Dags för division 1-kval – är det framtidens SFL-lag?

Utöver att det denna helg pågår semifinaler för herrar, åttondelsfinaler och kvartsfinaler för damer, samt kval till SFL så spelas det också kval till division 1.

Under säsongen som varit har det spelats division 2 runt om i distrikten och segrarna i dessa serier får nu chansen att ta sig upp i division 1. Värt att notera är att den enda möjligheten för ett lag att kunna kvalificera sig till division 1 spel är genom att spela division 2 och kvala sig upp. Detta är en nyhet för denna säsong då förra året kunde lag ansöka om ”wildcards” till division 1, men det fönstret är numera stängt.

Att vi nu har seriespel i allt fler distrikt (division 2) gör att seriepyramiden för futsal i Sverige äntligen börjar se ut som just en pyramid. Och även att lagen som kommer upp till division 1 har spelat seriespel, vilket gör att kvalitén ökar och vi får färre avhopp.

Då vi denna säsongen har haft sex division 1-serier och lagen som placerade sig sist i respektive serie åkte ut behövs sex nya lag. Kvalet består av gruppspel som spelas på sex orter i Sverige. Ett kval spelades redan den 11:e februari uppe i Röbäck, Umeå, därden anrika klubben Sunnanå SK kvalificerade sig. Grattis!

ANNONS: Här hittar du oddsen för SM-slutspelet

Under lördagen spelas det kval i polkagrisens huvudstad Gränna. Där spelar Geesguud UF från Göteborg, IFK Mariestad från Västergötland och Ruda IF från Småland. Vi kommer också att få en fingervisning på hur nivån varit i de olika distriktsserierna nu när lagen möts över distriktsgränserna.

Under söndagen kvalas det i Stockholm och Örebro för att avslutas med de två sista kvalen nästa helg i Mariefred och Vara. Vi kommer att bevaka och rapportera hur det går i kvalen till division 1 då dessa lag kanske är framtidens SM-vinnare.

LÄS ÄVEN: Borås kommer till SM-slutspelet med självförtroende

Håkan Lösnitz

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img