Broberg: ”Ett par kandidater med olika profiler”

Futsalmagasinet träffade Mr Futsal i Helsingborg, Per Broberg, som jobbar för förbundet med just futsalfrågor. I en intervju frågade vi lite kring arrangemanget, futsal och självklart nästa förbundskapten.

Om vi börjar med hela arrangemanget i Helsingborg, vad har du att säga om det?

– Nej men jag tycker det har varit bra. Damfinalen blev kanske inte så spännande, där Lindahl vann ganska övertygande men herrfinal var en riktig rysare i slutet. Även om Uddevalla ledde stort i paus…

Svenska mästarna IFK Uddevalla och Lindahl FF

Säsongen är slut, men det kommer en ny. Jag antar att det finns ett par grejer på kansliet att ta hand om?

– Ja, det finns det och det är viktiga saker vi sätter nu. Vi har valt att inte gå vidare med Charbel Abraham, som haft ansvaret för herrlandslaget i några år, utan vi försöker hitta något nytt. Det kommer bli väldigt viktigt för oss, de besluten vi tar nu under våren. Vi siktar ändå på att vara klara innan sommaren. Sen om det tar längre tid får det göra det. Vi vill hamna rätt med organisationen i landslaget, i med att det är ett par år som gäller där. Så, ja, det finns en hel del jobb framöver.

Hur ser det då ut med längd på ett kontrakt för en förbundskapten?

– Det är klart att man vill ha ett långsiktigt tänk i det vi gör nu. Nu får vi prata en tre, fyraårsplan minst. Sen är det klart att vi tar ett år i taget. Vi har sett att vi måste tänka längre här och då blir de funktionerna vi tillsätter nu, innan sommaren, väldigt viktiga.

Hur långt gångna är ni ert arbete för en ny förbundskapten? Har ni ett par kandidater, någon lista eller hur mycket kan du säga?

– Nej, jag skall inte säga för mycket. Vi jobbar utifrån att vi skall ta fram ett par kandidater med lite olika profiler. Sen måste vi fundera på vad som är bäst för futsalen. Det är det här som är så svårt, både lite på den korta sikten men också på längre sikt. Vi ligger efter internationellt och där bör vi hitta någon modell där vi också kan jobba mer med föreningarna och klubbarna i ligan, så de får en högre kompetens inom framför allt det taktiska området. Det är framför allt där vi ligger efter om vi kollar internationellt, sedan finns det mycket annat också.

Det har pratats om Mathias Etéus, Lars Ternström, Albert Krasniqi och en utländsk tränare bland annat som framtida förbundskapten. Frågan är om de är några av de som står på listan?

Jag antar att ni vill hålla i UEFA-B i framtiden för att stärka tränarnas kompetens, kan det bli aktuellt med ett krav på att tränarna skall ha gått en viss utbildning?

– Det tror jag man behöver göra, när vi väl har utbildningen på plats. Då kommer vi ha en högre kravbild på ledarna, men vi ser också att vi behöver sätta krav på spelarna. Det behöver föreningarna göra.

– Jag var med på presskonferensen med Uddevalla och Borås och där diskuterade vi just fotbollsspelare kontra futsalspelare. Hur skall man göra? Där har Uddevalla varit väldigt tydliga med att skall du vara med hela vägen skall du spela futsal och prioritera det. Borås har haft lite mer problem med att ha med spelarna hela vägen.

– Det såg man under finalen, man saknade några spelare, vilket kan ha varit en liten bidragande orsak till resultatet. Där behöver klubbarna fundera hur de skall göra, precis som vi på förbundet, när vi jobbar med landslaget, att vi går mot att man har futsal som en förstasport. Detta när man pratar om en högre nivå, någon slags elitfutsal. Där går vi nog mer mot att man väljer idrott. Samtidigt tror jag att man kan kombinera futsal och fotboll, men kanske på en lägre nivå, i med att säsongen är så kort.

Om jag tolkar dig rätt vill du att man satsar mer på futsalspelare, som väljer futsalen, i klubbarna och landslaget?

– Ja men det tror jag. Sen får man se hur snabbt man skall göra det. Jag tror absolut att vi måste höja kraven på att man skall prioritera futsal om man skall vara med i ett landslag. Där tror jag också klubbarna i SFL måste fundera över hur de skall göra med sina spelare inför säsongen, vad man har för överenskommelse och vara tydliga. När man plockar in en spelare så får den också vara med hela säsongen. Där har vi nog ett jobb både på förbundsnivå och på föreningsnivå.

Du säger att säsongen är kort, har ni några planer på att göra den längre?

