INFÖR SFL: ”Vi vill bli proffsigare på alla plan”

Futsalmagasinet har tagit ett snack med fjolårets finalister IFK Uddevalla och deras trotjänare Angelo Vega. Han är själv på väg tillbaka från en miniskoperation, men hoppas kunna vara med och spela redan i seriepremiären.

Jag har kört på nu med rehaben och var med på träningslägret i Örebro. Tränat med laget sedan dess och det har känts bra. Jag räknar med att vara med och spela när säsongen drar igång.

Angelo är en riktig eldsjäl inom föreningen och var med och startade futsal-laget. Fram till denna säsong har han också varit spelande tränare, men nu har han tagit ett kliv åt sidan för att fokusera sig på futsalen. In kom Herrestads AIF:s förre tränare, Lalo Rojas, som vi skrev om i september.

Det gick bra förra året, men haft problem senaste två åren med coachningen då det är svårt att styra ett lag när man själv spelar. Man tappar fokus på sin uppgift och sitt eget spel.

Lalo Rojas har tagit över och är nu tränaren. Lalo är en duktig tränare och vill detta väldigt mycket. Sen har jag en del erfarenhet som jag delar med mig av. Vi hjälps åt och det funkar väldigt bra.

Under hösten har Uddevalla förlängt med flera viktiga spelare inför kommande säsong. Läs ett urval av dem här:

I Uddevalla, som i de flesta andra lag i serien, så är det fotbollen som styr när försäsongen skall börja, så här har man kört i tre veckor.

Vi tränat i tre veckor nu, och det är inte så mycket egentligen. Alla har inte varit med från start, några spelar fortfarande fotboll. Men vi var på träningsläger i Örebro förra helgen, det var väldigt bra för gemenskapen och vi fick spela bra matcher. Inte någon cup där man spelar 12 minuter och så vidare, utan riktiga futsalmatcher. Sen har vi kört rätt hårt, även med killarna som spelat en hel säsong fotboll. För det blir en annan sorts konditionsträning här jämfört med fotbollen som killarna spelar. Men vi blir bättre och bättre. Vårt fokus har vi lagt på vårt spel och vi vet vad vi kan. Förra året var försvaret vår styrka, det jobbar vi vidare på. Hade gärna lagt ner mer tid på fasta situationer, men det hinns inte riktigt med, men detaljerna är ändå viktiga.

Uddevalla, som ligger i Bohuslän på västkusten, har slutat tvåa i två raka finaler och ser sina två senaste placeringar som en bragd. Men nu vill man bli bättre på alla plan.

Vi försöker förbättra vår proffsighet, vi vill bli proffsigare på alla plan. Vi har duktiga tekniska spelare, men utan glädjen som lag så kommer man ingen vart. Är vi ett bra gäng är det inte många som kan rubba oss.

Att vi kom tvåa förra året ser vi själva som en bragd, vi är ju en vanligt ideell förening, alla spelare kan inte vara med varje gång och träna eller spela matcher, så det är en bragd.

Men hur är känslan inför säsongen, Angelo?

Vi står bra till jämfört med tidigare säsonger, nu har vi fått in futsaltänket i laget. Vi blir ju bättre för varje år som går. Nu har vi också i stort sett samma trupp, så vi behöver inte börja om från noll när vi pratar och tänker futsal, vi fortsätter där vi slutade förra året. Vi försöker hela tiden utvecklas, men självklart, jag hade gärna spelat och tränat året om. Men vi är bättre i år och vi vill vinna och är mer sammansvetsade som lag.

Uddevalla har värvat två duktiga spelare till laget i Edon och Abbas, men öppnar samtidigt upp för fler namn, men då är en sak viktig, poängterar Vega.

Vi har kanske några ytterligare namn på G, men samtidigt vill vi inte bredda truppen mer då vi har många duktiga yngre som håller på att slå sig in i femmorna. Skulle vi värva in breddspelare så försvinner kanske de ungas plats i laget. Ska vi värva någon mer nu så ska det vara en klasspelare.

Svenska futsalligan södra är ett riktigt getingbo, när det gäller slutspelsplatserna. Men det finns ett lag som sticker ut.

Tuffast lag att möta blir Göteborg, de ligger längst fram i utvecklingen. Men det kommer bli tufft att möta alla lag, alla blir bättre för varje år. Derbyn mot Skoftebyn kommer bli tufft, och även mot Mellerud. Sen tror jag att Skövde är bra, de har ju förbundskaptenen som tränare och de kan verkligen skrälla. Det finns inga lätta matcher, serien är bättre i år än förra året. Men det är ju IFK Göteborg som har rutinen.

Vi ska försöka visa att vi också kan, men det är en bragd som vi ser det att vi kommit till final två år i rad. Det kommer bli oerhört jämnt i år.

Tidigare i intervjun pratade Angelo om att glädjen var viktig i laget och för sammanhållningen, så därför kom frågan vem som är gladast i laget, och där behövde inte Angelo någon betänketid:

Gladast i laget är Gramos Berisha. Alltså bara man ser honom blir man glad alltså.

Angelo är fortsatt mycket aktiv i IFK Uddevalla, även utanför de ritade linjerna.

Vi har många spännande projekt på gång, bland annat med ett damlag som vi håller på att starta upp. Sen kommer futsal-skolan att hållas även detta år. Eventuellt kommer det också bli samarbete med ett futsalgymnasie i Uddevalla.

Fakta: IFK Uddevalla Futsal

Placering i fjol: Tvåa i SFL Södra
Nyförvärv: Edon Qeriqi, Abbas.
Spelarförluster: Florijan Fejzulovic (FC Mellerud), Liridon Kalludra.

Ledarstaben:
Lalo Rojas – tränare
Mikael Alfredsson – matchcoach
Emilia Widengren – fys- och skadeansvarig
Oscar Vega – materialförvaltare

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img