Målorgie som aldrig ville ta slut

Att matchen var viktig för båda lagen var något som redan stod klart innan och det skulle också prägla en matchbild där målen aldrig ville ta slut.

FC Mellerud kom till spel utan någon naturlig målvakt och istället valde man att ställa spelande tränare Valon Gashi som flygande målvakt. Gashi agerade joker under hela matchen, vilket inte hör till vanligheterna. Hans motsvarighet i Torslanda, Fredrik Augustin, skulle för dagen inte få spela något jokersspel. Däremot skulle han ge sig själv ordentligt med speltid, även Ibrahim Alushaj, som gjorde sin första SFL-match för säsongen.

Jokersspelet skulle ställa Torslanda tidigt, som fick ta en tidig timeout där Augustin gick igenom det taktiska förändringar han ville göra för att neutralisera det underläge man var i. Inledningsvis skulle det inte ha någon effekt men ju längre matchen gick, ju bättre skulle man hantera Melleruds övertag.

Efter ett taffligt spel av Mellerud får Andreas Bertilsson i Torslandamålet bollen och går för att lägga en långboll då joker Gashi är långt ute men spelar rakt på Mellerudsspelare. Torslanda vinner i andraläget tillbaka bollen och den går ut till Andréas Haglund. Gashi hinner springa tillbaka till målet men skottet från Haglund mellan benen visar på att han inte konkurrerar om en förstaspade i landslaget. Hemmalaget tar alltså ledningen lite retfullt enkelt och Gashi verkar inte alls nöjd med sin insats.

Det sägs att man är som mest sårbar när man gjort ett mål och den tesen skulle bevisas när Kenan Busuladzic fick bollen. Han lyckas, kanske lite för enkelt, vända bort Totte Lindén och kvitterar genom ett välplacerat skott vid stolproten. Skulle de ta stopp här? Nej, målfesten hade bara börjat.

Gashi visar på att han kan kasta fina inkast som målvaktsutkast, när han lägger en boll mot Busuladzic. Bollen är lång och bra och åter igen vänder nämnde Busuladzic bort sin motståndare, denna gången Fernando Fuentes och placerar in tvåan för Mellerud. En riktigt fin nedtagning och fin assist från Gashi fick verkligen Torslanda ur balans och mardrömmen skulle inte ta slut här.

Mellerud kommer i en kontring där man vill slå en diagonal pass, dock får Bertilsson en fot på den som blir en perfekt macka till Femija Selmanovic som dunkar in trean för Mellerud. Bertilsson blir så förbannad att han försöker välta målet och Torslandaspelarna kan inte tro att det är sant. De har tappat sin ledning och plötsligt får man tre mål i rumpan innan klockan passerat tio minuter.

Efter lite Hawaiispel får Vedat Mehmeti fri gata framåt, efter fem minuter utan något mål, där han skjuter och Bertilsson räddar förstaskottet. Returen styrs inte undan så bra utan åter igen får man bollen serverat på ett silverfat, något som Florijan Fejzulovic utnyttjar och trycker upp bollen i nättaket.

Försvarsspelet var nog inget som lagen verkade prioritera eller utföra på ett bra sätt, det var Hawaii där bollen gick fram och tillbaka. Ingen verkade riktigt vilja jobba hem utan sprang hellre framåt.

Torslanda verkade vakna till liv efter att ha släppt in fyra mål och Teodor Lindén skulle visa vägen när han resolut sköt två fyra till Torslanda i vad som inledningsvis kanske såg ut som ett stolpskott. Domare Daniel Särén visade dock för mål och efter att ha tänkt efter, sett spelarnas reaktion samt sett reprisen så tycker jag Särén tar rätt beslut, att bollen tar i metallstången bakom stolpen som håller upp nätet. Mellerud, såklart, protesterade och menade på att bollen tog i stolpen men fick inget gehör.

Hittils hade Torslanda inte utnyttjat det faktum att man spelade konstant med joker i Mellerud men efter en slumpboll som Andreas Jernarp bryter och rensar skulle bollen långsamt segla in i mål. Detta efter en riktig slö träff där bollen seglade, nästan i taket, över hela planen och i mål. Tre till Torslanda och fyra till Mellerud med lite mindre än tre minuter att spela av första halvleken och Torslanda hade vittring på att kvittera.

Så med nästan exakt en minut kvar av första matchen skulle man fullborda sin vändning genom att spelande tränare Fredrik Augustin kliver fram och skjuter ett distansskott välplacerat bakom Valon Gashi. Detta resultat skulle också stå sig till paus.

Efter avblåsning fick jag höra hur Torslanda hade förväntat sig något annat än konstant jokerspel och jag hann också fråga avstängda Anton Snibb (FC Mellerud) kring varför Gashi stod i målet. Det visade sig att Nino Sahinovic var sjuk. Lite komiskt verkade Snibb tycka att man spelade med Gashi i mål då man har fyra målvakter. Än så länge hade matchen bjudit på åtta mål, men det skulle bli fler.

