Skovin skrev SFL-historia: ”Han bryter mark för andra”

0
Foto: Krister Melin och Svenska Dövidrottsförbundet

Aleksandar Skovin blev den första döva futsalspelaren hos herrsidan som skrivit kontrakt hos en SFL-klubb när han presenterades som serieledande Örebro SK:s senaste nyförvärv den tredje november.

– Det är stort, han bryter mark för andra och det visar att allt är möjligt, säger ÖSK:s sportchef Victor Huerta till Futsalmagasinet.

Den 21-årige spelaren Aleksandar Skovin har dubbla SM-guld för döva med IK Surd och representerat Sverige i två VM. Han har även vunnit Champions League för döva 2017. Den tredje november blev han klar för fjolårets silverlag Örebro SK.

– Så himla glad att jag har skrivit på för Örebro SK som är en av de största klubbarna i Sverige. Jag hoppas att andra döva spelare blir ännu mer motiverade och även att de andra SFL-klubbarna vågar skriva kontrakt med döva spelare då vi har flera som tillräckligt med kvalitet att spela i SFL, säger Aleksandar som förklarar varför han valde just ÖSK.

– Det har funkat jättebra mellan mig och tränaren, övrig ledarstab och lagkamraterna så vi skapade en bra relation och de har förtroende för mig så det var lätt val för mig.

Den sjunde november gjorde 21-åringen debut i ÖSK-tröjan där han stod för två mål när laget vann borta med 10-2 mot Libertà FC. 

– Det viktigaste är att vinna tre poäng, men att göra två mål är en fin bonus. Det finns mycket kvar att jobba med, jag är inte riktigt nöjd. Jag kan ännu bättre, säger Aleksandar som beröms av ÖSK-sportchefen Victor Huerta. 

– Det är stort, han bryter mark för andra och det visar att allt är möjligt. För oss som klubb så är det bara kul att få in honom hos oss. “Alek” är en bra person som är seriös med fin karaktär. Drömdebut faktiskt, riktigt kul att se. Det är stentuff konkurrens. Vi förväntar oss att han jobbar hårt och utvecklas. Hur mycket speltid i SFL han får, det vet bara vår tränare Francis (Maciel). 

Aleksandar har med sig en tolk som kommer till varje träning för att kunna kommunicera med tränare och spelare och han tycker att kommunikationen fungerar särskilt bra då det används mycket kroppsspråk.

– Ibland är det svårt att hänga med tempot. Men jag krigar på, jag gör allt för att lära mig och bli bättre. 

Aleksandars målsättningar/förhoppningar på säsongen 2021-22 är glasklara.

– Att vinna SM-guldet, göra minst tio mål i säsongen, utvecklas till ännu bättre spelare än vad jag är nu och kvala till EM med landslaget, såklart (som genomförs i Göteborg i December). 

Som sagt är Aleksandar Skovin den första döva spelaren att representera ett SFL-lag. Han säger så här om vad klubbarna måste förbättra för att man ska få se flera döva spelare spela i SFL framöver. 

– Framförallt ska klubbarna kunna våga ge spelarna en chans. Jag kan tänka mig att många är nervösa när det gäller kommunikationen. Det är väldigt vanlig fördom hos hörande, att det ska vara otroligt jobbigt att kommunicera med döva. Men det löser sig alltid. Döva spelare är otroligt uppmärksamma på planen och tittar ofta över hela planen. Dessutom finns det alltid en möjlighet till att använda tolk på träningar och matcher. 

ÖSK-sportchefen är inne på samma spår.

– Det gäller att ge fler chansen att visa upp sig. Är man bra nog så är man, oavsett ålder eller annat. Jag tror det handlar om att man kanske är rädd att inte kunna kommunicera på plan, säger Victor Huerta och avslutar:

– Kul att ni uppmärksammar detta!