Futsal för nybörjare

För de som precis upptäckt tjusningen med futsal kan det i början vara svårt att hänga med i denna intensiva bollsport. Likheterna med fotboll är många men det finns också en hel del skillnader som kan vara bra att känna till.

En av de stora skillnaderna är antalet spelare. Medan fotboll spelas på större planer med elva spelare i varje lag så spelas futsal med fem spelare på planen. Inkast används inte i futsal utan här används istället inspark.

Värt att notera är att futsal är en sport där teknik ofta premieras. Detta gör futsal till en väldigt spännande publiksport med mycket dribblingar, skott och snygga mål.

Den högsta futsalligan i Sverige heter SFL och regerande mästare är IFK Uddevalla. Ligan är uppdelad i en nordlig och en sydlig del men från och med nästa säsong kommer man sakna ett lag från Norrland då Täfteå IK åkte ur.

Men hur spelar man då futsal? Vanligtvis har man en balansspelare som fungerar som en länk mellan målvakt och de offensiva spelarna. Man har sedan två vingar som spelar längs kanterna. Slutligen har man en så kallad Pivot längst upp vilket närmast kan liknas vid en sorts target-spelare.

Ett ord som ofta förekommer i futsalsammanhang är joker. Detta är en spelare som tillfälligt byter med målvakten för att få ett övertag på motståndarlaget. Då målvakten har begränsningar kring antalet bollkontakter så kan man kringgå detta med hjälp av en joker.

Som ni märker finns det vissa likheter men också stora skillnader när det kommer till futsal kontra fotboll. En sak är dock säker, futsal växer ständigt och allt fler får upp ögonen för denna fartfyllda sport. Men det finns fortfarande potential att växa ytterligare. Om fler tv-bolag och bettingbolag skulle skulle få upp ögonen för sporten skulle säkert futsalen få en ordentlig skjuts. Trots sin ungdom går futsalen en ljus framtid till mötes, och konstigt vore väl annat. Få saker slår ju en futsalmatch.

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img