24 år gammal – redan veteran i dövlandslaget

0

Sarah Hyrenius är bara 24 år gammal, men redan en veteran i futsalsammanhang. Som liten valpaktig lirare började hon med att spela så kallad five-a-side under vintern och elvamanna på sommarhalvåret.

– Du vet, innan futsal föddes i Sverige så lirade vi med en sådan där gul luddig boll.

Hon ler.

Och visst kommer vi väl alla ihåg den där hemska bollen. Men vilken boll gillar hon mest?

– Jag älskar futsal, det är intensivt och kräver en annan spelskicklighet än utomhusfotbollen. Önskar bara att säsongen var längre och att vi kunde träna mer.

2005 började Sarah spela inomhusfotboll med IK Surd, en förening vars medlemmar oftast har någon form av hörselnedsättning. Både deras herr- och damlag deltar varje år i futsal-SM för döva. Fast Sarah är just nu och testar nya föreningar som IFK Göteborg och GAIS. Hon vill ju vara bäst och då gäller det att träna med de främsta. Denna veckan har hon gästat det blåvita laget.

– Vet du vem som var och tränade med IFK? undrar hon. Johanna Almgren!

För oss invigda är det nästan lika stort som om Tobias Hysén skulle kliva in på herrarnas futsal arena. År 2007 deltog Sverige i VM för döva. Hur det gick?

– Inte alls bra. Vi kom nog sist eller bland de sämsta, berättar hon med lite nedslagna ögon.

För att komma med i de dövas futsallandslag så behövs det mer än talang. Det behövs pengar. Sponsorer skriker med sin frånvaro och där klämmer skorna för Sarahs deltagande i landslaget.

– Flera av spelarna i det svenska landslaget återfinns i division 2-föreningar, så vi kanske inte ska förvänta oss för stora prestationer, men hoppas gör jag ju. Senaste träningslägret hade vi i somras och nästa gång vi tävlar blir i Stockholm International Futsal Cup 29-30 oktober.

Vad är hennes dröm då? Jo, kortsiktigt är det att vinna Nordisk-Baltiska mästerskapet, men på sikt är det att alltid bidra.

Vilket lag vinner årets dam-SM?

– Svårt att säga. Du vet, tjejerna har ju ingen liga som herrarna och spelare kommer och går för varje år. Vilka spelade i finalen förra året? Var det  Skövde KIK mot Täby FK? Ja, som sagt, vet ju aldrig vilka spelare som kommit och gått. IFK Göteborg kan få ett starkt lag i år och Holmalund är alltid bra.

Fotnot: Täby FK vann med uddamålet i en annars jämn SM-final.