Hittarp redo för historiska slutspelet: ”Vi kommer att ge allt”

0
Foto: Krister Melin

Senaste gången ett seniorlag från Skåne fanns representerad i ett SM-slutspel i futsal, var säsongen 2013/14 när Malmö City FC tog hem guldet med spelare som Kristian Legiec, Robin Armandt och Patrik Burda i spetsen.

Nu har den södra delen av sverige återigen ett lag i slutspel men denna gång handlar det om damerna och Malmö är utbytt mot Helsingborg.

Laget Hittarps IK gör sin tredje säsong i RFL och nu är man alltså ett av landets åtta främsta lag och en stor del i detta är lagets profil Isobel Maria Aguliar, som berättade att denna framgång är historisk för klubben men att man i flera år har velat nå ett slutspel.

-Vi har egentligen sedan starten tänkt att vi vill ta oss till ett slutspel så det är något vi har kämpat för dem här tre åren vi har varit i Hittarp, och innan dess när vi var i Vellinge och Malmö City, säger hon till Futsalmagasinet och fortsätter:

-Vi har haft en tuff serie med fjolårets finalister IFK Göteborg och GAIS Futsal så det är en tuff serie att ta sig vidare ifrån men det har vi lyckats med i år vilket vi är jätteglada för.

Hur viktigt är det att möta den här typen av motstånd?

-Absolut, det är det här som motiverar oss att få möta två av sveriges bästa lag, det gör att vi utvecklas och det gör mycket att få möta spelare av den kalibern samtidigt som det är tufft. Det är inte ofta vi tar poäng mot dem lagen men när vi väl gör det så är vi glada.

Sagt och gjort. Denna säsong hittade Hittarps IK en formula för att göra detta till en ny vardag. Man spelade oavgjort två gånger mot mästarinnorna IFK Göteborg samt besegrade GAIS Futsal vid ett tillfälle. En del av framgångarna stavas långsiktligt tänk.

-Vi har fått behålla stommen i laget och inte fått in så många nya spelare utan fått behålla samma spelare som tidigare vilket gör att vi har fått haft en kontinurligtet, både i träningar och match och vi har fått fortsätta att utveckla dem sakerna vi behöver bli bättre på istället för att få börja om vilket förekommer när man får in många nya spelare inför varje säsong.

Hon fortsätter:

-Nu har vi fått bygga vidare på det vi har så denna säsong har det sett riktigt bra, sen har förutsättningarna med Corona inte varit så bra med uppehåll men vi har kört på så gott vi har kunnat och jag tycker att vi har haft en bra känsla i laget och vi har hållt igång vårt spel bättre än tidigare. Vi har tidigare varit stillastående och statiska men jag tycker att vi har fått igång rörelsen. Tidigare har försvarsspelet varit vår styrka men nu har vi fått igång det offensiva spelet. 

Hur stor del har er tränare Carlos Olave haft inverkan på detta?

-Han är nästan grunden till allt. Vi har haft han i många år. Han är superenvis, har han en vision hur han vill spela futsal så ger han sig inte och fortsätter att nöta och nöta. Han inspirerar oss spelare till att ge det där lilla extra, han pendlar från Malmö till Helsingborg inför varje träning och kommer och tränar med oss extra när vi vill och behöver. Han ligger bekom allt.

Ovannämnde Carlos Olave är sedan några månader assisterande förbundskapten bakom Gabriel Dias i damlandslaget, som förra veckan hade sin första samling i Yxnerum utanför Åtvidaberg. Något som Aguliar var uttagen till.

-Det har varit en fantastisk upplevelse. Det är speciellt med en ny tränare och nya spelare men jag tycker att vi har haft en givande vecka. Jag tycker att det är tydligt med hur de nya förbundskaptenerna vill spela, de har en tydlig vision för hur futsal skall spelas och det är bara att ha tålamod och fortsätta spela. Det känns som att de spelare som har kommit hit har ansträngt sig och vill det bästa för laget. Vi känns som ett mer sammansvetsat landslag än tidigare. 

-Det har varit mycket att ta in i huvudet, konstaterar Aguliar som här näst har ett stundande SM-slutspel att se fram emot där Järla IF står för motståndet.

-Det blir speciellt precis som när vi möter GAIS och Göteborg. Vi har gjort den research vi har kunnat om Järla men det känns som en öppen match där mycket kan hända. Vi kommer att ge allt i detta dubbelmöte. 

Något avslutande som du vill lägga till?

-Futsalen är på frammarsch och det har varit så kul att följa och något bra i Coronatider är att man har kunnat följa de andra lagen i deras websändningar och se hur spelarna utvecklas. Hon avslutar även med att önska sina kollegor i de övriga lagen ett lycka till.

Hittarps IK inleder SM-kvartsfinalen hemma i Mariahallen på lördag.