”Om vi ska göra det här så gäller det att göra om och göra rätt”

Kvalet till Svenska Futsalligan står och gömmer sig runt hörnet med tre lag som drömmer om spel på den största scenen kommande säsong. För förhandsfavoriten Linköping Futsal SK och nykomlingen Lund FC blir SFL-kvalet en helt ny erfarenhet. Söder Futsal från den kungliga huvudstaden är den enda klubben av trion som har erfarenhet av spel i SFL samt ett antal SFL-kval i bagaget.

Söder Futsal inleder kvalet på söndag när de gästar Lund FC borta i Skåne och för dem blir detta inte bara ett kval till SFL, utan också ett nytt kapitel i en berättelse om en krokig resa de senaste åren men som också har format det som idag är den senaste versionen av Söder Futsal men innan dess så måste den tidigare historian summeras och den börjar redan 2016.

Det var året då ”Nisse i Hökarängen” antagligen fick upp ögonen för den relativt okända klubben från Stockholm som hade tagit steget upp till finrummet inom Svensk Futsal. Debuten i SFL som skedde säsongen 2016/17 skulle dock bara bli ettårig. Dem undvek förvisso degradering omgående men fick istället kvala mot Hammarby IF som skulle visa sig vara snäppet vassare i ett dubbelmöte inför grönvita färger i Eriksdalshallen.

Efter degraderingen blev det spel i Division 1 Norra Svealand där tredjeplatsen i serien överskuggades av ett hungrigt Strängnäs FC med Adnan Cirak i spetsen. Säsongen 2018/19 kom revanschen i samma serie och äntligen skulle man få kvala mot SFL igen. Först vann man förkvalet där Thoréngruppen från Umeå och FC Brandberget stod för motståndet. I slutkvalet tog det stopp mot AFC Eskilstuna som gick vinnande ur dubbelmötet med ett uddamål.

Det var också den säsongen som Söder Futsal skulle bidra med kompetens till SFL och Hammarby IF som under sitt debutår höll på att ramla ur SFL men som klarade sig kvar via förkval mot GAIS Futsal och sedan SFL-kval mot Märsta IK. Inför den andra säsongen i SFL så tog Bajen in Joakim Eriksson som ny sportchef istället för Loke Grahn som tidigare hade haft den rollen. Detta skulle bli början på en Bajen-historia som alla känner till och som innefattar SM-silver och två guld.

Foto: Olof Bergqvist
Srecko Baic och Michel Basberber. Foto: Olof Bergqvist
Foto: Olof Bergqvist

Säsongen 2019/20 skulle dessvärre bli ett sportsligt nedfall för Söder Futsal som nu hade flyttats till Division 1 Östra Götaland med Norrköping FK som vann serien. För Söder blev det en femteplats och året efter uteblev revanschen när Division 1 ställdes in efter två omgångar på grund av pandemin som visade sin kraft runt om i världen.

Efter många om och men så valde Svenska Fotbollsförbundet att återuppta Division 1 inför säsongen 2021/22. Söder Futsal placerades återigen i Östra Götaland-serien som slutade i ett sportsligt haveri med en jumboplats, vilket innebar att man för första gången någonsin hade trillat ur Division 1.

En vanlig reaktion vid en negativ spiral är att man som förening lägger ner sin verksamhet och där finns det en uppsjö föreningar som dessvärre har gått den vägen. Här hade Söder kunnat gått mött samma öde alternativt anpassat föreningen till det läget man hade, men istället skulle man knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare än någonsin via seriesegrar i både Division 2 och Division 1.

Med nya förmågor i laget och med hemvändare som Joakim Eriksson och Ulf Baldhagen som har stärkt sina aktier i Hammarby samtidigt som spelare står på kö för att få komma till klubben, så är det nog många som vågar påstå att Söder Futsal är starkare än någonsin där framtidstron är gladare än för några år sedan.

Joakim Eriksson lämnade Söder Futsal för att bli sportchef i Hammarby. Nu är han tillbaka i Söder Futsal. Foto: Ted Malm
Söder Futsa vs AFC Eskilstuna. Foto: Söder Futsal

Då är frågan, vad var det som hände när Lars Åkerlund tog beslutet att fortsätta att kämpa efter degraderingen från ettan? Vad är det som får en att inte nedslås när motgångarna avlöser varandra? Att kunna visa styrka och resa sig på den nionde räkningen efter en ny knockout är inte något som vem som helst mäktar med att göra.

