Lidköping United – en förening i framkant

Klockan hade precis passerat tvåsnåret och dem första stegen på centralstationen hade invigts. Mina ögon beaktar dem karaktäristiska dragen som bygden har, som den rödfärgade rådhuset, alla kullerstenar och ån Lidan. Ja, trots att Lidköping är en stad som är som allra vackrast på sommaren så har orten en skönhet även under vinterhalvåret.

Efter en snabb incheckning på Stadshotellet och en kortare promenad så är jag på plats i Idrottens Hus. Det är över nittio minuter kvar till avspark och i hallen är det ett tio-femton volontärer på plats som ska se till att arrangemanget blir bra. Reklamaffischer ska sättas upp, fikabås och entrébord ska fixas. Kablar till pyro-tekniken som används för inmarschen ska tejpas fast för att nämna några åtaganden.

Foto: Sparbanken Lidköping Arena. Idrottens Hus.

Efter en stund börjar ledare och ansvariga från föreningen att hälsa mig välkommen, en av killarna är Amir Avdic, allt i allo i FC Lidköping United och även den senaste medlemmen i Futsalmagasinet. Ord byts mellan mig och United-killarna och vi ser alla fram emot en trevlig matchdag.

När jag blir presenterad för pressläktaren så slår det mig om hur proffsig Lidköping United är som förening, och vilka är Lidköping United?

FC Lidköping United är en förening som tidigare har huserat i fotbollens div 5 och 6, där laget gjorde över hundra mål och detta under debutsäsongen.

Numera är det bara futsal som gäller i United, och klubben fick inför säsongen ett wildcard till division 1. Sen dess har mycket hänt. En organisation har utformats, klubben har satsat hårt på att synas vilket har en stor del i att över 500 åskådare vallfärdar till Idrottens Hus när laget spelar.

En annan sak som föreningen gör bra är deras goda relation till samarbetspartners. Ett 20-30 tal företag i bagaget vittnar om att United är en attraktiv förening som dessutom har en god ekonomi, så pass god att den är säkrad för flera säsonger framöver. På matcherna har samarbetspartners en egen sektion med fika och platser, precis som på pressläktaren.

Foto: Krister Melin. Pressläktaren. Journalisternas högborg… och personalrum.

På pressläktaren har ryktet gått om att en representant från futsalmagasinet ska komma på besök, vilket framkallar nyfikenhet från mediakollegorna. Förutom futsalmagasinet så är dem lokala tidningarna samt Lokalfotboll.se på plats.

Med några minuter kvar till matchstart så släcks hallen ner och den dramatiska ingångsmelodin synkroniserar med pyrotekniken, samtidigt som domare och spelare marscherar in på plan för en presentation och avspark.

Hur var matchen? Trots att hemmalaget inte fick ut max i matchen så vinner laget enkelt med 7-1, där anfallsspelet lyste lika vackert som isen i Vänern.

Foto: Krister Melin. Målvakten Janne Mäki i IFK Lindesberg hade en tuff dag på jobbet.

Efter matchen stannar jag kvar en stund för lite prat med Amir och hans klubbkamrater, innan jag slutligen beger mig tillbaka till Stadshotellet.

Det jag tar med mig från den här utflykten är FC Lidköping Uniteds hårda men ambitiösa arbete som de har lagt ner under säsongen. Där ligger division 1-klubben långt före flera föreningar i SFL, på grund av att de inte har varit rädda för att ta influenser från andra framgångsrika föreningar.

En annan sak som jag älskar med Lidköping United är deras överenergiska speaker, som alltid bjuder på sig. Tack för besöket!

LÄS ÄVEN: Lidköping United ny serieledare

 

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img