Moa Glans har hittat rätt med futsalen: ”Har gett mig så mycket”

0
Montage. Foto: Krister Melin och IFK Göteborg

Förra veckan samlades det svenska damlandslaget i Yxnerum för årets första landslagssamling. Med i truppen fanns debutanten Moa Glans som gör sin första riktiga futsalsäsong i RFL.

– Kändes självklart otroligt roligt och som en stor möjlighet att få utvecklas ännu mer. Det är också en jättestor ära att få representera Sverige i futsal, säger Moa till Futsalmagasinet.

Moa Glans har under de senaste fyra åren spelat fotboll med division 1-laget Bergdalens IK i Mellersta Götaland. Men inför RFL-säsongen 2020-2021 bestämde hon sig för att göra sin första futsalsäsong och det med de regerande svenska mästarinnorna IFK Göteborg.

– Det är det absolut roligaste jag gjort. Jag älskar det. Jag har inget negativt att säga om futsalen överhuvudtaget. Jag har fått möjligheten att få spela i Sveriges bästa futsallag och fått möjligheten att få träffa helt underbara människor längs vägen. Futsalen har gett mig så mycket mer än bara det man ser på plan. Jag är otroligt tacksam för det. 

Moa gör en minst sagt lyckad futsalsäsong med IFK Göteborg i RFL. Hon har spelat samtliga matcher och kom tvåa i skytteligan i RFL med sina 16 mål. Och så många timmar man lägger ner på sporten har verkligen lönat sig, då hon fick ögonen på sig från de nya förbundskaptenerna för damlandslaget i futsal, Gabriel Dias och Carlos Olave som kallade in henne till lägret i Yxnerum.

– För mig är det fortfarande lite oförståeligt att det har gått så bra som det faktiskt har gjort. Men jag är självklart jätteglad att jag har kunnat bidra i laget och med mina 16 mål. Dock hade jag inte gjort dem utan resten av tjejerna, säger Glans och fortsätter:

– Jag blev chockad över uttagningen med tanke på att det är min första säsong som futsalspelare. Men kändes självklart otroligt roligt och som en stor möjlighet att få utvecklas ännu mer. Det är också en jättestor ära att få representera Sverige i futsal. Det känns fantastiskt men också overkligt.

Glans har trivts bra på lägret och ser redan fram emot nya uttagningar. 

– Det har varit väldigt roligt och lärorikt. Jag har fått nya synvinklar på futsalen som jag inte haft tidigare och träffat många nya människor. Man har fått känna på en trött kropp och ett trött huvud. Det har varit mycket träningar och mycket teori men det har varit fantastiskt roligt. Det har också varit jätteviktigt för min utveckling. Målsättningen är självklart att få vara med hela vägen och få vara med på allt och få uppleva ännu mer med de blågula kläderna. 

Moa Glans tyckte också jättebra om de nya förbundskaptenerna.

– De kompletterar varandra bra, lär ut på ett bra sätt och de har samma målsättning. Jag fick en jättebra känsla av båda två. Både på och utanför planen vilket jag tycker är superviktigt. 

Fjolårets svenska mästare IFK Göteborg fortsätter att vara jobbiga för motståndarna även denna säsong. Laget blev seriesegrare i RFL Götaland efter stabila prestationer under grundserien. Facit: sju vinster, två oavgjorda matcher och endast en förlust. 

– Jag är jättenöjd med lagets prestation. Vi jobbar och sliter som ett lag vilket ger oss resultat. Jag tycker att vi är otroligt starka och vi är som bäst när vi gör allt ihop, säger Moa och fortsätter:

– Vi kan utvecklas ännu mer i det som vi har jobbat på under hela säsongen och det är bara fördelar om vi skulle förbättras mer i det. Men jag tycker att vi har gjort det bra! 

Vad hade ni kunnat göra bättre? 

– Ett lätt svar skulle väl vara att få med oss tre poäng i varje match vilket absolut inte är orimligt. Jag tycker att det hade speglat bilden bättre. 

Till helgen drar SM-slutspelet igång där Örebro FC väntar i kvartsfinalen. Så här säger Moa Glans vad de ska behöva göra för att kunna gå hela vägen och ta hem SM-guldet:

– Jag tycker att vi ska ta vara på alla träningar inför slutspelet och försöka utvecklas mer och mer. Vi behöver fortsätta på samma sätt som vi gjort nu, ha rätt inställning och fokusera på rätt saker.