INFÖR SFL: Mellerud: ”Vi har ingen press på oss”

FC Mellerud, nykomlingarna från landet, som funnits som klubb sedan 2012 laddar för Svenska futsalligan, SFL. Men hur står de sig egentligen och hur ser deras uppladdning ut inför säsongen? Vi satt ner med lagets spelande tränare, Valon Gashi för att ta tempen på Mellerud.

Vi började ganska sent med uppladdningen eftersom många fortfarande är igång med utomhussäsongen. Vi började förra veckan och kört två pass. Vi skulle ha tränat i söndags också, men då var hallen upptagen. Nästa vecka (läs: denna)kommer vi köra hårdare tag och hårdare träningar. Vi kommer träna mer på vårt anfalls- och försvarsspel, berättar Gashi som spelar sina hemmamatcher med FC Mellerud i Rådahallen, Mellerud.

Som nykomlingar är det alltid svårt och därför låter det sunt, när Valon berättar om att fokus kommer ligga i att hålla tätt bakåt istället för att försöka bräcka motståndarna med en bländande offensiv:

Försvarsspelet är viktigast tycker jag, alltså så länge vi håller nollan kommer vi att få lägen framåt. Viktigast är att försvarsspelet är organiserat och fungerar, för fungerar inte det kvittar det hur många mål vi gör framåt, försvaret är en viktig bit. Offensivt är jag inte oroligt, vi har många gubbar som kan göra sin gubbe, tekniska och kreativa. Det är i defensiven matcherna avgörs på.

Förstärkt och breddat truppen:

Inför säsongen i SFL så har man inte tappat någon spelare, utan bara förstärkt och breddat truppen. Detta är något som talar för FCM, som kan fortsätta svetsa samman en starka trupp.

Vi har inte försämrats tycker jag, men förbättrats vet jag inte heller efter som jag inte riktigt vet hur vi ligger till. Vi har inte spelat några träningsmatcher eller så, men med tanke på nyförvärven, både defensivt och offensivt, så har vi såklart förbättrats. Vi har många tillgångar och många olika spelartyper. Vi har ju fått in många spelare, bland annat Enver Colic från Vänersborgs FK. Han är ung, snabb och teknisk som varit uttagen i landslaget i fotboll. Han är duktig med bra speluppfattning och jag tror att han kan bli grym i år. Sen har vi Pajtim Beka som slet av korsbandet i Rastacupen förra året. Han spelade ingenting den säsongen och börjar komma tillbaka nu. Han tränare lite lätt med oss i veckan, men är fortfarande lite försiktig och rädd för att gå in i situationer och köra 100 %. Han blir som ett nyförvärv för oss, berättar Valon och fortsätter:

Foto: FC Mellerud.
Pajtim Beka, som ett nyförvärv för FCM, efter förra säsongens korsbandsskada. Foto: FC Mellerud.

– Sedan har vi Florijan Fejzulovic som kommer från IFK Uddevalla (som FM skrev om för en månad sedan). Han spelade i finalen mot Göteborg i våras och har 2 år i högsta-ligan bakom sig. Sen har vi Anton Snibb från Vänersborgs FK, men som spelade futsal för FC Trollhättan förra året. Han jobbar och sliter och är riktigt jobbig att möta, berättar Valon om några av alla nio förvärv man gjort inför säsongen.

I truppen finns bland annat 3 målvakter, men där är Nino Sahinovic den som tar förste-spaden.

Nino är förstamålvakt, inget snack om saken, han gjorde en grym säsong förra året.

Som balansspelare finns det inte lika många alternativ, men allt beror på hur laget kommer välja att ställa upp sitt manskap.

Allt beror på hur vi spelar, om vi spelar 1-2-1, 1-3 eller 2-2. Men vi har några som kan spela som balans. Det gäller att ha spelförståelse och att man offrar sig framför mål. Det är därför jag själv spelar där bak och inte där fram. Det är inte många jag kan lita på där bak, berättar Valon och skrattar.

Man är inte helt felfri själv, men man gör så gott man kan. Vi har ju bland annat Simon (Schullström) som kan spela där bak, men han behövs egentligen framme. Han är rapp i steget och har bra skott och bra avslut. Jag tror att om att om han gör lika bra säsong som förra, så tror jag att han har chans på en landslagsplats.