Det var ett försvarspel från båda lagen som var obefintligt. Precis som i första halvlek, Hawaii, bollen gick hit och dit. Men det skulle dröja till sju minuter in i andra halvlek när Andreas Jernarp gör en fin brytning och driver upp bollen och kommer fri tillsammans med Teodor Lindén mot Valon Gashi där han passar bollen i sidled och Lindén bara motar in bollen.

Jernarp skulle visa igen att han är en riktigt bra tvåvägsspelare, när han bryter en längre boll, driver upp bollen och avslutar med en yttersida upp i högra krysset. En riktig delikatess signerad en riktigt intressant spelare. För andra gången i matchen ledde Torslanda i matchen och för andra gången skulle man släppa in Mellerud.

Fredrik Augustin får en perfekt passning och är inte långt borta ifrån från att göra 7-4, men istället bryter Mellerud. Augustin försöker vinna tillbaka bollen, får en knuff i ryggen men ingen åtgärd från domarna och kontringen resultarar i att Simon Schullström avslutar i riktigt dålig vinkel där bollen går mellan benen på Andreas Bertilsson.

När man inte trodde att det kunde bli värre, inom loppet av någon halvminut får Almedin Besic bollen i en kontring och Bertilsson släpper åter igen ett billigt mål mellan benen. Den tunneln skulle vara en ordentligt bra älvförbindelse mellan Hisingen och fastlandet men för Torslanda och Bertilsson skulle den betyda 6-6.

Efter en omdiskuterad situation där Valon Gashi går upp precis över mittlinjen för att slå en inspark och även får tillbaka bollen på egen planhalva, dömmer man indirekt frispark för Torslanda. FC Mellerud blir ordentligt förbannade och det hettar till. Torslanda provar en inövad variant på frisparken som först går i stolpen men på returen står ingen mindre än Fredrik Augustin som åter igen kliver fram för sitt Torslanda och sätter 7-6.

Andreas Jernarp skulle fortsätta leverera till sina lagkamrater när han fint chippar fram bollen till Andréas Haglund som skjuter ett ganska tamt skott som Valon Gashi bör ta men släpper in.

Med två minuter kvar av matchen skulle det verkligen spåra, först dribblar Bragi Bergsson förbi halva Mellerud och sätter in 9-6 för Torslanda. Direkt efter avspark petar Kenan Busuladzic in 9-7. Bara en tjugo sekunder efter det sätter Bragi Bergsson 10-7 till Torslanda som också blir slutresultatet.

En väldigt målrik match med ett stort frågetecken för båda lagens försvarsspel. Det släpps alldeles för lätt på markeringen samt känns stundvis lojt ut. Som jag skrivit tidigare slåss båda lagen för att slippa åka ur/kvala kvar i ligan och med denna Torslandaseger känns avståndet ner till Mellerud lite skönare i Torslandaögon. Mellerud har en otroligt viktig match mot Skövde nästa omgång, förlorar man den är man sist och ger Skövde ett utmärkt läge att knipa åt sig kvalplatsen.

Matchfakta:

SFL Södra

Torslanda IK – FC Mellerud 10-7 (4-4)

Målskyttar, Torslanda IK: Andréas Haglund (2). Teodor Lindén (2), Andreas Jernarp (2), Fredrik Augustin (2), Bragi Bergsson (2)

Målskyttar, FC Mellerud: Kenan Busuladzic (3), Femija Selmanovic, Florijan Fejzulovic, Simon Schullström, Almedin Besic

Laguppställningar:

Torslanda

Startfemma: Andreas Bertilsson (GK), Andreas Jernarp, Ibrahim Alushaj, Fernando Fuentes, Teodor Lindén

Avbytare: Fredrik Augustin, Tobias Haglund, Andréas Haglund, Bragi Bergsson, Björn Niklasson

Mellerud

Starfemma: Valon Gashi (GK), Enver Colic, Simon Schullström, Almedin Besic, Kenan Busuladzic

Avbytare: Vedat Mehmeti, Nevzad Dulovic, Femija Selmanovic, Florijan Fejzulovic

Matchens spelare:

Torslanda:

Andreas Jernarp

Kliver fram när han behöver det och är en nyttig spelare i både defensiven och offensiven. Enda spelaren i Torslanda som tränat defensiv? Bidrar även med två kassar och assisterar till ett par. Guldkorn som kan bli hur bra som helst.

Mellerud:

Kenan Busuladzic

Gör tre mål för sitt Mellerud och är också ett ständigt hot framåt. Stark, rivig och även teknisk. Lyckas vända bort sin motspelare och får ofta Torslanda på efterkälke. Matchas hårt under matchen och faller nog därför av lite mot slutet.

Matchens domare:

Admir Hasanbegovic (Lidköping), Daniel Särén (Dannike), Caroline Johannesson (Mölnlycke)

LÄS ÄVEN: Så funkar kvalet till SFL

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img