Blogg: Så här slutar botten i SFL Södra

I min förra artikel, Mardrömsscenariot – Blåvitt i SFL-kval, presenterade jag ett antal möjliga scenarion hur bottenstriden i SFL Södra skulle kunna sluta. I denna artikel har jag valt att skriva lite ingående om lagen, redovisa vilken trupp jag tror kommer vara aktuell för de sista matcherna, samt titta in i spåkulan och tippa hur det kommer gå i resterande matcher för bottenlagen. 

Tiden går snabbt när man har roligt sägs det och när det gäller SFL säsong 2016/2017 stämmer det nog. Uddevalla och Borås har galopperat fram i den södra serien och inte låtit något motstånd stoppa dem medan den norra serien är lite jämnare. ÖFC har en slutspelsplats och frågan är om inte ÖSK tar den andra.

Något som skall bli extremt intressant är hur det kommer gå i botten av SFL Södra, där fyra lagar krigar för att visa att de är värda att spela i den högsta ligan.

IFK Göteborg:

Blåvitt inför en av matcherna i Main Round. Foto: IFK Göteborg Futsal.

De regerande mästarna har minst sagt uppmärksammats under säsongen. En sekund ifrån Elite Round i Europa innan säsongen, två SM-guld i rad och flertalet landslagsspelare gjorde att laget sågs som en klar favorit inför säsongen. Laget har lidit av flertalet tunga tapp där en hel startfyra från SM-finalen inte längre finns kvar i laget.

IFK har många namnkunniga spelare kvar i laget men truppen känns känslig för eventuella spelartapp. Det finns definitivt kunskap och erfarenhet inom laget som man borde kunna ta fram och använda för att slippa ett eventuellt kval.

Blåvitt har varit väldigt täta i defensiven, vilket de också varit tidigare år, men offensivt har inte varit lika bra. Tittar vi i skytteligan får vi titta ganska långt ner innan vi hittar bästa målskytt som häpnadsväckande är Simon Chekroun (!) på bara sex baljor. Det känns stundtals väldigt låst och inte alls kreativt när Blåvitt anfaller, de gångerna det blir farligt är ofta distansskott av nämnde Chekroun som tar saken i egna händer.

Fem spelare, Christopher Solberg, Emilio Rossi, Nicklas Asp, Dan Mönell och Simon Chekroun är uttagna till landslaget inför kvalet i Gibraltar. Säga vad man vill om detta men faktum är att deras insats där lär sätta stor prägel på de kommande matcherna för Göteborg. Skulle det gå bra för Sverige och IFK-spelarna tror jag definitivt det blir lättare att gå in i SFL och slutföra serien på ett snyggt sätt. Om det däremot skulle gå åt fanders för landslaget och spelarna kan det nog bli svårt, då många redan nu ifrågasätter deras kompetens och huruvida de platsar i landslaget. Självförtroende gör mycket…

Trupp:

19. Christopher Solberg (GK)
1. Sam Noori (GK)
2. Ludwig Torkelsson
5. Fredrik Karlsen
6. Emilio Rossi
8. Adam Stefansson
10. Nicklas Asp
11. Kristoffer Melin
12. Haidar Bejan
13. Anton Lundqvist
14. Dan Mönell
15. Alen Veric
20. Simon Chekroun

Torslanda IK:

Foto: Torslanda IK.

Det var snabba puckar när Avenyn blev Torslanda och en av Sveriges största futsalförening flyttade in på Hisingen. Lagets prestationer har varierat mycket under säsongen, kanske mest på grund av den höga spelaromsättningen man haft. Även den generationsväxling man genomgår har präglat säsongen där många nya futsalspelare fått visa upp sig för futsalpubliken.

Andreas Jernarp och Victor Edvardsen är två stora utropstecken för Torslanda. Jernarp som är en riktigt snabb, tuff, tvåvägsspelare och även skjuter riktigt hårt har stått för åtta baljor i år. Edvardsen däremot som kom in lite senare på säsongen och inte varit med de senaste matcherna har stått för nio. I en intervju med Bohuslänningen efter förlusten borta mot Uddevalla sade Edvardsen att detta kanske var den sista matchen för denna säsong han gjorde då han satsar på fotbollen i Oddevold. Dock tror jag att spelande tränare Augustin kan ha lyckats charma Oddevold och Edvardsen, så frågan är nog om vi inte får se honom i de resterande matcherna…

Erik Johannesen med 31 Allsvenska matcher för ÖIS skall vara tillbaka efter skada. Tillsammans med bröderna Haglund, Teo Lindén, John Sallhag, Fredrik Alvefelt samt några till finns rutin som tillsammans med Bragi Bergsson, Joel Pettersson, Hampus Furublad och nämnde firma Jernarp/Edvardsen har man ett intressant lagbygge som skall bli intressant att följa. Denna spännande kombination tror jag leder till att man får stanna kvar i SFL.

