Ternström: ”Varit tydlig med att futsal ska gå först”

Under tisdagen presenterade de nya förbundskaptenerna Matija Dulvat och Lars Ternström sin debuttrupp som ska representera Sverige under ett träningsläger i Uddevalla 13-16 juli.

I en intervju med svenskfotboll.se berättar Lars Ternström hur de gått tillväga när de valt vilka 20 spelare som ska vara med.

– Vi bestämde tidigt att vi ville ha ett jämnt antal. Vi tänkte i olika fyror och med en målvakt till varje, säger Ternström och fortsätter:

– Det är dels bra ur träningssynpunkt och den här gången hade vi möjlighet att titta på lite fler spelare än vid vanliga matchsamlingar där det brukar vara tolv + två spelare.

I uttagningen har de utgått från position.

– Vi utgår från positioner där vi nu tagit ut fyra målvakter, fyra liberos, åtta wing-spelare och fyra pivotspelare, utgående lite från att vi spelar ett 1-2-1- eller 3-1-spel. Det är lite tydligare roller och kanske lite nytt tänk. Vi tar ut fyra pivotspelare alldeles oavsett hur många bra sådana det finns i Sverige. Som i fotboll – även om det finns elva grymt bra forwards kan du ju inte ta ut alla i en trupp.

Hela elva debutanter blev det, med en stomme där bakom med lite mer erfarenhet. Men flera som visat upp en bra nivå inom futsalen har sollats bort. Futsalen gå först, det var Ternström tydlig med.

– Erfarenhet är viktigt i futsal. Det tar många år att bli duktig. Men, oavsett ålder, har jag varit väldigt tydlig med i dialogen med spelare är att futsal ska vara förstasporten för att vara med. Man kan inte välja bort en landslagssamling för fotboll, då är man inte aktuell, säger han.

Lars Ternström kommer att vara den som har mest kontakt med SFL-klubbarna, och det är en roll han ser som extremt viktig.

– Alla klubbar har inte så stor organisation och som klubbtränare är man ibland ganska ensam. Då kan min roll vara inspirerande. Samma sak för spelarna. Du kanske inte blir uttagen men du har kanske ändå fått ett samtal och du känner att du är sedd. Jag har hunnit prata med många redan och fått enormt fin feedback. Alla tycker att vi är på rätt spår. Det känns oerhört inspirerande, säger han och ser fram emot att få börja jobba med Matija Dulvat:

– Ja, personkemin stämmer och vi har samma tänk kring hur futsal ska spelas.

LÄS ÄVEN: Han förlängde med IFK – trots intresse från Göteborg

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img