Ternström: ”Futsalen kan växa mer bland tjejer”

Bristen på tjejer som spelar fotboll är stor framför allt på landsbygden. Där finns sällan rena ålderslag med tjejer i samma ålder, utan föreningar tvingas blanda fler årskullar för att få ihop ett fotbollslag. F17 förbundskaptenen och futsalexperten Lars Ternström tror att futsalen kan vara räddningen för många mindre orter och för att hålla kvar tjejerna inom idrotten.

– Istället för att tjejer slutar med fotbollen så kan de fortsätta med futsalen. På mindre orter är det ofta svårt att få ihop lag med 15 tjejer. Futsalen kräver bara fem spelare vilket gör det lättare att bilda lag, säger han till Futsalmagasinet.

Över hela Sverige är det en negativ trend i antalet tjejer som idrottar, enligt en studie från Umeå universitet. Men futsalen kan vara en lösning till att fler fortsätter med idrottandet

– Självklart hoppas jag att tjejer inte slutar idrotta. Det är viktigt att de fortsätter, framför allt det sociala med att träffa andra och umgås i grupp, säger Ternström.

Fördelen för futsalen är att den pågår under de kallare månaderna och endast kräver en mindre grupp spelare. I en tidigare intervju sa även Lars att just samarbetet mellan futsalen och fotbollen är väldigt viktig.

– Jag vet lite också vilken plats i näringskedjan vi är, vi är inte första sport för någon just nu. Det är viktigt att vi är flexibla och att samarbetet med fotbollen funkar.

LÄS ÄVEN: Lottningen av kvalet till SFL rör upp starka känslor i futsal-Sverige

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img