”Jag hoppas att jag kan ge spelarna något som gör att dem fortfarande är hungriga”

På fredagskvällen drog säsongen igång för Örebro SK Futsal som föll hemma mot Riga FC men tidigare under dagen presenterades lagets nya tränare som också är en hemvändare.

Dem senaste tre säsongerna ledde Francis Maciel sitt Örebro SK Futsal till tre raka SM-finaler där man vann SM-guld de två senaste säsongerna, men till denna säsong valde den framgångsrike tränaren att kliva av och under gårdagen presenterades Tekle Ghebrelul som så sent som föregående säsong tränade Västerås FC i SFL och som tidigare har tränat ÖSK. I Västerås så byggde han ett lag som bland annat besegrade ÖSK Futsal och som var ytterst nära att klara sig kvar i SFL.

ÖSK Futsal har precis förlorat sin första träningsmatch för säsongen men det är inga sura miner. Tekle som har avverkat sin första match sedan återkomsten är på gott humör och skriver autografer till framtidens lirare som bevittnade matchen. Han byter också en del ord med sin företrädare Francis Maciel som var på plats.

– Det är skönt att vara tillbaka och det var här jag inledde min svenska futsalkarriär, säger Tekle när Futsalmagasinet når han efter matchen.

Senaste gången han var här var under säsongen 2018/19 då han tog över efter Fredrik Holmquist men fick en säsong senare lämna till förmån för Muffe Bajraktarevic. Sedan dess har Tekle haft en kort sejour i både AFC Eskilstuna i SFL och FC Lidköping United i division 1 samt en säsong med Västerås FC i SFL och han kan se att hel del har hänt sedan han tränade ÖSK senast.

Det har hänt en hel del sedan jag var här sist. Nya spelare och organisationen har förändrats. Jag känner mig mer bekväm nu, sättet som spelarna har välkomnat mig på. Det känns bra.

Vad hoppas du på att kunna tillföra till laget?

– Det är svårt att säga nu då dem har spelat flera SM-finaler med två raka SM-guld men jag hoppas att jag kan ge spelarna något som gör att dem fortfarande är hungriga och ödmjuka. Dem måste förstå att alla motståndare kommer att jaga oss nu så det kommer inte att bli enkelt och jag hoppas inte på att vi är tillfredsställda med vad vi gör utan jag vill fortsätta att utveckla och vinna matcher.

Foto: Krister Melin

I årets upplaga av ÖSK så finns det flera nygamla spelare som har spelat i laget och för Tekle så följer tre av hans gamla spelare med i Ahmad Moniry och hans broder Hossein som han hade i Västerås, men även den danska stjärnskottet William Gantzhorn som har tagit den danska futsalen med storm med sin dåvarande klubb JB Futsal Gentofte. Utvecklingskurvan har lett den grönländske dansken till landslaget för både Danmark och Grönland. Hans första svenska klubb var FC Lidköping United som 18-åring under Tekles ledning och nu några år senare är han tillbaka i Sverige.

Moniry är en fantastisk spelare med styrkan i offensiven och i sin teknik. Han gillar att ge assist och det är vad vi behöver och han tycker om att jobba hårt, beskriver Tekle sin adept från Västerås.

William är också vänsterfotad och han är väldigt stark med teknik och jag tror att han kan tillföra laget, säger han och fortsätter.

Han är väldigt talangfull och han är bara 20 år gammal. Jag ser något i han och han kan bli något betydligt större än vad han är nu. Han var lite nervös idag (första träningens matchen) och gjorde några misstag men han har potentialen att kunna bli något.

När Tekle blir tillfrågad om den första matchen mot Riga så ler han bara när det kommer till insikten om den kvalité som det motståndet besitter.

– Oh yeah. Du ser dem två brassarna som har spelat på den högsta nivån och dem vann ligan där. Sen har du två argentinare som har spelat i VM, därefter har du flera letter som spelar i landslaget. Det säger sig själv och för oss var detta bra. Jag tycker att denna match var viktig, inte bara för att vi förlorade utan nu kan vi gå tillbaka och jobba ännu hårdare igen.

Jag gillar hur Riga spelade. De spelade med mycket rörelse och dem är inte rädda för att förlora bollen. Det var vackert att se och för oss var detta en lektion.

Bra lektion för er som oftast spelar offensivt i ligan ?

Tekle skrattar och håller med:

– Absolut. Här i Sverige är det oftast up and front.

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img