Ödmjuka inför uppgiften

Men som nykomlingar i SFL så vet Mellerud att det inte är helt enkelt, därför är känslan och tankarna inför säsongen lite lätt ödmjuka.

Det är första året, vi vet inte vart vi ligger riktigt. Vi kommer från division 1, så målsättningen är att hålla sig kvar. Men vi får se, vi tar en match i taget, men målet är att hålla oss kvar i högsta-ligan. Jag tycker att känslan är ganska god, tror inte att någon är nervös egentligen. Alla vill komma igång och lira, alla har längtat jätte länge efter detta, berättar coachen som tror att Uddevalla blir svårast att möta:

För mig är IFK Uddevalla favoriter. De är kompletta både defensivt och offensivt tycker jag. Uddevalla blir en tuff match, men alla matcher kommer bli tuffa, men Uddevalla är det bästa futsal laget i Sverige. De har en bra organisation, bra mix av spelare. I år har de inte slutspelet på hemmaplan heller, så ingen press. Så för dem är det bara att gå ut och köra.

För några veckor sedan släppte Ove Holmberg ett nytt avsnitt av futsalpodden. Där utsåg han FC Mellerud som slagpåsar i den södra serien, som skulle få respass direkt ur SFL. Detta är ett påstående som Valon Gashi tar som tändvätska:

Det blir tändvätska, vi har ju ingen press på oss, inget att bevisa. Vi är nykomlingar och ska ta så många poäng som möjligt och se hur långt det räcker. Så det är en bra tändvätska. Som sagt, vi har inget att bevisa. All press ligger på de andra lagen, det blir upp till bevis för dem mer än för oss.

FCM-TV

I bakgrunden av alla sportsliga förberedelser så har man en hemsida och sina sociala medier som Amer Busuladzic styr med den äran. Förutom Twitter, Facebook och Instagram så har man också dragit igång FCM-TV. En satsning inför säsongen som är tänkt mynna ut i livesändningar av lagets hemmamatcher.

Vi började med spelarpresentationer i helgen, Amer är han som har hand om detta. Vi ska försöka lägga ut lite presentationer, frågor inför matcher och cuper, med mera. Vi skall också försöka live sända hemmamatcherna, men vi har inte kommit så långt än. Men det är mycket annat att göra, så jag vet inte om vi hinner och orkar lägga energi på att sända. Men i slutändan kanske vi sänder ändå, för vi måste filma matcherna för att kunna se i efterhand vad vi gjort bra och mindre bra, så då blir det kanske inte så mycket.

Gashi har också ett ess i rockärmen. Han har ett nyförvärv på G från superettan, som dock inte är redo att presenteras.

Har en spelare från superettan som vi inte presenterat än, men som är klar för spel. Vi vill inte presentera honom, då han har utomhussäsongen att fokusera på. Vi får avvakta med den presentationen. Det är en bra och duktig spelare som tränat lite med oss redan. Är han med är det bara en bonus, tanken är inte att han ska vara med från start till slut, för allt beror på hans utomhussäsong, hur det går där.

Om lite drygt två veckor så sparkar säsongen igång i SFL, men utöver seriespelet blir till en början även två cuper, Färgelandas Höstcupen och Brålandas Rastacupen.

Vi har en stor trupp på 25 man, så vi får försöka balansera upp det med lite cuper, så att alla är glada och nöjda. Men samtidigt vet alla vad som gäller. Alla är enade om att vi ska kriga för att hålla oss kvar första året.

Fakta: FC Mellerud

Placering i fjol: Kvalade upp till SFL
Nyförvärv: Florijan Fejuzlovic (IFK Uddevalla futsal), Iba Ramic (Vänersborg IF), Femija Selmanovic (Vänersborgs IF), Nevzad Dulovic (Vänersborgs IF), Enver Colic (Vänersborgs FK), Edo (Mv, Trollhättan syrianska), Veda (Trollhättans Syrianska), Anton Snibb (FC Trollhättan futsal)
Spelarförluster: –

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img