Åkerlund hade vid detta tillfälle inte längre sin parhäst Joakim Eriksson vid sin sida på samma sätt som innan och Åkerlund kunde inte sköta allting själv utan att det skulle påverka orken och kvalitén på verksamheten. Här skulle nytt fräscht blod ta plats bredvid den tidigare SFL-tränaren, och det nya blodet skulle bestå av trotjänaren Srecko Baic som tog plats som sportchef och Mohammed Kadirzada som axlade rollen som tränare.

Duon klev in på dessa positioner med inställningen att bygga något bra från grunden utifrån deras idéer och tankar om hur saker och ting ska skötas.

Srecko Baic är trotjänaren och veteranen som har tillhört Söder Futsal under många år. Totalt har det blivit två säsonger i SFL, en säsong med Söder och en säsong med Hammarby. Han var med när föreningen hette ”En bro för mycket” men som bytte namn till det nuvarande namnet Söder Futsal. Han har upplevt namnbyten, rosa-svarta matchställ som sedan blev rödsvart, kvalspel, avancemang och degraderingar genom åren och nu är han en del av dem positiva förändringarna som Söder Futsal har gjort de senaste åren.

Srecko Baic med Hammarby IF i en match mot KFUM Linköping. Foto: Ted Malm

Mohammed Kadirzada är ett betydligt okändare namn för den futsalintresserade men han är desto kändare i Linköping där han var med i KFUM Linköping samt har kopplingar till Linköping Futsal SK. Ursprungligen så kom Kadirzada till Söder Futsal under pandemi-säsongen som tog slut efter två omgångar.

Säsongen efter när Söders slutade jumbo i division 1 så spelade han men skadade sitt knä och i slutet av säsongen så klev han in som tränare efter att spelartruppen lämnat in en önskan om det. Han lyckades dock inte rädda kvar laget från degradering trots att man tog mer poäng under hans ledning än vad man gjorde under innan.

Kadirzada hittar en orsak till degraderingen från division 1 och det var bland annat felrekryteringar på spelarsidan där spelare enligt han hade blivit lovade saker som inte kunde hållas på grund av föreningens kärva läge.

Vi hade spelare som hade blivit lovad saker som inte levererades och jag förstår deras besvikelse, men Söder hade det dåligt. Samtidigt så valde jag och trotjänarna att stanna kvar och när vi hade åkt ner till division 2 så satt jag och Srecko Baic och pratade ihop oss och det hade räckt med följande mening: ”Du vet vad, vi lägger ner skiten” så tror jag att vi hade gjort det, säger Kadirzada.

Vad fick dig att inte vilja lägga ner?

Det var nog mest för deras skull men nu har Söder blivit ”min klubb” också men dem här grabbarna har varit där länge. Om vi ska sluta så låt oss sluta på topp än att sluta med att åka ur en serie, säger han och fortsätter:

Vi kör, sade vi och sedan började det. Vi fixade den sportsliga biten och hämtade in spelare. Förra säsongen i division 2 – Baic och jag var lite allt möjligt och hjälpte till med materialet och drog stora lass och hade truppen bakom oss. Vi fick in två-tre nya spelare in i laget och behöll kärnan med rutinerade spelare. Spelare som inte var med helhjärtat tog vi bort och bakom kulisserna och det sportliga, det fick ett nytt liv kan man säga. Det är som ett nyfött barn. Om vi ska göra det här så gäller det att göra om och göra rätt.

När ni hade det här mötet där beslut togs. Bestämde ni direkt att ni ville studsa tillbaka till ettan?

Ja, för först ville klubben ta ett sabbatsår och bara ha roligt och för mig och Baic så kände vi bara ”nej, då kan lika väl köra i korpen” för om jag går in helhjärtat så vill jag satsa 110 procent och Baic ville samma sak.

Den spelande sportchefen Srecko Baic minns även han tillbaka hur tankarna gick när man skulle ta ett beslut kring framtiden.

Jag tog över efter att vi hade åkt ur division 1 och det var tal om vi skulle fortsätta eller vad vi skulle göra, och vem som skulle göra vad och så vidare. Jocke Eriksson och Ulf Baldhagen hade gått till Hammarby och där tappade vi en del på det organisatoriska planet under dem åren som dem var borta. Det var nog där som det låg att vi inte lyckades hålla oss kvar i division 1. Vår grund var skadad och vi hade ett nytt lag och vi fick inte ihop det och det var mycket som inte stämde, både tränare och ledare som inte klaffade med spelarna och det var inte den där atmosfären som Söder Futsal hade tidigare.