Trupp:

12. Andreas Bertilsson (GK)
97. Viktor Jansson (GK)
4. Björn Niklasson
5. Fredrik Alvefelt
6. Martin Christiansson
7. Fredrik Augustin
8. Daniel Gustafsson
10. Erik Johannesen
11. Tobias Haglund
14. Andreas Haglund
23. Andreas Jernarp
24. Isak Larsve
25. Joel Pettersson
41. Fernando Fuentes
50. Hampus Furublad
77. Bragi Bergsson
84. Teodor Lindén
99. Victor Edvardsen

FC Mellerud:

Foto: FC Mellerud.

Mellerud med flertalet intressanta spelare som Anton Snibb, Femija Selmanovic, Simon Schullström, Valon Gashi bland annat är definitivt intressanta men det känns som att Mellerud överlag behöver få in lite mer taktik och spelidé. Ibland kan det kännas som att spelarna springer omkring utan karta och kompass, men med lite mer träning tror jag Mellerud definitivt kan bli ett vasst futsallag.

Truppen tror jag inte alls kommer vara så bred som Torslandas men större än IFK Göteborgs. Mycket lär hänga på hur mycket fotbollen kommer styra. Mellerud drar ungefär lika mycket publik i snitt som IFK Göteborg så jag tror definitivt det finns intressen lokalt att hålla kvar ett lag i högstaligan.

Man lyckades tidigare denna säsong att besegra regerande mästarna, vilket de förvisso inte är ensamma om, men som jag menar på visar att man har en chans att vinna alla sina matcher. Nyckeln tror jag blir att hålla tät bakåt då man släpper in mest mål i serien, hela 80 stycken i nuläget.

Givetvis väldigt viktigt då Skövde har en målskillnad på -28 medan Mellerud har -29, skulle det bli väldigt jämt poängmässigt skulle det inte skada att ha en bra marginal i målskillnad. Man har tre matcher på sig att göra så mycket mål eller förlora med så lite som möjligt. Det kan lätt bli high risk high reward, det gäller att inte bli för sugna på ett mål till framåt så man släpper ett bakåt.

Trupp:

1. Nino Sahinovic (GK)
12. Anton Romell (GK)
2. Vedat Mehmeti
3. Anton Snibb
4. Ali Al-Habobi
5. Peter Mandic
6. Kreshnik Bytyqi
7. Femija Selmanovic
8. Simon Schullström
9. Valon Gashi
10. Florijan Fejzulovic
17. Nevzad Dulovic
22. Almedin Besic
45. Enver Colic
99. Iba Ramic

Skövde United FC:

Arena Skövde. Foto: Skövde Futsal.

Skövde med stora fixstjärnan Sargon Abraham borta efter att han värvats till Degerfors i fotbollen. Däremot har Skövde imponerat på sistone efter 2-2 mot IFK Göteborg (hemma) och 3-3 mot Borås AIK (borta). Klarar truppen av att kämpa ända in i kaklet? Jag vet att en av målvakterna i Skövde, Johan David, varit avstängd och även att tränare Johny David fått hoppa in i truppen.

Futsalens huvudstad, eller i alla fall plats för nationalarenan har nog lite mer att leva upp till om de skall lyfta sitt lag, då man har näst sämst publiksnitt i SFL Södra. Man har en riktigt viktig match mot Mellerud där jag tror publikens stöd hade kunnat avgöra till deras fördel.

Det finns ordentligt med kunskap och skicklighet i Johannes Hanna Abraham som spenderat större delen av säsongen skadad, kommer han kunna lyfta sitt Skövde upp på en kvalplats? Eller rentutav upp förbi kvalet?

Man har precis som Mellerud släppt in lite för mycket mål, dock har man gjort lika många mål som Skoftebyn. Fler mål än IFK Göteborg och Torslanda IK alltså. Värt att notera är att Sargon Abraham stått för 13 av de 40 mål som gjorts, vilket gör att han ensam stått för 32,5% av Skövdes mål. Det skojar man inte bort direkt.

Trupp:

1. Andreas Jonsson
2. Ashur Chlimon
3. Fredrik Andersson
5. Julian Said
6. Elmar Abraham
7. Bilos Yonakhir
8. Bennie Maroukel
9. Johannes Hanna Abraham
10. Henrik Lara Rodriguez
10. Ninos Gewargis
11. Mario Dafid
13. Rodi Abraham

Matcherna för lagen i bottenstriden:

Torslanda IK – FC Mellerud (1)

Torslanda har hemmaplan denna helg där man tar emot Mellerud. Alla matcher är givetvis viktiga men jag tror denna match verkligen kan sätta prägel på hur respektive lag kommer prestera i nästkommande matcher.

Hemmalaget har haft många tunga bortfall, spelare som varit skadade och så vidare som är på väg tillbaka. Frågan är hur mycket de kommer ha tränat? Jag tror även Victor Edvardsen som är målfarligast i Torslanda kan ha charmats av tränare Fredrik Augustin att delta, även om han satsar på fotbollen i Oddevold. En sådan spelare hade självklart betytt väldigt mycket för Torslanda.

Mellerud å andra sidan kommer från utklassning borta i Borås där man förlorade med 16-7, jämn match hemma mot Uddevalla där man förlorade med 6-7 och en oavgjord borta mot Skoftebyn (4-4).

