Finland har chansen – men det krävs en topprestation

FOR FINNISH VERSION, SCROLL DOWN:

Finsk futsal lever i spännande tider. Landslaget har idag (torsdag) flugit till Rumänien och där väntar Main Round i kvalet till EM-slutspel. Vinnaren av gruppen mellan Rumänien, Portugal, Lettland och Finland får en direktbiljett till Slovenien, medan tvåan (och bästa trean i en av de sju grupperna) spelar kvalmatcher i september.

I första matchen på lördag möter Finland hemmanation Rumänien. Senaste gången de spelade mot varandra var på Jouni Pihlajas tid, närmare bestämt januari 2012. Då fick finnarna stryk två gånger, med 2-1 respektive 6-3. Sedan dess har sporten utvecklats i Finland, men det har den också gjort i Rumänien.

De har även deltagit tre gånger i slutspel. Största skillnaden mellan laget Finland hade då jämfört med dagens lag är försvarsspelet – och jokerkortet Antti Koivumäki. Finska landslagsmålvakten är proffs i Rumänien och känner till motståndarna. Scoutandet, som Mico Martic gör ordentligt, har varit ganska enkelt. Den här matchen är också viktigaste. Hemmanationen med pressen på sig mot ett framgångsrikt Finland redan i första matchen kan göra stor skillnad. Därför är betydelsen av första matchen väldigt större. Om Finland kan hålla nollan länge, kommer pressen att öka på motståndarens sida och då har de blåvita chansen.

Finland har förlorat en enda match sedan slutet av november i de sju matcherna de har spelat. Den kom mot Slovenien med siffrorna 3-2, i januari. Finland slog Polen med 3-2 och spelade 2-2 mot Bosnien i samma turnering. Före det så var finnarna överlägsna i Nordiska Mästerskapet som spelades i Skövde. Försvarsspelet har funkat väldigt bra och hela landslaget har spelat tuffa matcher i ligan, då det är slutspelet just nu i Finland.

Andra matchen är mot Portugal. Ricardinhos trupp är stora förhandsfavoriter och det kommer att bli en match där Finland inte räknar med poäng. Om det är ett scenario där någon i den viktigaste trion Jukka Kytölä – Mikko Kytölä – Panu Autio har fått ett gult kort i första matchen, kommer Martic med stor sannolikhet att vila dem. Finland siktar på att vinna mot Rumänien och Lettland. Då kommer de vidare till kvalspelet. Alla poäng som Portugal tappar mot Finland är bara en bonus.

Sista matchen mot Lettland är den ”lättaste”, men det är ändå Main Round. Man får aldrig undervärdera motståndare som har kommit så långt. Futsal på Baltikum är väldigt ung, och det kommer nog att likna matcherna som Finland spelade mot Danmark och Norge. Hög press, med aktivt försvarsspel borde räcka, men man vet ju aldrig.

I mina ögon är det nu eller aldrig det gäller. Finska elitspelare blir äldre hela tiden och Jani Korpela kan inte bära nationen ensam på sina axlar. Panu Autio fyller 32, Mikko Kytölä 33 och Ilves-lägret har redan passerat bäst-före-datumet vad gäller internationell futsal. Därför är det nu eller aldrig. Efter det jag sett från Finska ligans slutspel, så verkar spelaren vara i toppskick. Jag förväntar mig faktiskt den bästa turneringen Finland någonsin har spelat och hoppas på en bra start mot Rumänien. Då är det raka vägen till kval.

Tyvärr är det en dålig sak för svensk futsal, för då har inte finnarna någon tid att spela träningsmatcher mot våra ligalag på hösten…

Mikko Seppälä


 

Suomalaisessa futsalissa eletään mielenkiintoisia aikoja. Futsal-maajoukkue lensi Romaniaan tänään torstaina ja siellä odottavalle Main Roundille. Voittaja lohkosta, jossa pelaa isäntämaan lisäksi Suomi, Portugali ja Latvia saa pääsylipun Slovenian lopputurnaukseen, kun toiseksi sijoittunut (ja seitsemästä lohkosta paras lohkokolmonen) matkaavat kaksiosaiseen karsintaan kisapaikasta. Nämä ottelut pelataan syyskuussa.

