Fråga aldrig igen var alla målvakter tagit vägen

Innan jag går in på mina tankar vill jag berätta lite av min bakgrund som spelare och tränare och kanske då blir det enklare för er att förhoppningsvis förstå lite mer att ”han vet vad han snackar om”.

Jag blev målvakt som sexåring. Futsal och fotboll gick alltid att kombinera och jag lyckades spela tre säsonger i den högsta futsalligan i Costa Rica. Samtidigt spelade jag fotboll (satt en hel säsong på bänken) i den näst högsta ligan i Costa Rica. Som tränare är jag utbildad målvaktstränare med diploma B av det svenska fotbollsförbundet och även utbildad målvaktstränare/instruktör och haft några intressanta uppdrag som målvaktstränare. Med det sagt går jag in på mina tankar.

Nu, efter en månad i Göteborg, har jag varit hos några föreningar och utforskat lite kring deras träningsmetoder och träningsupplägg. Jag hade förväntat mig väldig bra upplägg på träningarna, och visst var det väldig bra träningar hos alla de föreningarna jag besökte. Tyvärr så har alla träningar enbart handlat om hur utespelarna ska utveckla och inget fokus överhuvudtaget har lagts på pojkarna och tjejerna som har stått i regnet i 45 minuter tills utespelarna är redo att ”skjuta på mål”.

Jag har bevittnat träningar där två ledare fokuserar på tolv utespelare i 45 minuter och innan de satt igång deras övningar så skrek en ledare åt målvakterna: ”Ni går dit bort och värmer upp så vi kan komma sen och köra lite skott på er”.

Killarna traskar iväg i regnet och kastar lite bollar på varandra, utan att någon ledare under de 45 minuterna kommer förbi och ens frågar; ”Hur går det killar, behöver ni hjälp?”

Jag blir verkligen både ledsen och arg. Jag undrar då hur ska vi kunna gnälla som ledare att vi inte har bra målvakter eller några målvakter tillgängliga alls i våra föreningar om vi behandlar de som vill bli målisar på detta sätt.

Ärligt talat, vem skulle ha lust att bli målvakt om man bara får stå och vänta på att utespelarna är redo att ta tolv skott per sekund mot dig efter att du själv har stått och väntat på dem i 45 minuter utan att ens ha fått hjälp att värma upp?

Jag vet att vi målvaktstränare är sällsynta, och framförallt under juniorträningar. Jag tycker att om man är två ledare på en träning med tolv utespelare och två målvakter, att ena ledaren ska kunna hjälpa målvakterna att värma upp. Förbered ett par grundläggande övningar specifika för målvakter så att killarna känner sig uppskattade och känner att de också kan utvecklas och bli bättre!

Vi tappar många blivande målvakter varje dag för att vi inte tar hand om dem. Att bli målvakt är redan ett tufft beslut. Vem vill rädda mål när man kan göra mål istället och ändå slarvar vi så mycket med deras utveckling?

Inom futsal kommer vi att behöva använda oss av fotbollsmålvakter några år framöver. Tills vi startar en välfungerande futsalskola måste vi därför hjälpa fotbollsmålvakterna att utvecklas ordentligt. Under landslagslägret i Uddevalla fick Christopher Solberg ansvaret att leda målvaktsträningen då Alli Darwich lämnade återbud på grund av sjukdom. När jag pratade med ”Toffe” sa han att det kändes kul. Han tyckte absolut att det var bland det roligaste att kunna bidra med hans kunskap och erfarenhet, även om han själv hade velat bli tränad och få kunskap av en riktig tränare.

”Toffe” nämnde också hur viktigt det är att kunna lära våra målvakter från grunden då många av dem är icke-skolade målvakter och i bästa fall fotbollsskolade målvakter. Tänk er att komma in i en futsalförening och det inte finns någon målvakt alls och/eller de som finns inte kan utvecklas till sin fulla potential?

Min uppmaning till alla er där ute är detta: Ta hand om era blivande målvakter. Ge dem uppmärksamhet och försök utbilda dem så vi kan försörja behovet av målvakter.

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img