Broberg om UEFA:s ändringar: ”Positivt”

0

UEFA hade möte i vårt grannland Finland, närmare bestämt Helsingfors, förra veckan och kom fram till ett par saker som bådar väldigt gott för futsalen.

Bland annat att man utökar EM till 16 lag och spelar den vart fjärde år, dammästerskap skapas samt UEFA Futsal Cup döps om till UEFA Champions League.

Direkt när pressmeddelandet kom ut hörde vi av oss till Per Broberg, utvecklingsansvarig för futsal på Svenska Fotbollsförbundet.

– Man har alltså kvar upplägget med Preliminary, Main och Elite Round. Sedan Final Four. Då är det, såvitt jag vet, så är vi fortfarande rankade i Preliminary Round. Jag har inte fått senaste rankingen…

– Som jag tolkar det är rankingen baserad på den klubben som representerat landet i Europaspelet.

Det svenska landslaget kanske inte riktigt har burit frukt denna säsongen, många har tyckt att förlusterna kanske varit för många. Dock påminner Per oss om en väldigt viktig detalj.

– Inom futsalen räknar vi bara officiella tävlingsmatcher i rankingen, alltså inga träningsmatcher som fotbollen. Så ser man till det så har vi en förlust och en vinst i år.

Vad säger du då överlag om förändringarna?

– Det är absolut mycket som vi har sett fram emot här, jag vet att UEFA har pratat länge att utöka från tolv till 16 lag. Det kommer att leda till att det blir enklare att ta sig till slutspel. Nu är det säkert så att hemmanationen redan är kvalificerade, men då slåss man om 15 platser istället för elva. Det är en ganska stor skillnad, med fyra lag till.

– Sen att man tar gör en kalender där man anpassar för både EM och VM, att man har det var fjärde år likt fotbollen tror jag är ett bra steg.

– Det blir intressant att se hur man tänker kring kvalsystemet, det står inget kring om man kommer behålla Preliminiary/Main Round i EM-kvalet. Kommer man gå över och köra hemma/borta-spel istället?

Ja, kvalgrupper likt fotbollen?

– Ja, jag vet att de stora nationerna har varit inne på det. Varav de mindre nationerna får det svårare ekonomiskt. Däremot för intresset och utvecklingen av sporten är det självklart att det vore bra med hemma/borta-system eller om man kanske spelade på något annat vis. Kanske att man har gruppspel i varje land så att säga. Men det finns inga uppgifter exakt hur det skall gå till.

Det kanske är något man tar upp i Cardiff, den första juni när nästa möte hålls?

– Definitivt. Det är väl något vi får se vid lottning till UEFA Futsal Cup här i sommar.

Ja, sedan var det Under-19 och Dam-EM, vi har ju inget ungdomslandslag för herrar eller ett damlandslag. Däremot har vi ett flicklandslag. Hur ser det ut där?

– Det blir intressant med strategin nu, när vi ser att UEFA lanserar flera turneringar inom futsal, både på dam och ungdomssidan. Det är goda nyheter såklart, för det ger oss möjlighet att jobba mot mål, att ha ett damlandslag och att titta på att utveckla ungdomslandslagen.

Hur ser det ut, har ni någon klar plan eller strategi på hur det skall gå till? 

– Nej, vi har inte någon klar strategi. Inte mer än att vi har ambitioner att dra igång ett ungdomslandslag och ett damlandslag på sikt. Det har ju också lite med att göra hur vi jobbar med strategi kring tävlingsverksamheten. Den hänger ihop så att säga.

Vad tycker du annars om beskedet från UEFA?

– Jag tycker att det är intressant att man väljer att byta namn på UEFA Futsal Cup till UEFA Futsal Champions League. Det är ganska intressant vad det kommer betyda rent marknadsföringsmässigt, men det får framtiden utvisa.

– Man gör ganska många olika satsningar nu, dels ungdomsolympiaden. Hur kommer den kvalifikationen se ut? Tyvärr väljer man som jag ser det, eller tyvärr, det är ett sätt hur de väljer att hantera det, de väljer att gå på futsalrankingen i ungdomsolympiaden. Det betyder att man går på herrarnas ranking, topp åtta kommer bli inbjudna till ungdomskvalet.

– Man går på herr-rankingen både på flick och pojksidan. Ja, det kan man diskutera om det är rätt hanterat eller inte. Vi hoppas väl kanske då, eller hoppas på, vi får väl se, men vi hoppas att det inte är så många som har flickverksamhet. Vi får väl se vilka som tackar ja och tackar nej.

– Däremot tror jag inte det blir aktuellt på pojksidan i år, men det blir väldigt intressant om de väljer att lansera ett U-19 EM så att säga, med start 2019. Då är det högintressant att börja titta på det, så vi kan vara med vid kvalificeringen av det första ungdoms-EM.


Ja, överlag en väldigt nöjd Per Broberg, något som jag även tror de flesta som gillar futsal är. Vi får helt enkelt se när vi får en hel uppsättning herr, dam, pojk och flicklandslag. Spännande tider väntar står klart och vi tackar självklart Per Broberg för intervjun.

LÄS ÄVEN: Finsk landslagsrutin till SFL?