Ensimmäisessä ottelussa Suomi kohtaa isäntämaa Romanian. Viimeksi joukkueiden kohdatessa oli Romania vahvempi 2-1 ja 6-3 lukemin, mutta tämä tapahtui tammikuussa 2012. Paljon on molemmissa maissa laji tuosta päivästä kehittynyt. Romania on osallistunut kolmesti EM-lopputurnaukseen ja vastus on kova. Suurin ero tuohon vuoden 2012 Suomeen on äärimmilleen viritetty puolustuspeli sekä jokerikortti Antti Koivumäki. Koivumäki pelaa ammatikseen Romaniassa, joten päävalmentaja Mico Marticin skouttaustyö on ollut huomattavasti helpompaa. Tämä ottelu on myös tärkein. Isäntämaalla on ensimmäisessä ottelussa kotiyleisön paineet harteillaan ja vastaan asettuu hyvässä lennossa oleva Suomen joukkue. Tässä ottelussa on mahdollisuus ottaa kiinnitys pudotuspeleihin ja se on siksi äärimmäisen suuri kamppailu. Jos Suomen puolustus toimii, ja nolla omassa päässä pysyy pitkään, tulee paineet kasvamaan ehkä jopa liian suuriksi romanialaisten päässä.

Suomi on hävinnyt marraskuun lopun jälkeen vain yhden ottelun seitsemästä pelaamastaan. Se tappio tuli tulevaa kisaisäntää Sloveniaa vastaan lukemin 3-2 tammikuun turnauksessa. Samassa turnauksessa suomalaiset kaatoivat Puolan ja tasasivat pisteet Bosnia ja Hertzegovian kanssa. Marras-joulukuun vaihteessa pelattu Nordic Cup Skövdessä puolestaan oli suomalaisten näytöstä. Puolustus on kansainvälisissä peleissä toiminut ja tämän lisäksi pelaajat ovat keskellä kovia otteluita kotimaan sarjan pudotuspeleissä.

Toisessa ottelussa vastaan asettuu Ricardinhon Portugali. Tästä ottelusta tuskin on pisteitä budjetoitu, ja uskonkin valmennusjohdon lepuuttavan tähtikolmikko Panu Autio – Mikko Kytölä – Jukka Kytölä akselia mikäli heillä on riski korttitilin täyttymiseen. Suomi tähdännee voittoihin Romaniaa ja Latviaa vastaan. Se riittää jatkopeleihin. Kaikki pisteet, jotka Portugalilta tulevat ovat bonusta matkakassaan.

Viimeissä ottelussaan suomalaiset kohtaavan Latvian Ennakkoon ottelu on ”helpoin”, mutta täytyy muistaa heidän olevan Main Roundilla. Yhtäkään joukkuetta ei saa aliarvioida. Baltian futsal on aika nuorta, joten odotettavissa on saman tyyppisiä otteluita kuin Tanskaa ja Norjaa vastaan viime joulukuussa. Korkea prässi hyvällä puolustamisella pitäisi riittää, mutta eihän sitä koskaan ennakkoon tiedä. Omissa silmissäni tilanne on hieman nyt tai ei koskaan, vaikka lähempänä onkin nyt tai ei hetkeen. Suomen supertähdet ovat koko ajan vanhempia ja Jani Korpelan reppuselkään ei koko joukkuetta voi vielä kasata. Lisäksi hienon uran tehnyt Antti Teittinenkin on ohittanut parasta ennen päiväyksensä kansainvälisessä futsalissa. Odotankin tämän turnauksen olevan historian paras tähän astisista. Hyvä aloitus Romaniaa vastaan ja tie on auki pudotuspeleihin.

Se tosin on ikävä kyllä ruotsalaisille huonompi juttu, koska tuolloin suomalaisilla joukkueilla ei ole aikaa pelata harjoitusotteluita meitä vastaan syyskuussa….

Mikko Seppälä

LYSSNA ÄVEN: Tobias BW Granberg gäst i veckans El café del futsal

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img