Basberber: ”Öppna matcher är en mardröm”

I fredags kväll spelade Hammarby IF mot Söder Futsal i den första av två kvalmatcher till SFL. En match som bjöd på väldigt få spektakulära sekvenser eller omställningar. Ett starkt och lågt försvar var matchplanen för båda lagen.

Futsalmagasinet kontaktade Hammarbys spelande tränare Michel Basberber och fick en pratstund med honom.

I matchen mot Söder såg vi två väldigt försiktiga lag som inte ville göra misstag. Varför?

– Det var en jämn match mot den tuffaste motståndaren i hela kvalet. Jag tycker att det lag som gör minst misstag har störst chans att vinna.

– Öppna matcher som Jokkmokk mot Djurgården är en mardröm för tränarna. Man vet inte var matchen är på väg åt.

Blir det en öppnare match nu i returen?

– Jag hoppas verkligen inte men det är klart att Söder kommer att behöva bjuda på mer om matchen till exempel går åt 0-0 till pausen. Om det är fallet, då kommer vi att ha mer utrymme för att spela mer till anfall.

ANNONS: Här hittar du oddsen för SM-slutspelet

De tre namnkunniga föreningarna som Hammarby, Djurgården och GAIS leder respektive kval. Ert möte mot Söder är den enda som ser öppen ut ännu. Varför?

– Som sagt. Vi fick den tuffaste motståndaren av alla. Söder kommer från SFL där de har spelat i ett högt tempo och mot svåra motståndare hela säsongen, säger han och fortsätter:

– Jokkmokk, Djurgården och vi har haft en ”försäsong” då vi har vunnit vår respektive serie ganska enkelt. Tempot och svårighetsgraderna är annorlunda mellan division ett och SFL.

Det snackas mycket om att nivån i division 1 måste bli bättre så att SFL också blir bättre. Vad tycker du om det?

– Absolut. Division ett måste bli färre serier och färre lag så att nivån utvecklas. Just nu är det väldig ojämnt nivå och det laget som vinner serien har inte riktigt fått utveckling under serien, det har gått för enkelt.

Hur mycket vinner SFL och futsal i sig i Sverige med att stora namn som Hammarby, GAIS och Djurgården kommer upp?

– Sportsligt väldigt liten skillnad, väldigt liten vinst. Däremot publikmässigt och medieintresset blir större och futsal i Sverige behöver det. De lokala föreningar som spelar jättebra futsal kommer aldrig att kunna dra samma uppmärksamhet som ett stort namn som Hammarby gör.

– Alla våra matcher hemma som borta drog på sig mycket publik och mycket media var också på plats för att bevaka matcherna. Det är precis det som SFL behöver just nu under utvecklingsperioden.

LÄS ÄVEN: Oraklet reflekterar om SM-slutspelet

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img