Ordföranden om futsal: ”Vi är väldigt positiva”

Nu när säsongen är slut och vi går och väntar på en ny pratas det mycket om hur svensk futsal skall bli ännu bättre till nästa säsong.

Futsalmagasinets Tobias BW Granberg ringde därför Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson för att höra hur de ser på sporten och dess framtid. SEF, som är en organisation där alla klubbar i Allsvenskan och Superettan i fotboll ingår, är en intresseorganisation för föreningarna. Deras uppdrag är att vara ledande i utvecklingen av svensk elitfotboll på klubbnivå sportsligt, kommersiellt och administrativt.

– Vi är väldigt positiva till futsal som fenomen. Vi har medlemsmöten med klubbarna fem gånger om året och de senaste två mötena har vi haft futsalfrågan uppe. Där har fler föreningar meddelat att man är intresserade, antingen att man samarbetar med en futsalförening eller har egen verksamhet. De flesta klubbarna kollar på det nu, tror jag.

– Sen är vi överens med fotbollsförbundet att vi skall få fart på verksamheten, dels på elitnivå men också bredd. Vi har bestämt oss för att ha en särskild diskussion på nästa möte i förbundsstyrelsen, som jag tror är den 20:e april.

– Vi är väldigt positiva till det hela och att våra föreningar satsar på futsal.

Ser ni fotboll och futsal som två sporter som kan leva ihop, kanske främst under ungdomsåren? Spela fotboll på sommarhalvåret och futsal på vintern.

– Ja, så kan det mycket väl vara. Vi är ett litet land, Sverige. Det tror jag, när man kommer upp till elitnivå, att spelarna specialiserar sig inom en av sporterna. Det kan nog bli svårt att kombinera när man är elitspelare.

– På ungdomssidan ser jag inte alls några hinder att syssla med bägge varianterna av fotboll, för jag tycker att det är två olika varianter på fotboll.

Vi ser att spelare som Nicklas Asp i Blåvitt bland annat, som kanske inte lyckades i fotbollen har fått en andra chans i futsalen.

– Ja, vi ser också att futsaltekniken är relevant för spelare som tänker satsa på den traditionella fotbollen. Vi ser inga motstridigheter egentligen, snarare att hela verksamheten blir bättre när man jobbar tillsammans.

Ja, det verkar som att SEF delar synen att fotboll och futsal kan kombineras men kanske inte på elitnivå. Återstår att se om vi får storlag som IFK Göteborg eller kanske Örebro SK att införa futsal på schemat likt den sydamerikanska modellen.

LÄS ÄVEN: Finland har chansen – men det krävs en topprestation

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img