De bästa svenska fotbollsspelarna någonsin och vad de gör nu

0
Foto: Tuur Tisseghem

Sverige har faktiskt levererat ganska många utmärkta spelare genom tiderna. Gunnar Nordahl är en legend och var en gång i tiden en av världens bästa spelare. 

Spelare som fortfarande är aktiva och går att satsa på

De flesta spelare på vår lista över de 5 bästa svenska fotbollsspelarna någonsin är pensionerade eller har gått bort, men Zlatan Ibrahimovic är fortfarande aktiv. Det betyder att det finns odds som går att satsa på som är relaterade till honom på ett eller annat sätt.

Att satsa på odds som inkluderar Zlatan är möjligt genom betting hos Expekt till exempel. Här går det att satsa på att Milan ska vinna enskilda matcher, att Zlatan ska vinna skytteligan, tillsammans med massvis med andra odds. 

De 5 bästa svenska fotbollsspelarna någonsin

Följande fotbollsspelare är enligt oss de bästa någonsin:

Zlatan Ibrahimovic

Det finns få svenskar som inte vet vem Zlatan Ibrahimovic är. Han är förmodligen den allra bästa svenska fotbollsspelaren genom tiderna, och är fortfarande aktiv trots sin höga ålder. Zlatan kommer att hylla 40 år under 2021, och håller trots detta en tillräckligt hög nivå för att kunna spela på den allra högsta nivån, vilket är helt otroligt.

Zlatan spelar för närvarande i det italienska storlaget Milan, och är fortfarande en riktigt farlig anfallare som slänger in mål efter mål. Även om explosiviteten och snabbheten inte riktigt är på samma nivå som tidigare, är spelförståelsen och styrkan Zlatans stora styrka, och ger honom en fördel mot i princip vilken försvarslinje som helst.

Henrik Larsson

Henke hade en fantastisk spelarkarriär som inkluderade spel i storklubbar som Barcelona, Celtic och en kort sejour i Manchester United, och var känd för att vara en energisk målspruta av rang. Henke har vunnit de flesta titlar som går att vinna, exempelvis ligatitlar med sina klubblag, Champions League med Barcelona, och har självklart även vunnit många individuella priser. 

Larsson är dock långt ifrån klar. Sedan han avslutade spelarkarriären har han tagit ett flertal tränaruppdrag. Han har varit huvudtränare för populära svenska lag som Helsingborgs IF och Falkenbergs FF, men är sedan 2020 assisterande tränare till Ronald Koeman i Barcelona. 

Tomas Brolin

Tomas Brolin var en av Sveriges och världens bästa spelare under 90-talet. Här levererade han i Parma i 5 års tid, men hade även en riktigt bra karriär i Sverige i lag som GIF Sundsvall och IFK Norrköping.

Tomas var även en av de bidragande faktorerna till att Sverige tog brons i VM 1994, vilket än idag är svenska herrlandslagets största bedrift inom fotbollen. Sedan han slutade med fotbollen har han försörjt sig som restaurangägare och affärsman. 

Gunnar Nordahl

Gunnar Nordahl hade en fantastisk spelarkarriär under 40- och 50-talet, och spelade i flera storlag i Italien. Gunnar ägnade en större del av karriären i Milan, och slängde bokstavligen in mål efter mål, vilket gjorde att Gunnar numera anses vara en av Milans absolut främsta spelare genom tiderna.

Gunnar lever tyvärr inte längre, men fortsatte att arbeta som fotbollstränare ända fram till början av 80-talet, främst inom svenska fotbollsorganisationer.

Fredrik Ljungberg

Även om Fredrik Ljungberg inte riktigt nådde samma nivå som resterande namn på den här listan (enligt oss), levererade han fantastiska resultat under sin fotbollskarriär. Hans spelade längst i det engelska topplaget Arsenal, och var en stor bidragande faktor till att de inte förlorade en enda match under säsongen 03/04.

Sedan dess har han tagit ett flertal olika tränaruppdrag, och var till och med tillfällig huvudtränare för Arsenal en del av 2019, och var assisterande tränare under säsongen 2019/2020. Ljungberg har även tagit ett flertal uppdrag som modell.