Baic fortsätter:

Det har hänt mycket på två år. Vi har jobbat på att få det så pass seriöst och familjärt och få in rätt karaktärer på rätt positioner och det har varit nyckeln till vår framgång, allt från Lars Åkerlund som är kvar till Jocke Eriksson, Ulf Baldhagen, till mig som sportchef, och Mohammed som tränare och Peter Lungström som matchansvarig. Vi bygger på vår organisation ganska mycket.

Hur mycket har en sån som Lars Åkerlund betytt för er?

Han är nog den som har gjort att Söder Futsal fortfarande finns kvar. När Ulf och Jocke gick över till Hammarby så var Lars den mest drivande som försökte få allt att funka. Det är tack vare han som Söder fortfarande finns.

Vad har dem här tuffa åren gett er rent karaktärsmässigt?

Dem åren har gett oss en bild på vart vi vill vara och inte vara rent organisatoriskt och förening, vad vi vill representera. Vi vill representera glädje, futsal och gemenskap. Det vill vi representera, sen har det gått bra för oss med många segrar och då kanske det är enklare att vara positiva och glad. Vi vill fortfarande vara det Söder som vi en gång var, det seriösa, duktiga men ändå sköna laget, säger Baic.

Även om den inställningen och mentaliteten var att ge allt i alla lägen så fick man anpassa sig efter dem förhållandena som medförde med spel i division 2 som är allt annat än glamouröst. I Stockholm spelas division 2 som en enkelserie med upp till 14 lag av varierad kvalité där alla möter alla en gång, samtidigt som matcherna spelas som 2×22 minuter rullande tid i tråkiga hallar utan resultattavla som visar matchtid och resultatet.

Även träningstider påverkar ju lägre ner i hierarkin men befinner sig där träningspass som slutar precis innan midnatt får anses vara en vardag för vissa lag. Oavsett när träningarna inträffade så gällde det att satsa på kvalité framför kvantitet med ett smart och medvetet tänk.

Vi tränade smartare. Vi hade jättetråkiga träningstider, vissa dagar tränade vi från nio på kvällen och slutade vid halvtolv, säger Kadirzada. Han fortsätter:

Samtidigt så använder jag psykologi på mina spelare. Alltså ”Kolla vart vi är, vi är här klockan elva sent på kvällen och vissa av er har familj men ni är ändå här. Låt det vara värt det” betonar han.

Joakim Eriksson, Srecko Baic och Mohammed Kadirzada. Foto: Söder Futsal
Foto: Söder Futsal

Även Srecko Baic minns den mindre glamourösa säsongen med sena träningar och matcher i tvåan.

Det blev många sena nätter för allihopa förra säsongen där vi fick dåliga träningstider. Division 2 i Stockholm var en mindre bra serie med rullande matchtid, det var mindre futsal men vi fick också en bra start och jag tror som du säger att vi vill inte tillbaks dit.

Era första riktiga matcher förra säsongen var i Division 1-kvalet. Vad tyckte du var skillnaden mot division 2?

Jag tror att under förra säsongen så fanns det en inre stress om vi hamnade i underläge, att vi var tvungna att gå fram hela tiden snabbt och den inre stressen och pressen har släppt lite grann till den här säsongen då vi vet att tiden stannar om bollen går ut ur planen samt att vi har våra time-out att nyttja. Ingen rullande tid utan att vi har hela andra halvlek på oss att vända ett underläge som när vi säkrade seriesegern i division 1 mot Tunabro när vi låg under i första halvlek. Vi har lärt oss att anpassa oss efter tiden jämfört med division 2 där matcherna kändes jättekorta, säger Baic.

Trots dåliga förutsättningar när det kom till träningar och en serie med många matcher som Mohammed Kadirzada fick beskåda som coach men också i samband med scouting för att få en klar uppfattning om motståndarna inför kommande drabbningar. Allt detta gav frukt och Söder gick obesegrade genom Division 2 där poängtappen kom vid två tillfällen då man spelade oavgjort mot Oranje FK och Sickla IF.

I kvalet till Division 1 blev inte bara riktiga matcher med ordentlig matchtid utan det blev också full pott efter att ha besegrat IF Tunabro och Romani FC Västerås med tvåsiffrigt. Segern sötma rusade i spelarna efter återtåget och trots detta så såg man redan fram emot återkomsten i den näst högsta serien. Det var nu allvaret skulle på börja vilket Kadirzada höll med om.

