Succétränaren Kaplan inför klubbens första semifinal: ”En rolig match”

SM-slutspelet för herrar har nyligen haft ett landslagsuppehåll men idag återupptas slutspelet där man har kommit till semifinal. Strängnäs FC som under säsongens tidiga skede hade en turbulent period med spelartapp, tränarbyte och en svag start nådde semifinalen efter ett målrikt kvartsfinalmöte mot IFK Uddevalla.

Nu väntar seriesegraren och en av finalfavoriterna Örebro SK Futsal där Strängnäs återigen är nederlagstippade.

– Det är ligans tuffaste motstånd som man kan få, men det är roligt. Det är sådana matcher man ska se fram emot, säger den spelande tränaren Aday Kaplan till Futsalmagasinet dagen innan första semifinalen.

Han ser ÖSK Futsal som det lag som ska ha favoritskapet i semifinalen.

– Vi har inget att bevisa. Vi har varit uträknade hela säsongen och hade målsättningen att hålla oss kvar i SFL. Vi vet att vi har kvalité och vi har vetat om det hela tiden men vi har försökt att ta ett steg åt taget. Det har funkat bra och grabbarna har gjort ett fantastiskt arbete.

För den uppmärksamme eller oinsatte så är Aday Kaplan en erfaren futsalspelare med ett förflutet i Falcao FC samt landslaget där han gjorde 9 landskamper.

Hans senaste SFL-säsong var 2016/17 där han noterades för 9 mål på tio matcher. Nu är Kaplan tillbaka som spelande tränare, en roll han aldrig har haft och han berättar om hur det blev så.

– Planen var inte att jag skulle vara tränare utan jag kom in i Strängnäs som spelare. Jag var med i början av säsongen men fick en skada i knät strax innan seriepremiären, säger Kaplan som beskriver att det var en turbulent start med fyra raka förluster vilket innebar att dåvarande tränaren Vedran Kurtovic fick lämna.

– När han klev av efter fjärde omgången så hade vi ingen tränare och jag skulle bara vara med och hjälpa till tills vi hittar en lösning, och då kändes det bra både för mig och föreningen att det här kan funka. Det var en tillfällig lösning och så gick det som det gick och så har vi fortsatt på det spåret.

Vad känner du att du har bidragit med som tränare?

– Tanken var inte att jag skulle träna och jag har aldrig varit tränare innan, men jag tror mest att jag har gått på känslan och att möta spelare. Jag försökte att sätta mig själv i samma situation och funderat över vad jag själv behöver som spelare och vad jag önskade av min tränare. Det handlar mycket om att lyssna på spelarna och låta alla känna sig inkluderande, känna sig hörda och bestämma tillsammans.

Kaplan fortsätter:

– Jag tror att alla i laget känner sig inkluderande och aktiva i allt vi gör, och det får de att brinna mer för uppgiften, säger han som också nämnde om vikten att få ut max av respektive spelares styrkor.

Nu väntar tuffaste möjliga motståndet ÖSK Futsal och man inleder hemma i Thomas Arena där Eurosport kommer att sända matchen. Detta blir alltså Strängnäs första TV-match någonsin i just Thomas Arena.

– Det är bara roligt. All framgång är ett kvitto på att man har gjort något bra. Det här är beviset för grabbarna också att de har gjort det bra. Vi får en TV-match! Det motiverar laget!

– ÖSK är ett bra lag och spelar fin futsal. Det kommer att vara en rolig match för oss på planen och för alla som tittar på matchen. Jag vet att vi kommer att bjuda på en bra och underhållande match, avslutar han.

Första semifinalen spelas 13.05.

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img