Han ska leda mästarna mot nya mål: ”Vi blir svårslagna i år”

IFK Uddevalla Futsals försäsong har varit lång – och händelserik. Träningarna sattes igång redan i augusti och det var en full laddning inför Uefa Futsal Cup hemma i Agnebergshallen.

Väl där blev var det tyska laget Regensburg som var det starkaste av de fyra lagen i gruppen, och det var också de som tog den enda platsen för avancemang.

Uefa Futsal Cup var klubbikonen Angelo Vegas första uppdrag som tränare, efter att han lagt ned karriären som spelare. Men samarbetet med spelarna verkar inte ha varit det bästa, och september stod det klart att klubben och Vega gick skilda vägar.

Ersatte gjorde en nygammal konstellation. Mikael Alfredsson, som ledde laget till SM-guld i vintras, tillsammans med helt nya Jonas Karlsson. En lösning som passade spelarna bättre, och efter en hel del strul under försäsongen är nu minerna återigen positiva hos de regerande mästarna från Uddevalla.

– Det blir bara bättre och bättre. Jag tycker att stämningen är bra, och det som var och har hänt har alla lagt bakom sig. Killarna var överens om det här. De ville ha det på sitt sätt, och Angelo på sitt sätt. Angelo har gjort ett kanonjobb, det är inget snack om det. Sedan lägger inte jag någon värdering i vad som har hänt, utan jag säger bara att han gjort det skitbra. Det är han som har gjort det här från grunden, säger Jonas Karlsson och lägger till:

– Men jag tänker inte på det, utan jag fick frågan och jag tog chansen. Det är inte varje dag man får chansen att träna svenska mästarna.

Jonas Karlssons erfarenheter inom futsalen är inte många. Men ”Kalle” som han kallas, är inte utvald för att i större utsträckning vara den som bidrar med de taktiska råden.

– Jag kommer att vara tränare för laget. Micke är matchcoach och blir därmed mer aktiv under matcherna. Jag är med på träningarna, och Micke är med på det han kan. Tillsammans blir det jättebra, och självklart gör vi det här med spelarna. De har en lika viktig roll.

LÄS ÄVEN: Han återvänder till IFK Uddevalla efter sejour i division 1

Hur gick tankarna när det här erbjudandet kom?

– I början var det mycket frågetecken. Men det blev ändå ett ganska snabbt beslut. Från att jag fick frågan var det klart dagen efter. Efter bra snack med Micke och att vissa saker gick att lösa så blev det så, och det känns jättekul. Det är grymt, helt enkelt, säger ”Kalle” som ändå har väldigt bra koll på sina spelare:

-Jag känner många sedan tidigare, och har haft flera när jag varit fotbollstränare. Jag har till och med spelat tillsammans med några av dem, ha ha. Jag känner de bra, men det här är samtidigt en helt ny grej.

Att försvara ett SM-guld är historiskt sett väldigt svårt i de flesta sporterna. Men Jonas Karlsson tror på en stark säsong, som förhoppningsvis slutar med en ny finalseger.

– Jag tror att vi blir svårslagna i år. Vi har samma lag som i fjol i stort sett. Det ser bra ut, det gör det. Vår målsättning är väl ganska solklar, det är ingen tvekan om att alla killar naturligtvis vill försvara vårt SM-guld. I år är det fyra lag som tar sig till slutspel, och där ska vi vara. Så är det bara, jag skulle bli väldigt förvånad om vi inte är där.

– Men samtidigt ska man inte glömma bort att allt kan hända. Vi såg på Blåvitt, två SM-guld och sedan femma i ligan i fjol. Så det gäller att verkligen visa vad vi går för.

Under söndagen spelade Uddevalla sitt genrep, och för motståndet stod IK Oddevold. Ett hett stadsderby, där IFK gick segrande efter 7-2.

– Det var ett godkänt genrep, ändå. Vi försökte träna på lite nya saker, och bland annat ett presspel. Och när vi sätter presspelet gör vi det bra, men när vi gör det fel kan vi bli hårt straffade bakåt. När vi möter ett bättre motstånd än Oddevold kan det bli farligt, därför är det jätteviktigt att vi sätter de sakerna och jobbar med detaljer.

Nu är det hur som helst slut på chanser att träna ihop sig. Nu är det dags för allvar. På söndag väntar Skövde United hemma i Agnebergshallen. Äntligen är det seriepremiär.

– Jag är grymt laddad, och det ska bli riktigt skoj att möta Skövde nu i premiären. Det ser jag fram emot.

LÄS ÄVEN: Se det första avsnittet av ”Inside Skoftebyn” här

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img