– Ja, men vi har idéer på att få till fler matcher. Fler omgångar för lagen, det är bra i två avseenden, dels det sportsliga men också det ekonomiska, att man får fler hemmamatcher. Vi ser att många av lagen har en del publik på sina matcher och kommer det då fler sponsorer kan man få fina intäkter. Fler matcher är ett steg, men sedan måste man fundera på hur man skall gå tillväga. Jag tror definitivt att vi redan nästa år kommer se fler matcher.

Kanske får våra futsalstjärnor mindre tid i solstolen nästa år? Foto: Svensk Futsal, Instagram.

Intressant, om vi skall ta lite dam, det finns ingen rak serie där. Det kanske också är något ni planerar?

– Jag tror att vi redan till hösten kommer se att vi kommer plocka bort den här DM-vägen, att vi bjuder in till seriespel. Sen är det väldigt svårt, när man bygger en helt ny sport, att veta hur många lag blir det och hur skall serien se ut? Det kan ingen säga helt exakt, så där är det lite flexibilitet som gäller. Vi får titta på hur många som är intresserade av att spela seriespel, sedan får vi bygga en typ av pyramid med fasta serier utifrån det.

– Damerna ligger lite efter, det gör dem, med mindre underlag. Jag tror väldigt mycket på futsal på damsidan, jag tror att det kommer att komma. Då måste vi också skapa de strukturerna och bjuda in till seriespel som vi gjort på herrsidan. Nu när vi skapade Division 1 på herrsidan såg vi att även Division 2 kom på köpet från distrikten, så gör man fasta serier så kommer ofta distrikten också.

Det måste vara en utmaning för futsalen, som har ambitioner och vill växa. Växer man för snabbt blir det lätt växtvärk. Det gäller ju att serierna håller rätt kvalité, så det inte blir som Söderhamn som förlorade med 79-0 mot Djurgården.

– Ja, där vill jag påpeka att våra Division 1-serier bara har funnits i ett år och SFL i tre. Man får inte glömma det, i perspektivet hur länge fotbollen har hållit på. Så man får ha lite tålamod, det kommer att smalnas ner. Frågan är hur snabbt man vill dra det. Vi behöver fler lag som spelar, vi behöver en tydligare pyramid med målsättning en högstaliga, kanske färre Division 1-serier. Vi har en vision, med en liga och x antal lag. Utefter det får man under tiden lappa och fixa lite. Det kommer hoppa av lag under resans gång. Vi har börjat den processen och vi är väldigt glada över att vi fick till Division 1, det tror jag är en viktig del för sportens utveckling.

Djurgården vann också övertygande över Jokkmokk Foto: Andres Moncada

Nu kommer det inte heller vara wildcard för att spela i Division 1 nästa säsong, utan kval upp från Division 2, det måste också vara ett steg i rätt riktning?

– Det var också ett bra incitament, ett bra krav, som gjorde att man var tvungen att gå upp via seriespel i distrikten. Då ser vi också att det kom upp Division 2-serier när man ställde det kravet så det är en balans hela tiden. Vi behöver sätta tydliga krav inom organisationen.

Futsalmagasinet var på plats i Helsingborg, där Robert Bagger fik mota pris som mest värdefulla spelare i herrfinalen.
Michelle Rojas Flores fick mota pris som finalens mest värdefulla spelare i damfinalen.

Helhetsintrycket i Helsingborg, du verkar vara nöjd?

– Ja, jättenöjd. Det blev ju spännande, tycker jag, i finalerna också så att jag är jättenöjd. Kul också, vi ville ha det här i Skåne där man ligger lite efter. Man behöver få lite större kunskap om futsal, så det var lite anledningen till att vi lade det här.

Du verkar ha fått blodad tand här, du planerar att stanna kvar och jobba med futsal på förbundet ett tag till i alla fall?

– Ja, det finns så pass mycket att göra här i utvecklingen av sporten. Jag tycker det är jättekul att vara med och driva utvecklingen av sporten. Sen behöver vi självklart bli fler som jobbar med det.

Du vill ha några kompisar på kontoret? Kanske någon att käka lunch med?

– Ja men precis.

Ja, men som vi sade innan, det gäller att inte få växtvärk. Vi på Futsalmagasinet satsar i alla fall hårt och försöker bevaka så mycket vi kan. Är det något övrigt du vill tillägga?

– Ja, att ni på Futsalmagasinet gör ett väldigt bra jobb. Det är viktigt att vi har en aktuell nyhetsrapportering om futsal. Det har varit ett problem, helt enkelt, så det är viktigt att ni fortsätter och kör på.


Vi tackar Per Broberg för den här säsongen, de fina orden och också intervjun. Futsalmagasinet ser spänt fram emot utvecklingen av sporten och finns givetvis kvar även i fortsättningen!

LÄS ÄVEN: ”Om förbundet ringer är jag redo”

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img