Här är gymnasiet som lirar futsal

Futsalmagasinet har tidigare rapporterat om att Idrottsgymnasiet Aspero Göteborg kommer att satsa på futsal. En satsning som verkligen bekräftar att sporten futsal är på gång i Sverige.

Ett annat gymnasium som har haft futsal på sitt program i flera år är Riksidrottsgymnasiet Dövidrott i Örebro. Örebro kommun, Sveriges Dövas Idrottsförbund och RF ligger bakom satsningen.

Lärare, tränare och samordnare för RIG:s fotboll/futsalklass är ÖSK-tränaren Leif Järnkvist.

– Riksidrottsgymnasiet Örebro Dövidrott med inriktning fotboll/futsal har för närvarande 10 elever inskrivna. Eleverna har fem schemalagda bollpass på skoltid vilket innebär ca 8,5 timmar gemensam träning i veckan. Utöver det så tränar och spelar de med hörande lag i fotboll. Under futsalsäsongen spelar de med RIG Örebro FC berättar Järnkvist för Futsalmagasinet.

Så här ser sporten ut för dövidrottare

Seriespel

Seriespel existerar inte i Sverige men SM spelas under en helg varje säsong. Det finns dock två lag för hörande som lirar seriespel och det är IK Hephata och RIG Örebro FC, där Hephata spelar i div 1 och skollaget RIG spelar i den lokala futsalserien i Örebro.

Varje år spelas Deaf Champions League med dem bästa lagen från olika länder.

Landslag

Det finns landslag på både herrsidan och damsidan. Mästerskap som landslaget kan kvalificera sig till är VM, EM och Nordisk-Baltiska mästerskapen. Den sistnämnda mästerskapet kommer att spelas i Riga den 16-19 November.

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img