Gumman i lådan

Lindahl verkar vara lite som gumman i lådan. Googlar du efter dem så hittar du varken hemsida eller Facebooksida. Än. På två år har man däremot tagit ett SM-guld och är i sin andra final, så de bör vara förlåtna.

Lagets grundar, tillika tränare och eldsjäl är Benjamin Namini som öppenhjärtligt berättar för Futsalmagasinets redaktör Tobias BW Granberg om bakgrunden till laget, säsongen som gått och mycket annat nedan!

Vad har laget för bakgrund?

– När jag började i Bollstanäs SK:s damlag år 2010 hade laget två veckor tidigare vunnit Futsal-SM och tanken på hur fint det vore att få kalla sig bäst i Sverige började gro. Året därpå tog laget brons, vilket kanske var bra så här i efterhand, för hade jag vunnit där och då kanske Lindahl aldrig sett dagens ljus.

– Istället fortsatte tanken att växa, men jag var långt ifrån redo att leda ett lag helt på egen hand och modet att skapa en egen futsalförening existerade inte. Med tiden växte jag förstås som person och 2015 när det gick som tyngst i Elitettan med Bollstanäs bestämde jag mig för att tiden nu var inne.

Benjamin hade fått blodad tand av futsal och skulle därför göra något riktigt radikalt.

– Med mina nu samlade år inom Bollstanäs i kombination med långtgående studier inom juristprogrammet och företagsekonomiprogrammet vid Stockholms universitet så kände jag mig redo och bara några veckor senare i mitten av juni skickades ansökan om Lindahl Futsal Förening in och laget skapades.

– En av mina största egenskaper är att skapa mer eller mindre familjeband med mina vänner och jag handplockade en trupp med tjejer som besatt Elitettan- eller Damallsvenskarutin. Det viktigaste för mig var dock att laget skulle bestå av individer som i tuffa skeden av matcher, där spelet låst sig och inget går vår väg, skulle kunna falla tillbaka på samhörigheten och familjekänslan för att på så sätt kämpa sig in i matcherna igen och det är främst den kvalitén som fått laget att ta sig till den höjd den idag befinner sig på med ett SM-guld och en stundande SM-final på två år.

Foto: Lindahl FF

Men vilka är det då som spelar i Lindahl? Vad är det för gäng du har plockat ihop Benjamin?

– Truppen har av förklarliga skäl en stomme från Bollstanäs, men har bestått och består av spelare från Kvarnsveden, AIK, Hammarby, Hovås Billdal och Eskilstuna United. Alla spelarna har tre saker gemensamt och det är att var och en besitter en enorm individuell kvalité, de är spelare som alltid väljer laget före jaget och det är vinnarskallar i dess renaste form. Inget underläge är först stort för att vändas, oavsett tid som återstår.

– Som ett exempel inledde vi årets säsong med match mot ett lag som jag håller väldigt högt, nämligen Luciano Lorcas Falcao och med 8 minuter kvar låg vi under med 4-9. Det fanns dock inte en minsta antydan till gamnacke och vi slet hårt för att jobba oss in i matchen och när slutsignalen ljöd var matchen också vunnen med 10-9. Det är denna anda som är hela lagets grundpelare och det är denna anda som gör det så oerhört svårt att besegra Lindahl över en hel futsalmatch.

Vad har ni för mål?

– Lindahl skapades med visionen om att bli bäst i landet och att därefter vara ledande i utvecklingen av damfutsalen. För tillfället går saker och ting i den riktning som sattes ut för knappa två år sedan och förhoppningsvis kan klubben fortsätta att utveckla sig själv och sina medlemmar på ett föredömligt sätt även i framtiden.

Lindhal värmer upp inför semifinalen mot Falcao Foto: Lindahl FF

Annons: Här hittar du oddsen för SM-finalen

Man kan säga att det målet nåddes ganska snabbt. Jag antar att det inte är några konstigheter kring vad som var höjdpunkten?

– Förra årets höjdpunkt var givetvis det SM-guld som laget plockade hem redan under sin första säsong. Lindahl gick igenom säsongen med 100% raka segrar och en målskörd på 79-18.