Matchen tror jag blir oerhört jämn men det känns som att Torslanda har de mer erfarna spelarna som kommer avgöra det för dem. Jag sätter en etta här.

IFK Göteborg – Torslanda IK (X)

Tidigare mötet slutade 4-2 till IFK Göteborg, efter mål av bland annat Emilio Rossi. Foto: Ola Sjöholm

Derby som förra gången slutade i förlust för Torslanda när Blåvitt vann med 4-2. Det saknades absolut inte lägen för Torslanda men IFK Göteborg visade där att man var snäppet vassare genom att sätta sina chanser. Kan man upprepa den bedriften hemma i Lisebergshallen mot ett hungrigt Torslanda?

Matchen spelas efter landslagskvalet i Gibraltar där IFK Göteborg som bekant har fem spelare med. Jag tror deras insats där och även landslagets prestation kommer färga matchen där man i Torslanda vill visa att man är bäst i Göteborg och borde haft med någon spelare.

Båda lagen brukar vara duktiga på försvarsspelet, IFK kan vara vassa i offensiven ibland medan Torslanda är bra på att kontra, jag sätter ett kryss och tror på en relativt målsnål historia.

Skövde United FC – FC Mellerud (1)

Foto: Marcus Ek.

Skövde har som sagt varit riktigt vassa med bra resultat mot topplag som Borås och Uddevalla på sistone. Detta är sista hemmamatchen för dem och de möter säkert ett hungrigt Mellerud.

Jag gav ett varningens finger för Skövdes tunna trupp men frågan är nog om det är i denna match det kommer lysa igenom. Man har två matcher kvar i serien varav denna är den första så jag tror inte man klappar ihop här, möjligtvis mot Skoftebyn.

Mellerud behöver alla poäng de kan, särskilt om de förlorar mot Torslanda, vilket jag tror gör att de kommer gå fram allt för offensivt. Kan Skövde klara av det tror jag man har god chans att kontra och utnyttja ett kanske lite för ivrigt Mellerud.

Jag tror Skövde kommer ta denna match.

Torslanda IK – Borås AIK (1)

Borås AIK. Foto: Privat.

Borås, som redan nu är klara för semifinal, skall åka ner till ett kokande Torslandahallen där Torslanda kommer göra allt för att bjuda sin publik på en bra avslutning av säsongen.

Här tror jag nyckeln för Borås kommer vara motivation. Åker man ner med sina bästa spelare? Spelar matchen någon roll för dem? Väljer någon fotbollen före?

Borås har en riktigt vass offensiv som jag tror Torslanda kommer försöka neutralisera genom ett riktigt lågt försvarsspel för att gå på kontringar. Torslanda har tidigare bevisat att man behärskar den typen av spel och ett omotiverat Borås tror jag kan bädda för en liten skräll och Torslandaseger. Därför sätter jag en liten slant på att Torslanda tar denna, även om jag inte skulle bli förvånad om Borås vann med ett par bollar.

FC Mellerud – IFK Göteborg (1)

Mellerud vann första mötet mellan de båda på bortaplan. Visade på att man kunde göra mål på ett annat så tätt IFK Göteborg. Frågan här är hur motiverade IFK Göteborg kommer vara. Ser man till erfarenhet och kompetens bör det vara en tvåa alla dagar i veckan men har IFK något att spela för? Skickar man upp alla sina spelare?

Jag tror att Mellerud kommer vara det hungrigaste av lagen och IFK Göteborg bara spela av matchen så därför tror jag på en etta.

Skoftebyns IF – Skövde United FC (1)

Skövde lär få det tufft i sista matchen borta mot Skoftebyn med bra stöd från sin publik. Skoftebyn har väl direkt inte något att spela för men jag tror ändå man vill visa sin hemmapublik vad man kan och tacka för stödet. Kanske även sätta standard för hur nästa säsong skall se ut.

Därför tror jag att man klarar av Skövde tämligen enkelt och vinner med ett par bollar, ett Skövde som jag redan konstaterat har en väldigt smal trupp.

Summering:

Jag är självklart inget facit, men går matcherna som jag skrivit ovan skulle en tippningsrad se ut som följande.

Ganska många ettor som ni ser och endast ett kryss. Överlag inom sporten brukar hemmalaget ha en fördel i publiken, så nu gäller det för respektive SFL-lag att ”hotta upp” de matcherna som är kvar. Utfallet på dessa matcher skulle leda till att bottentabellen skulle se ut enligt följande:

 

Torslanda som går om IFK Göteborg, medan Mellerud får kvala och Skövde åker ut. Sett till dagens tabell är det enda skiftet mellan Torslanda och IFK Göteborg.

Inget är skrivet i sten och mycket kan hända, det vet alla vi som följer futsalen. Det är nu upp till lagen att visa att man vill stanna kvar i SFL Södra, det finns möjligheter för varje lag att undvika den där jobbiga nerflyttningen. Jag vill passa på att önska alla lag lycka till, det skall bli ett nöje att få följa denna intressanta bottenstrid. Dags att poppa popcorn!

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img