Futsal: Allt du behöver veta om den eleganta sporten

Vad är egentligen futsal? Det är säkert en fråga som många ställer sig. Men den frågan är ganska lätt att besvara, eftersom futsal är den officiella inomhusfotbollen i världsförbundet FIFA. Namnet ”Futebol de Salao” kommer från portugisiska och betyder ”inomhusfotboll”. Denna sport har alltså sitt ursprung i Sydamerika. Här, liksom inom alla sporter, är det mycket populärt att satsa, och ett besök på oddsbonus360.se är ett bra ställe att göra det på.

Futsal är för övrigt inte alls en ny sport, eftersom den uppfanns av en lärare i Uruguay för cirka 70 år sedan. I början spelades spelet som han uppfann för unga människor utomhus. Under tiden har futsal blivit mycket utbrett och spelas i över 100 länder. Spelet är särskilt populärt i Brasilien och Uruguay, men även i Spanien, Portugal, Italien och Nederländerna, medan det fortfarande är i sin linda i Tyskland. Men fler och fler supportrar finns nu här och fotbollen främjar futsal mycket. Megastjärnorna Lionel Messi, Neymar och Cristiano Ronaldo växte upp med denna sport. Det är inte förvånande att denna sport har många fans i Brasilien, eftersom Brasilien helt klart är bollvirtuosernas land.

Futsal och skillnaderna mot inomhusfotboll

Futsal är en variant av fotbollsspelet och är FIFA:s officiella inomhusfotboll och småskalig fotboll. De första skillnaderna mellan futsal och inomhusfotboll finns redan i de olika spelplanen. Även om futsal och inomhusfotboll båda är varianter av fotboll skiljer sig de två sporterna avsevärt åt.

Antalet spelare och mål

Futsal har bara fem spelare på planen. Dessutom spelas futsal på handbollsmål. I princip gäller DFB:s regler för inomhusfotboll, men offside-regeln gäller inte här. Där består laget av 12 spelare, men endast 6 spelare per lag får vara på planen.

Målen i inomhusfotboll är två meter höga och antingen tre eller fem meter breda. Framför målet finns det sex meter djupa och rektangulära straffområdet. Om ett tre meter brett mål används är straffpunkten sju meter. Om målet däremot är 5 meter brett är straffpunkten 9 meter. I futsal är straffpunkten däremot 6 meter.

Spelets längd

I både futsal och inomhusfotboll pågår en match i två halvlekar. Medan en halvlek i inomhusfotboll varar 15 minuter, varar spelet i futsal 2 x 20 minuter och det kan finnas en time-out per lag per halvlek. I båda sporterna finns det ingen gräns för hur många byten som kan göras i farten.

Bollen

I inomhusfotboll, liksom i utomhusfotboll, används en vanlig fotboll. Futsal spelas däremot på ett annat sätt. Här används en något mindre boll med mindre studs. Detta gör att bollen är mycket lättare att kontrollera i futsal och stannar på marken. Detta är särskilt fördelaktigt vid direktspel. Det finns en annan skillnad i inkastningen. Medan inkast används i inomhusfotboll, används inspark i futsal. Insparken måste tas inom fyra sekunder.

Att bryta mot reglerna i futsal och inomhusfotboll

I futsal finns det en annan speciell egenskap när det gäller en foul. Här räknas foulet som en lagfoul. Dessutom får det generiska laget en direkt frispark (tiometersstraff) utan mur för varje ytterligare foul från och med det sjätte lagfelet per halvlek. På sätt och vis skapas här en situation som liknar en straffspark, eftersom bollen här kan presenteras till tiometersgränsen. Situationen är dock annorlunda i inomhusfotboll, eftersom frisparkar alltid måste tas indirekt.

Domare

Eftersom futsal är ett mycket snabbt spel, vissas det också av två domare. För bara en domare skulle spelsituationen helt enkelt bli för mycket. I det här fallet finns det en huvuddomare som fattar beslut i en tvistig situation. Tack vare den restriktiva tolkningen av reglerna förhindras hårt och överdrivet fysiskt spel i futsal.

Gula och röda kort

Det finns en mer sträng regel för bakåtpassning i futsal. Detta innebär att om bollen kommer från den egna målvakten får denne endast passa bollen med foten om bollen redan har passerat mittlinjen eller om bollen redan har rörts av motståndaren. Om ett rött kort utdelas får spelaren i fråga ersättas av en annan spelare efter två minuter.

Andra skillnader i reglerna

Som redan nämnts är bollen den mest uppenbara skillnaden. Futsalbollen är storlek 4 och väger 410-440 gram, vilket är samma vikt som en vanlig fotboll, som är storlek 5. Dessutom har futsalbollen optimerats med hänsyn till inomhusgolvets skick.

Fortsättning

Om bollen går i sidled rullas den inte in som i inomhusfotboll, utan sparkas in. Efter senast 4 sekunder måste spelet startas om efter ett avbrott. Detta leder till ett betydligt högre tempo i spelet. Å andra sidan resulterar detta också i den ändrade regeln om bakåtpassning. Om målvakten har rört bollen och lämnat den till en lagkamrat får målvakten bara spela bollen igen på egen planhalva om bollen tidigare har rörts av en spelare i motståndarlaget.

Varje lag har rätt till en time-out på en minut per halvlek. I princip räknas alla fouls i futsal som resulterar i en direkt frispark. Därför får motståndarlaget efter den sjätte foulen en straffspark från tiometerslinjen. Från sex meter tas en normal straffspark.