Futsalåret 2022: Här är eventen att hålla koll på 

0
Foto: Futsalmagasinet

2022 är ett år fullspäckat med såväl nationella som internationella idrottstävlingar, och futsal-världen avviker inte från den trenden. Med bara en vecka kvar till Europamästerskapen drar igång är det hög tid att öva in hejaklacksrutinerna. Nedan ger vi en summering av vad som kommer bli årets futsal-höjdpunkter. 

Hett tips: 

Njut av de stora mästerskapen bäst genom att betta på utkomsten. På så sätt kan du kompensera för spänningen som livematcher skulle gett utan COVID-restriktioner från soffan. Detta kan du göra från svenska sajter eller från utländska sajter. Fördelen med de utländska sidorna är att du kan spela på casino utan licens och spelpaus, vilket betyder att du har chans till både större spelutbud och större bonusar. 

Just när det gäller betting på futsal så kan det vara svårt att hitta bettingsidor som erbjuder vadslagning på den nischade sporten. Stora mästerskap brukar dock anges, och på grund av sportens nischade status så finns det oftast förmånliga vinstsummor att kamma hem.  

UEFA EUROS 2022

Året börjar starkt med UEFAs Futsal Europamästerskap. Det kommer att ta plats i Nederländerna mellan 19 januari och 6 februari. Mästerskapet kommer att växla mellan att spelas i Amsterdam och Groningen. Gruppspelet som lottades tidigare under hösten ser ut såhär: 

Grupp A: Nederländerna (värd), Serbien, Ukraina, Portugal (titelhållare)

Grupp B: Kazakstan, Italien, Slovenien, Finland

Grupp C: Ryssland, Polen, Slovakien, Kroatien

Grupp D: Georgien, Spanien, Azerbajdzjan, Bosnien och Hercegovina

Mästerskapet blir det första efter lagändringen kring formatet. Då mästerskapet förut spelats vartannat år och innehållit 12 lag så spelas det nu vart fjärde år och innehåller i stället 16 lag. Detta blir även det första mästerskapet där Nederländerna är värd sedan invigningen 1989.  

För att se det fullständiga schemat för gruppspelet och finaler, finns allt att tillgå på UEFAs hemsida

Svenska Futsalligan 2021-22

Samtidigt som Europamästerskapen går av stapeln fortsätter såklart den Svenska Futsalligan, SFL. Ligan närmar sig sitt slut där de sista matcherna spelas 26 februari. Ligan, som spelades för första gången 2014, avgör vilket lag som ska representera Sverige i UEFAs Futsal Champions League. Förra året vann Hammarby IF.

Kan titelhållaren Hammarby IF försvara mästerskapet i år trots en tredjeplats i poängligan med bara en månad kvar? I toppen står just nu fighten mellan IFK Uddevalla och Örebro SK. Spännande är också att se vad slutresultaten blir för det nya namnet Stallarholmens FK. Trots ett nytt namn så består laget av kända spelare då laget nämligen är en hopslagning av Strängnäs och Stallarholmens futsallag.

Champions League 

Precis som med svenska ligan så är UEFAs Futsal Champions League heller inte avklarat. Mästerskapet som består av vinnarna utav de nationella futsal ligorna påbörjades i augusti förra året. Svenska Hammarby IF kvalade då in och segrade i sin Preliminary Round. De gick därmed vidare till Main Round, där motståndet tyvärr blev för tufft. 

Mästerskapet fortsatte med Elite Round för vinnarna av Main Round i december, men har haft uppehåll sedan dess. Finalerna kommer att spelas under april 2022. De avgörande matcherna kommer att spelas på Arena Riga i Lettland. 

Övriga event i världen

Olympiska vinterspelen i Kina

Det är inte bara futsal som har ett stort år. Under februari månad, alltså samtidigt som Europamästerskapen, hålls vinter-OS. De olympiska spelen kommer äga rum i Beijing mellan 4-20 februari. Totalt kommer det finnas chans till medalj tävlas i 109 grenar. 

Sverige har medaljchans i flera av dem, och har enligt Gracenote blivit rankad som förväntad åtta i medaljlistan. De största svenska medaljhoppen är längdskidåkerskan Frida Karlsson och skridskostjärnan Nils van der Poel som förväntas ta guld på 10 000 meter. Även det svenska curlinglaget förväntas kunna dra hem några medaljer. 

Fotbolls-EM i England

Svensk fotboll har under året två mästerskap att se fram emot, vilket startas med Europamästerskap i juli för damerna. Svenska laget spelar sin första match mot Nederländerna den 9 juli. De andra två lagen i Sveriges grupp spelas mot Schweiz och Ryssland. 

Mästerskapet skulle egentligen spelats under 2021 men blev framflyttat på grund av pandemin och schemaändringar i herrarnas Europamästerskap. Damernas turnering äger rum den 6-31 juli. 

Fotbolls-VM i Qatar

Det är även dags för världsmästerskap i fotboll för herrarna under hösten. Spelen kommer hållas i Mellanösterns Qatar. På grund av extrema väderförhållanden kommer matcherna därför att gå av i november och fortsätta under adventsveckorna: 21 november till 18 december. 

Playoff matcher till VM kommer att spelas under mars månad – alltså i den perfekta pausen mellan SFLs och Champions Leagues slutspel. Där kommer Sverige att tävla mot Tjeckien och förhoppningsvis spela vidare mot en final i Polen eller Ryssland. Sveriges första match kommer att spelas på hemmaplan på Friends Arena i Stockholm.