Ja. Vi var helt övertygade även i kvalet också men den psykologin som vi har byggt upp och fått inom laget, man märker att spelarna höjer sig när mer står på spel och det har dem visat gång på gång. Det är den mentaliteten som vi har byggt upp i Söder och det är en av anledningarna till våra framgångar.

Kadirzada förklarar också att han och Baic har varit väldigt noga med vilka spelare som handplockas till laget där dem främsta egenskaperna inte alltid värderas högst på listan utan tvärtom en stark karaktär där laget före jaget går först oavsett om det potentiella nyförvärvet är en etablerad SFL-spelare eller nyligen har spelat i division 1. Han förklarar hur det kan gå till när han kollar upp spelare.

Jag har varit noga med att kolla vad jag får in för spela samt kolla upp vilka spelare som har velat komma till oss, genom att kolla med gamla klubbar och folk som känner spelaren. Jag har ringt upp gamla tränare och frågat om vad för spelartyper de är och pratat med Srecko Baic och Joakim Eriksson, så jag har fått bra koll.

På tal om Jocke. Han förvandlade Hammarby från ett kvallag till att bli SM-vinnare. Hur har hans betydelse varit sedan han kom tillbaka till er?

Fantastiskt. Jocke är med kring det sportsliga och allt runtomkring. Man märker hur standarden inom Söder höjdes jämfört med hur det var innan. Det känns skönt för mig som tränare som inte behöver fokusera på exempelvis materialet utan jag kan fokusera fullt ut på träningarna, matcherna och vår trupp. Där har han hjälpt till och det höjer allting med fler människor som kan stötta upp och det är jätteviktigt. Det är en lättnad.

Foto: Söder Futsal
Foto: Söder Futsal

Succén i division 2 föregående säsong följdes upp med en ny succésäsong. Som nykomling i Division 1 Norra Svealand gick Söder Futsal som tåget och säkrade seriesegern med tre omgångar kvar. Facit blev 12 segrar, en oavgjord och en förlust. Förlusten kom i sista omgången mot Sevdah IF som säkrade nytt kontrakt i och med segern. För Söder var detta deras första förlust sedan 5 februari 2022 då man föll med 6-2 mot Djurgårdens IF i Division 1 Östra Götaland.

Det var dock hemma mot IF Tunabro som seriesegern säkrades och trots dominans i serien så har säsongen inte alltid varit en dans på rosor. Gästerna från Borlänge ledde med 1-3 innan Söder tog sig i kragen och vann med 9-4. Kadirzada minns den matchen.

Vi gick in i paus och det var en sur tränare som spelarna fick erfarna. Vi fick påminna oss om vilka vi är och vart vi står. Först var det lite skrik, sen konstruktiv kritik och justeringar. Sen sa jag till spelarna att ”jag kommer att lämna över det här till er och jag kommer att gå upp till planen före er och jag vill att ni pratar ihop er och när ni kommer tillbaka så vill jag ha tillbaka det gamla Söder”. Jag kände inte igen spelarna i första halvlek men i andra halvlek var de det gamla Söder.

En annan aspekt som Baic nämner är den rutin som finns hos han men också hos andra av veteranerna är förmågan att överföra den rutinen till de yngre förmågorna.

Det vi har byggt upp från grunden är en slags mentalitet att vi aldrig ger upp. Allt kan hända i en match och vi överför det där lugnet till de andra grabbarna att ”det gör inget om vi ligger under” utan matchen är lång och ingen stress. Jag tror att det har bidragit till att dem andra spelarna har fått ett snabbare utvecklingsår än om de hade spelat någon annanstans med spelare som inte hade spelat futsal. Det har varit en stor utveckling.

I och med seriesegern i Division 1 så var ett delmål avklarat och nu väntar ett annat delmål, nämligen SFL-kvalet där Lund FC och Linköping Futsal SK står för motståndet. Söder och Linköping mötte varandra redan under försäsongen. Detta kval har killarna i Söder Futsal verkligen längtat efter.

Det ska bli kul. Oavsett hur det går i kvalet så har vi gjort en bra säsong. Jag kan inte vara mer stolt som sportchef och spelare, säger Baic.

Men det skulle kännas ännu bättre om ni fick visa er styrka i kvalet?

Det hade varit en dröm som går i uppfyllelse att lyckas med det på två säsonger. Det hade varit fantastiskt och overkligt. Jag ryser när jag tänker på det.

Kvalmatch nummer 1 mellan Lund FC och Söder Futsal spelas klockan 16.00 på Söndag i Idrottshallen Högevall.

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img