyn kollapsade totalt efter Shobair Mahmoodis utvisning i den 35.e minuten. Borås växte in i matchen och gjorde både 3-1 och 3-2 på bara nio sekunder. Med tre minuter kvar av matchen lyckades bortalaget även göra 3-3, vilket också blev slutresultatet.

Skoftebyns IF ligger kvar på sista platsen med sju poäng och man har dock en match mindre spelad. Borås AIK ligger på en sjundeplats med 26 poäng. 

Strängnäs FC – Libertà FC 7-3 (4-1)

Strängnäs FC är tillbaka på vinnarspåret efter fyra raka förluster i ryggen när man hemmavann mot Libertà FC med 7-3. Nykomlingen Libertà ligger näst sist i tabellen och förlorade i söndags mot IFK Göteborg med 7-3 men laget tog en imponerande trepoängare mot serieettan Hammarby IF innan dess. 

Libertà kämpade på bra men hade svårt att stoppa Strängnäs som gick till pausvila med en 4-1-ledning. I den 21:a minuten reducerade bortalaget till 4-2 genom Ardi Thaqi.

Men Strängnäs fortsatte att vara det bättre laget. I matchens sista minut satte hemmalaget spiken i kistan efter mål av Alagi Sosseh och vann med hela 7-3.

I och med segern ligger Strängnäs FC på en sjätteplats med 29 poäng medan Libertà FC ligger kvar på elfteplatsen. 

Örebro FC – Norrköping FK 5-1 (2-0)

Örebro FC tog säsongens sjätte seger när man vann hemma mot Norrköping FK. Det var hemmalaget som började bäst och tog ledningen i den fjärden minuten och gjorde även 2-0 två minuter senare genom Ignatius Malki. 3-0-målet kom i den 34:e minuten genom återigen Ignatius Malki. 

Norrköping växte in i matchen och reducerade till 3-1 genom Kristian Issa i den 37:e minuten. Men minuten senare drog Norrköpings Azad Eliassy på sig det röda kortet. Och två minuter kvar av matchen utökade ÖFC till 4-1 och sekunder senare kom även 5-1-målet genom matchens lirare Ignatius Malki och Örebro FC kunde ta hem årets första seger. 

Hammarby IF – Örebro SK 2-1 (1-1)

Seriefinalen mellan Hammarby IF och Örebro SK var utan tvekan säsongens bästa match så här långt. Hammarby ledde serien med sina 37 poäng och Örebro låg tvåa med 33 poäng inför onsdagens match. 

Båda lagen satte hög press och skapade bra lägen. ÖSK tog ledningen i den 13:e minuten genom Ilham Pepeljak. Minuten senare svarade Hammarby tillbaka och kvitterade till 1-1 genom Jonathan Almendra Cifuentes. Båda lagen fortsatte att hota varandra och det skapades målchanser åt båda håll. Men det var Hammarby som drog det längsta strået när Özgür Yasar gjorde 2-1-segermålet.

Hammarbys Gabriel Diaz blev utsedd som matchens lirare och han sa så här till tv-sändningen efter matchen:

–  Det var en intensiv match. Vi vet att Örebro är ett bra lag och har många bra individuella spelare och de spelar bra kollektivt. Men jag tycker att vi genomförde matchplanen väldigt bra och lyckades slå dem med 2-1.

Hammarby IF leder nu serien med 40 poäng, fem poäng ned till nya tabelltvåan IFK Göteborg. Örebro SK är nu trea efter förlusten.  

Kommande matcher, Omgång 18

9 januari

14.00 Torslanda IK – Strängnäs FC 

10 januari

14.00 Norrköping FK – Hammarby IF

16.00 Libertà FC – Skoftebyns IF

17.30 Örebro SK – IFK Uddevalla 

11 januari

19.05 Borås AIK – IFK Göteborg  

12 januari

19.30 AFC Eskilstuna – Örebro FC