Han spelar futsal i Australien: ”Målet är att spela för landslaget”

0

Han är svensken som spelar futsal i Australien, och hoppas en dag kunna återvända till Sverige och spela i en av toppklubbarna. Och drömmen är att även en dag få representera det svenska landslaget.

Futsalbloggen har fått en intervju med Stockholmskillen Stephan Eriksson, som sedan en tid tillbaka bor i Australien.

– Jag kommer från förorten Ormkärr i södra Stockholm, och spelade fotboll fram tills jag var 19 år gammal. Började vid den åldern tappa suget, och höll på med andra intressen och jobb som tog upp mycket tid. Min kompis startade då upp ett korpenlag som vi lirade futsal med, och det var egentligen så det började, säger han.

Anledningen till att han just spelar i Australien har med studier att göra.

– Har sedan jag var liten velat plugga utomlands, och bara att resa är något jag gillar väldigt mycket. Så när en vän kom till mig och sa att han skulle flytta hit för att plugga så kollade jag om dem hade Sport Management som jag hade ansökt om i Sverige. Men jag hade missat uppropet här i Sverige och fick därav inte min plats på Södertörns Högskola. Det var en vändpunkt i mitt liv och på grund av det kom jag hit, vilket än så länge har varit bästa beslutet i mitt liv, säger Eriksson och fortsätter:

– Livsstilen passar mig här. Det är bättre klimat och mat, och en skön omgivning med positivt folk som hjälper mig mycket.

Foto: Privat.
Foto: @stephanalbu på Instagram.

Acklimatiseringen i det nya landet bockades av snabbt, och tillsammans med vännen från Sverige började de ta sig in i futsalen i det nya landet.

– Vi har startat upp en förening här som heter Carioca Futsal Club, och vårt mål är att utveckla både sporten och spelare på och utanför planen. Vi lirar inte i den högsta ligan här, då många spelare är nya i futsalen och fotboll generellt. Så vi försöker utveckla dem och föreningen med tålamod.

Men att spela i egna laget räcker inte för Stephen, utan han hör även till ett lag i den högsta ligan.

– Den andra klubben som jag spelar i är Cambio Cumbre, och där vann vi ligaspelet för andra säsongen i rad. Vi spelar i den bästa ligan här i Västaustralien, men även i nationella och internationella turneringar. Vi spelade nationalcupen i april, och då försvarade vi vår mästartitel som vi vunnit året innan. Men det var första gången för mig.

Hur är kvalitén på ligan där?

– Kvalitén i Australien är hyfsat bra. Vår liga består av åtta lag och fyra av dem lagen är alltid tuffa att möta.

– Angående mig själv så är det fortfarande oklart. Jag har varit i en liten ordväxling med Falcao eftersom de håller till i Stockholm, men mitt mål är att spela för landslaget och professionellt någonstans. Man ser att futsal håller på att växa och ta fart överallt i världen, och det är inte långt borta förens majoriteten av länder har proffsligor.- Jag har mest kollat upp futsalen från distans, då mitt intresse har blivit mycket större sedan jag kom hit. Det är kul att se att det går bra för IFK Göteborg ute i Europa, vilket tyder på att futsalen har växt och att nivån är rätt bra.Han nämner att när han en dag återvänder till Sverige hoppas han kunna spela i en av landets toppklubbar.

När han lämnar Australien har han ännu inte bestämt, men det lär dröja ett litet tag till.

– Som jag nämnde innan så trivs jag väldigt bra i Australien och det finns bra möjligheter här vad det gäller futsal, så kommer fortsätta gnugga på och förhoppningsvis förlänga mitt visum ett tag efter att mina studier avslutats.