Förbundskaptenen inför samlingen: ”De blommar ut hos oss”

På torsdag är det dags för F17-landslaget i futsal att samlas i Örebro. Detta är landslagets tredje samling någonsin, och nu har man fått klartecken att fortsätta sin satsning.

Svenska (fotbollsförbundet) har beslutat att detta projektet ska fortsätta. Det började med ett projekt och ett test, där vi blev inbjudna till ett fyrnationsturnering, berättar förbundskapten Lars Ternström, om turneringen som Futsalmagasinet följde under våren förra året.

Pilotprojektet föll väl ut, där vi hade två samlingar. Nu har vi fått besked att Svenska vill köra vidare. Vi har väntat på denna samlingen ett tag, av olika orsaker har dröjt. Vi har försökt hitta rätt datum och laborera mycket med datum så att det inte krockar med fotbollen. Viktigt att vi är flexibla och att samarbetet med fotbollen funkar. Det har varit mycket samlingar för landslag och distrikt på flicksidan som gjort att vi fått vänta, berättar Lars.

Scouting är svårt

Truppen till helgens samling togs ut i slutet av januari. Där finns ett stort antal debutanter, som inte fanns med under samlingarna eller turneringen i Portugal förra året.

Det har varit en del utmaningar med att scouta tjejerna. Största utmaningarna har inte varit att hitta spelare, efter som många spelar fotboll, men att hitta spelare som inte kommit för långt i sin fotbollskarriär. Vi har inte velat störa de tjejerna som spelar allsvensk fotboll eller som kommit långt i sin utveckling. De tjejerna har jag valt att inte tittat så mycket på.

Sedan har jag varit och tittat på förra årets ungdoms-SM. Tittat en hel del på fotbollsmatcher för att hitta rätt karaktär. Sedan har vi samarbetat mycket med fotbollen med förbundskaptener och instruktörer för flicklandslagen.

Lars Ternström var fram tills i somras tränare för regerande mästarna IFK Göteborg i SFL.

Trots detta så är det långt ifrån alla spelare i Sverige som Lars Ternström hunnit titta på. Han är själv stationerad i Göteborg och jobbar som säljare. Han är också en av fem futsalinstruktör på förbundet, där han bland annat håller i grundkursen för futsaltränare. Utöver detta är han även expert i TV4, som sände landslagets matcher i Nordic Cup samt kommande futsalslutspel.

Det kommer ta ett tag innan man har scannat igenom hela Sverige, vissa spelare är säkert bra men inte spelat så mycket futsal. Så länge det inte finns någon damliga så är det svårt att bevaka alla lagen. Det får bli så att man testar några spelare, byter ut och testar någon ny. Sedan kan det bli så att några som varit med nu helt plötsligt tar steget att bi elitspelare på allvar, då får man släppa dem. Jag vet lite också vilken plats i näringskedjan vi är, vi är inte första-sport för någon. Vi hade bland annat en tjej med förra året från Örebro SK Söder, men nu blev hon värvad till KIF Örebro i allsvenskan, och då fick vi släppa henne, berättar förbundskaptenen.

Mot OS 2018

Ambitionen med samlingen, som börjar på torsdag, är att tjejerna ska få chansen att kvala till Ungdoms-OS 2018. Men chansen att det blir just Sverige är liten, men Lars hoppas att Uefa väljer ut lag vilka två lag från Europa som får delta, den sportsliga vägen.

Ambitionen nu är att få möjligheten att kvala till Ungdoms-OS. Uefa har inte lämnat besked än till några länder från Europa, bara två får åka. I OS är det sedan bara 16 futsallag. Så i nuläget vet vi inte hur detta väljs ut, men vi hoppas på ett kval så att det blir rättvist, någon gång i höst/vinter.

Många i Sverige blev förvånade när förbundet valde att starta ett flicklandslag före ett landslag för pojkar. Men en stor anledning till att det blev så här, var just inbjudan från Uefa till förra årets fyrnationsturnering.

I Sverige finns ett stort utbud av flickor som spelar och UEFA ser att vi har mycket damer och flickor och det är fantastiskt kul att vi fick chansen. Många blev förvånade att flicklandslaget startade före pojklandslag. Men det är viktigt att visa att vi bryr sig om flickorna också. Sen ser jag många fördelar med detta, för vissa av de jag kallar till samling, har aldrig varit nära ett landslag tidigare. De växer och blommar ut när de kommer hit. Emma från Örebro till exempel, hon var inte nära ett landslag, men kom med oss och värvades till slut till KIF.

På torsdag samlas truppen och avslutar samlingen med match mot Örebro SK Söder, som sänds live av förbundet på deras playkanal.

LÄS ÄVEN: Nu är damernas slutspel lottat – dessa får möta varandra i åttondelsfinal

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img