Zhubi inför returmötet med Hammarby: “handlar om att lagmaskinen IFK Göteborg är finalsugna”

0

På lördagen avgörs det vilka som tar den första finalplatsen när Hammarby IF och IFK Göteborg möter varandra i returmötet i Stockholm. Den första matchen vanns av Hammarby med 4-2. 

– 2-0 är ju ingenting i futsal och vi är väl medvetna om vad vi skall göra, säger IFK Göteborgs spelande tränare Petrit Zhubi till Futsalmagasinet.

IFK Göteborg slutade på en tredjeplats i SFL:s grundserie och hade endast en poäng upp till tvåan Hammarby IF och seriesegraren Örebro SK.

– Grundserien började bra. Jag tycker att laget har gjort både bra resultat och mindre bra resultat. Men i det stora hela är jag nöjd, säger Petrit Zhubi som hade velat att laget hade kunnat styra matcherna än vad de har gjort.

– Men det är sex nya spelare som vi har värvat in och de har lärt sig hur vi spelar och hur vi vill spela. Det är klart att det är nytt spelsätt för vissa och en kemi som skall skapas mellan spelarna och en förståelse för hur saker och ting skall gå till.

Petrit kom till IFK Göteborg 2019-2020 från IFK Uddevalla. Det har blivit 35 matcher och 19 gjorda mål för honom i IFK Göteborg-tröjan så här långt.

– Man fick börja från ruta två. I Uddevalla hade vi spelat med varandra i några år och visste hur vi skulle spela och kände varandra innan och utan. I Göteborg är det andra spelare men tanken var att ta det bästa från Uddevalla till Göteborg. Det tycker jag att vi är på god väg att göra det. Nu är vi i semifinal.

Ja, IFK Göteborg är i semifinal efter att man besegrade Borås AIK i sin kvartsfinal.

– Borås är ett lag som är svårt att möta. Oftast är det tuffa matcher med målrika tillställningar, bra lag med bra spelare. Tycker att rutin och spetsegenskaper gjorde så att vi kunde ta oss vidare till semifinal, säger Zhubi och fortsätter:

– Det som gick bra är att vi gör många mål. Mindre bra är att vi tappar fokus och därmed släpper in mål. När det var ganska jämt i matchen så visade vi bra mentalitet.

Förra helgen spelades den första av två semifinaler när IFK Göteborg tog emot Hammarby IF i en repris från fjolårets SM-final. IFK ledde med 2-0 men Hammarby kunde både kvittera och vinna till slut med 4-2. 

– En match som har två ansikten. Göteborg spelar riktigt bra i 26 minuter, sen tar Hammarby över och gör det ganska bra. Straffar oss i lägen där vi är sårbara. Vi skulle kunna stå på egen planhalva och inte anfalla för att locka upp Hammarby. Men de stod lågt och vi gick in i deras fälla då kontrade de med att lägga in två mål. Vi hade kunnat göra annorlunda, få mer rörelse på Hammarby, pressa högre och göra mål på våra lägen.

IFK Göteborg:s 2-0-mål gjordes av Petrit som beskriver målet så här:

– Jag får en bra passning från Haidar (Bejan) och jag försöker sträcka mig efter bollen. Maximal tur att den går in i mål.

På lördagen är det dags för returmötet och IFK Göteborg har ett tvåmålsunderläge. 

– Nyckeln kommer jag inte berätta. Det är ett hungrigt Göteborg som kommer möta Hammarby. 2-0 är ju ingenting i futsal och vi är väl medvetna om vad vi skall göra. På lördag handlar det om att lagmaskinen IFK Göteborg är finalsugna.

Hur tycker du att träningsveckan har varit?

– Veckan har varit bra med mycket bra tempo, revanschsuget på träningen och detaljer som vi tränat på som blir avgörande i matchen. Vi har kollat på situationer som vi skall rätta till och utmana Hammarby med. Har varit en bra positiv vecka och optimismen finns där för att ta oss hela vägen till final.

Något avslutande?

– Jag spelar futsal för jag har stor kärlek till sporten och jag tycker väl att vi behöver vara bättre på att respektera motståndare, domare och lagkamrater. Sporten är fortfarande i en växtfas även om det nu har gått ett litet tag. Men vi behöver vara ödmjuka i oss själva och sätta mer tid för att utveckla sporten mer och vi är på god väg att förhoppningsvis få fler utlandsproffs från vår liga. Att även kunna värva in spelare från andra länder till våra lag som finns här i serien. Nu har landslagen bra kompetens och tränare för att utveckla denna generation och förhoppningsvis ta sig till ett mästerskap inom en snar framtid.

SFL-slutspel: Semifinal 2:2

Hammarby IF Futsal – IFK Göteborg Futsal

Lördag 20/3 kl. 17.35

Eriksdalshallen