– Laget stötte på två nämndvärda speedbumps under säsongen varav den första kom dagarna innan SM-slutspelet skulle starta. Nästan halva laget gjorde då olika klubbyten inom fotbollen och samtliga fick futsalförbud, vilket förstås satte Lindahl i en knepig situation som löstes genom att övertala en ”pensionerad” och en aktiv Elitettanspelare att dra på sig inomhusskorna och genom att ge dessa några snabblektioner inom futsal. Sagt och gjort gick vi in i slutspelsrundan mot de regerande mästarna Täby, vilket visade sig bli en tuff nöt att knäcka med ett ”nytt” lag. 2-4 i halvtid och pausen spenderades till att förklara och rätta till de misstag som gjort att vi befann oss i underläge och Lindahl kom ut som ett starkare lag och tog tag i taktpinnen direkt och vände matchen till seger med 7-5.

– Det andra speedbumpet dök upp i semifinalen och bestod i en riktigt bra motståndare i form av Holmalunds IF. Lindahl gör nog säsongens sämsta första halvlek och ligger välförtjänt under med 4-2. Där och då trodde nog många att sagan var på väg att ta slut, men inne i omklädningsrummet var vi väldigt överrens om att det bara kunde bli bättre och att det bara skulle bli bättra, kosta vad det kosta vill. Andra halvlek inleds med en reducering som sätter nerv i Holmalundstjejerna, medan Lindahl verkligen fick blodad tand, vilket ledde till en 4-0 demolering under andra halvlek och finalplatsen var säkrad.

– Här mötte vi ett Sätra som vi haft stor scouting på under säsongen och vi hade skapat nycklar för att bryta ned deras ditintills ruskigt effektiva anfallsspel. Nycklarna funkade och Sätra lyckades aldrig vrida tillbaka matchen, utan Lindahl hade en dag där allting verkligen stämde och laget levererade nog dagens snyggaste sambamål under powerplay-spelet och slutsiffrorna skrivs till sist till 10-3.

Foto: Lindahl FF

Vad har du att säga om årets säsong?

– Årets säsong har hittills stavats Lindahl – Falcao gånger tre. Jag vill även hylla IFK Åkullsjön som återigen bjöd upp till dans under en halvlek i kvartsfinalen innan orken började tryta.
Lindahl och Falcao har möts tre gånger denna säsong, två gånger i seriekvalet där Lindahl vann första ronden med 10-9 och förlorade round två med 8-7 efter två oerhört händelserika och underhållande matcher där båda matcherna avgjordes under matchernas sista minut.

– Därefter väntade åttondel och kvartsfinal på olika orter innan lagen återigen skulle ställas mot varandra i semifinalen som gick av stapeln i Botkyrkahallen. Återigen blev det en rysare där lagen turades om att inneha en ettmålsledning. Med mindre än tre minuter kvar på matchklockan hade Falcao en 4-3 ledning och tillsynes kontroll på matchen.

– Lindahl tog en välbehövlig timeout där några väl valde ord yttrades, en taktik för matchens återstående sekunder lades fram och timeoutens sista sekunder användes till att gjuta mod i varandra.

– 17 sekunder senare var matchen kvitterad och ytterligare en knapp minut senare var Lindahl i ledning, vilket tvingade Falcao till att spela jokerspel som Lindahl lyckades hantera matchen ut och vild glädje bröt ut efter en oerhört känslosam och underbar futsalmatch.

Lindahl FF efter seger i semifinal mot Falcao. Foto: Lindahl FF

Efter den makalösa vändningen väntar nu final i Helsingborg där ni möter IFK Göteborg Futsal. Vad har du att säga om dem?

Det är en förening som besitter otroligt mycket erfarenhet och kunskap inom futsal vilket bäddar för en intressant drabbning mellan söder och norr. Vi i Lindahl har den största respekten för våra motståndare och förväntar oss en hård match om guldet, då det ska krävas en hel del för att ta sig till landets största final inom sporten. Vi har dock en stark tilltro på oss själva och går in i finalen med målet att återigen ta hem SM-pokalen till Stockholm.


En minst sagt intressant saga som redan fått ett lyckligt slut. Frågan är om man även kan upprepa succén från förra året och visa att uppföljaren har ett minst lika fantastiskt slut. Vi tackar i alla fall Benjamin Namini för intervjun och önskar både honom och hans Lindahl lycka till i finalen!

LÄS ÄVEN: Mathias Etéus sista blogginlägg

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img