Fem åtalas efter futsalderbyt – det här hände

Det var den 7 januari 2016 som det var dags för ett stekhett derby mellan IFK Göteborg och Gais i Lisebergshallen. Men olyckligtvis blev det inte matchen i sig som stal rubrikerna den kvällen. I stället minns vi det som en dyster dag för futsalen.

Ett gäng huliganer stod för ett våldsamt upplopp inför matchen, vilket senare gjorde att 1200 personer inte kom in på matchen. De misstänks bland annat för att ha skjutit raketer, kastat knallskott och även kastat bengaliska eldar ifrån en en spårvagn längs Avenyn. Det rapporterar tidningen Göteborgsposten.

Forcerade spårvagnsdörr

Nu har fem män blivit åtalade, och enligt stämningsansökan misstänks de för att ha dragit i handbromsen på spårvagnen, för att sedan forcera dörrarna och då alltså skjutit och kastat olika sorter av raketer och bengaler mot polis, allmänhet och andra supportrar.

Tidningen Göteborgsposten skriver vidare att enligt polisen var det ett av lagens supportrar som åkte spårvagn mot arenan, och den passerade då Valand på Avenyn där motståndarlagets supportrar samlats inför matchen.

Anledningen till att en av de åtalade ska ha ryckt i nödbromsen ska ha varit att spårvagnen inte stannade på stationen vid Valand, efter att en polisman ombord bett spårvagnsföraren att inte göra det. Det ska polismannen ha bekräftat i förhör. Just för att undvika eventuell konfrontation med det andra lagets supportrar. Polisen på plats fick efter nödstoppet av spårvagnen och att dörren forcerats försöka undvika supportrar på vagnen att ta sig av samtidigt som de även tvingades stoppa motståndarsupportrar att ta sig på.

Vidare skriver Göteborgsposten så här om de fortsatta händelserna:

”Under våldsamheterna träffades bland annat en polisman av ett föremål i ögat så att han började blöda kraftigt och fick åka till sjukhus. 

En av de misstänkta huliganerna åtalas också för våld som tjänsteman då han misstänks ha utdelat slag mot en polisman vid platsen och försökt förhindra polisen från att ingripa.  

De misstänkta männen är födda mellan 1987 och 1995. 

Tre även männen åtalas också för ”brott om lagen om förbud mot maskering i vissa fall” efter att de enligt åtalet delvis täckte sina ansikten samtidigt som de uppträdde störande och utgjorde en fara för allmänheten.”

Entrén stängdes

IFK Göteborg Futsal valde efter de våldsamma händelserna med koppling till derbyt att stänga entrédörrarna. Så i stället för dryga 1400 personer kunde endast 200 se matchen i Lisebergshallen.

– Det är otroligt tråkigt att en liten klick ska förstöra för den stora massan som sett fram emot detta. Men vi måste bryta inflödet helt när polisen säger att säkerheten inte är garanterad, berättade Martin Norén, ordförande IFK Göteborg Futsal som arrangerade matchen, till Göteborgsposten då.

Alla de fem männen nekar till brott, men i polisens bevisning mot de åtalade ska det bland annat finnas filmer och bilder från övervakningskameror i spårvagnen.

”Bortsett från att svara ”ja” eller ”nej” på någon enstaka fråga svarar de misstänkta ”inga kommenterar” på polisens frågor i de förhör som hölls efter det våldsamma upploppet”, avslutar tidningen.

LÄS ÄVEN: De är bäst i Europa efter förkrossande seger

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img