Mathias Etéus: ”Hälsan för resten av livet går före en hobby”

Under söndagen kunde Futsalmagasinet rapportera det väldigt tråkiga beskedet att IFK Göteborgs stjärna Mathias Etéus valt att ta en paus från futsalen.

Etéus har hunnit med en hel del i sin karriär, där hans insats i förra årets final verkligen visade upp hur bra han kan vara. Hans betydelse i såväl landslaget som klubblaget har varit väldigt stor. Det är inte en gång som han har fått ta på sig rollen som matchhjälte.

Futsalmagasinet har nu pratat med den vassa målskytten, som får chansen att berätta vad som ligger bakom beslutet.

– Det var inget specifikt just för dagens (söndagens) match egentligen. Utan det är mitt knä som reagerar på ett negativt sätt efter att jag spelar match, vilket gör att det svullnar och jag har ont i upp till en och en halv vecka efter match, berättar han för FM och utvecklar:

– Spelade i princip alla matcher förra året på smärtstillande (voltaren). Och under sommaren, och inför Uefa Futsal Cup, har det varit sämre när jag har försökt undvika smärtstillande.

Hur kommer det se ut framåt i tiden?

– Just nu känner jag inte att glöden finns kvar. Jag har vunnit tre SM-guld, försvarat det en gång och gått vidare och spelat Main Round med både landslaget och klubblaget ute i Europa. Det som skulle vara kvar är stt leva på futsalen, men det kommer jag inte vilja göra. Dessa faktorer gör beslutet enklare att tänka på min hälsa i framtiden och inte bara att leva i nuet.

Så, det kommer inte att bli någon mer futsal den här säsongen?

– Inte bara denna säsongen, utan aldrig mer som det ser ut just nu.

Är det ett beslut som vuxit fram under en längre tid?

– Jag tog en paus direkt efter förra säsongen för att känna efter medan resterande tränade vidare då och då. Jag hoppades då att glöden skulle komma tillbaka, men det gör den inte när jag har ont tre av fyra dagar i veckan. Det påverkar mitt humör alldeles för mycket, och även mitt vardagliga liv.

Nu är alltså ett beslut taget, och visst blev många i klubben överraskade när spelaren berättade.

– Det kom som en överraskning för de flesta. De vet att jag har haft problem med knät, och jag har sagt att matcher två dagar i rad inte är aktuellt och liknande, men inget mer.

Hur reagerade de?

– Inte hört något. Några lagkamrater som hörde av sig, men inget mer.

Kan en återkomst vara aktuell i framtiden?

– Jag älskar ju futsal och vill engagera mig på något sätt om föreningen vill det. De vet att jag vill hjälpa till och utveckla futsalen, men vi får se. Spela vill jag givetvis göra. Det är någonting jag är bra på och får uppskattning för, men får se hur historien med knät utvecklar sig. Skall kolla upp det mer i november och se vad som sägs, så inga dörrar är stängda. Men hälsan resten av livet går före en hobby, så är det bara.

Han avslutar:

– Självklart vill jag spela futsal igen. Att få representera Sverige och IFK Göteborg är stort och något jag är väldigt stolt över. Men knät sätter som sagt stopp och är den absolut största anledningen till att jag behöver ta en paus från det här nu.

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img