Martin Herlin redo att ta ÖSK till semifinal: ”Går för SM-guld”

0
Martin Herlin. Foto: ÖSK Futsal

Under söndagen är det dags för returmötet mellan Örebro SK och AFC Eskilstuna. ÖSK vann den första av två kvartsfinaler med 3-6 på bortaplan förra helgen. Inför söndagens match pratade vi med Örebro SK-målvakten Martin Herlin som har haft en otroligt fin säsong i SFL så här långt och han har även släppt in minst mål i serien.

Örebro SK vann som bekant grundserien för första gången någonsin efter att man gick om Hammarby IF i den sista omgången. 

– En säsong som har varit bra överlag men några slarviga resultat. Vi har spelat bra för det mesta men tappat poäng mot lag vi borde vinna mot. Serien är lång och det är svårt att gå igenom en hel serie utan sämre prestationer. Men att vinna serien är ju givetvis godkänt och ett kvitto på att vi har lyckats bygga något starkt, säger Örebro SK:s kapten och målvakt Martin Herlin och fortsätter: 

– Vi spelade hemma mot Skoftebyn parallellt med Hammarby så vi hade fullt upp med att ta tre poäng mot dem. Men självklart var man glad och stolt över laget när vi fick höra att vi klev om Hammarby. En serieseger är alltid en serieseger!

ÖSK har gjort flest mål av samtliga tolv lag och de har även släppt in minst mål av alla. 

– Jag tycker att den statistiken bevisar att vi har en trupp som kan både försvara och anfalla. Vi har bra spelare på alla positioner och när kollektivet klickar så får vi med oss resultaten.

Man brukar säga att en målvakt är lagets ryggrad och det får man nog hålla med. Martin som kom till ÖSK 2019/2020 från Latorps IF Futsal har imponerat stort denna säsong med många fina insatser. Han har släppt in 35 mål på 19 matcher, vilket betyder att han har släppt in minst mål i serien.

– Personligen tycker jag att det är för många. Tycker att jag släppt in för mycket mål i vissa matcher, men jag ska försöka att inte gräva ner mig för mycket i det!

Vad vill du bli bättre på som målvakt? 

– Det beror på vem du frågar haha. Jag vill utveckla mitt spel med fötterna och positionsspel. Behöver jobba på min ”smidighet”. Man är ju inte 18 längre, säger Martin som drömmer om att bli proffs och kunna leva på futsalen. 

I ÖSK talas det många olika språk. Så här säger Martin vad han tycker om att leda en grupp av spelare med så många olika bakgrund i språk och futsalkunskaper: 

– Det är väldigt speciellt. Brukar skoja i omklädningsrummet ibland om att man känner sig som ett proffs redan när man sitter och det pratas fyra olika språk i omklädningsrummet. Men det går bra att leda, vi alla är där för futsalen och mycket handlar om samspel och ödmjukhet. Vi kanske inte alltid förstår varandra verbalt men ute på futsalplanen kommunicerar vi med gester, på taktiktavla, eller genom att visa. Det är väldigt lärorikt och kul faktiskt. En ny upplevelse att leda ett så ”internationellt” lag. Mycket utvecklande för mig personligen.

Martin Herlin jobbar som polis när han inte spelar futsal och han försöker kombinera så gott det går men han säger att det krävs mycket planering då han jobbar treskift och helger. 

Till exempel när vi vann serien så skulle det firas men jag fick kasta mig in i duschen för att åka och jobba kl 17-03, haha. Men det är ju ett val jag gjort så jag ska inte klaga. Min chef är förstående och hjälper mig med allt hon kan så det är jag tacksam för.

I januari gjorde det svenska landslaget årets första samling på Bosön, men Martin var tvungen att lämna återbud på grund av jobbet.  

Kallelsen till landslaget kommer några veckor innan och jag ligger redan planerad på mina arbetspass sex veckor i förväg. Med mitt jobb kan jag inte bara ta obetald semester och åka. Så tyvärr satte jobbet stopp för den möjligheten den gången.

Nu blev Martin uttagen igen till en ny landslagssamling som pågår mellan den 5 och 10 mars på Bosön och han ser fram emot samlingen med landslaget. 

– Det ska bli kul att träffa alla spelare/ledare igen och det är alltid lärorikt på dessa samlingar. Att bli uttagen är ju ett personligt kvitto på att man är bland de bästa i landet.

Men innan han åker iväg till landslagslägret, spelar Örebro SK ett returmöte med AFC Eskilstuna på söndagen. ÖSK vann med 3-6 i den första av två kvartsfinaler när lagen möttes förra helgen.  

– En tuff match. AFC var mycket mer taggade än senaste mötet (3-13). Vi är bättre från början men slappnar av lite och då är de skickliga och straffar oss. Men matchen i sin helhet visar att vi är bättre än ett aggeterat AFC. Vi vet om att AFC är hetsiga och gnäller på allt och vi måste kunna stänga av det och låta dem hållas utan att påverkas.

Hur tror du det går i slutspelet för Örebro SK?

– ÖSK går för SM-guld.

Något avslutande?

– Tips att göra en intervju med Sveriges utan konkurrens största futsal målvaktstalang Emil Björklund.