Filip Skarin redo att styra IFK Uddevalla vidare: ”Gått över förväntan”

0
Foto: David Gerd

Marcus Gerd, Craig Stephenson, Joakim Andersson, Robin Armandt och Viktor Jansson. Vad har dessa målvakter gemensamt? De har alla varit en del av IFK Uddevallas tidigare framgångssaga som resulterade i två SM-silver och tre guld. Men efter en turbulent start förra säsongen så har Uddevalla hittat tillbaka och detta med en annan burväktare i Filip Skarin som är redo att föra målvaktsarvet vidare.

– Det känns otroligt kul. Det har nästan gått över förväntan, i alla fall förra säsongen och denna säsong har vi steppat upp ordentligt.

Hur skulle du summera säsongen?

– Riktigt bra bygge i lagsammanhållning där vi har fått riktigt bra känn för varandra. Vi var bra redan förra säsongen men nu har det byggts på bra med 15 grabbar som krigar. 

Skarin värvades till IFK Uddevalla inför förra säsongen. Laget hade tre raka SM-guld och skulle snart spela Champions League-kval och så småningom SFL igen, men så drabbades klubben av en turbulent period där man tappade delar av laget. Skarin berättar om den tiden, och om den hjälp han fick av den meriterade målvakten Sergio Gómez Jiménez som även han var ny i Uddevalla.

– Jag blev kontaktad av Uddevallas dåvarande tränare som ville ha mig två säsonger innan dess, men jag ville inte gå dit för jag spelade i IK Oddevold där vi bland annat gick upp i division 1. Sen hörde de av sig inför Champions League-kvalet och behövde en målvakt och då hoppade jag in och tränade med dem, och då kom Sergio från Spanien också. En sjukt bra kille och jättebra mot mig där i början och pratade med mig direkt att så här tänker man i futsal. Jag lärde mig otroligt mycket på de två veckorna som han var här, säger Skarin och fortsätter.

– När han väl åkte hem så var det jag och Craig som var kvar och Craig har många fler år futsalerfarenhet än vad jag har så han har varit en viktig stöttepelare. Vi har krigat på tillsammans och jag tyckte att han skulle starta början av den säsongen men sen blev det att jag fick komma in i det och fick fightas, sen fick jag ta över den rollen men Craig har gjort väldigt mycket för mig. Det är han man ska tacka för all stöttning och allt inom futsal som målvakt.

Han hyllar också en annan Uddevallaprofil som har betytt mycket för honom, och som man kan se drag av när det kommer till sitt målvaktspel.

– Marcus Gerd är min gamle barndomsvän, vi är uppväxta tillsammans så det har också varit en sporre att vilja bli lika bra som honom i slutändan, om man någon gång kan komma dit, lägger Skarin till.

Ja, vi får väl se!

– Ja, vi får hålla tummarna för det.

Till helgen inleds slutspelet där man möter Strängnäs FC. Man mötte varandra i serien förra säsongen där Strängnäs vann med 7-6 och 4-3. I slutspelet tog IFK Uddevalla revansch och vann med 4-2 och 6-3. Till denna säsong har Strängnäs återigen stått för segrarna där de vann med 7-6 och 6-2.

– Det ska bli jättekul. Det blir alltid bra matcher mot Strängnäs. Vi slog dem i någon av matcherna förra säsongen och i slutspelet fick jag en video av farsan där han lagt ihop höjdpunkter från matcherna och då hade jag 87 procent i räddningar så får hoppas att det blir något liknande så vi kan ta oss vidare, minns Skarin och avslutar:

– Med den inställning vi har så kommer det att bli tufft för Strängnäs men jag vet vad Strängnäs går för. De kan få två chanser så sitter dem, det kommer att bli match oavsett. Det ska bli kul.