IFK Uddevalla och Mellerud vann – när turneringen firade 30 år

Brålanda IFs anrika futsalturnering som i år firade 30 år, vanns för tredje året i rad av ett lag från Dalsland. Med stor uppslutning på läktarna under dagarna tre, så spelades 114 matcher och 236 mål gjordes och vinnarna på herrsidan blev FC Mellerud efter en final mot Skoftebyns futsal. På damsidan var det IFK Uddevalla som körde över samtliga motståndare och vann checken på 10.000 kronor.

Lördagens gruppspel

Under dagarna tre spelades det futsal i idrottshuset i Vänersborg. Under fredagen spelade P16 och F16 sin turnering, där Vänersborgs IF vann på pojksidan. På flicksidan vann Lerums IS, efter en tight kamp mot Eds FF. På lördagen fylldes arenan med seniorlag för gruppspelsmatcher, där många duktiga futsallag ställde upp. Först ut var FC Mellerud som tog tre segrar av tre möjliga i gruppspelet, därefter Färgelanda futsal som också dom vann sin grupp, en poäng före Eds FF. Värre gick det för Skärhamns IK Futsal i grupp C som fick lämna turneringen redan efter gruppspelet, i samma grupp fanns semifinalisterna Melleruds IF. Skoftebyns Futsal tog sig vidare som gruppetta, på samma poäng som fjolårsfinalisterna Håfreströms IF men med bättre målskillnad.
I grupp F fanns nystartade futasllaget Dynamo Botered från södra Dalsland. Laget hade stora förväntningar på sin första tävlingsturnering, men fick lämna efter de tre gruppspelsmatcherna, på målskillnad. Holmalunds IF fick också lämna till förmån för Färgelanda futsal lag 2 och Trollhättans Syrianska FK.

Damerna

För damlagen inleddes turneringen med kval på fredagskvällen och gruppspel på lördagen tillsammans med herrarna. Vinnare i grupp A var kombinationslaget Trollhättans FK/BoIS/Halvorstorp, före Åsaka SK. Något otippat i den gruppen var att Vänersborgs FK bara tog två poäng och slutade sist. I grupp B fanns topptippade IFK Uddevalla tillsammans med Åsebro/Brålanda. Men bara det ena av dessa två lag gick som förväntat. IFK vann inte bara gruppen på maximala 9 poäng, utan skulle ta och gå hela vägen till prispallen på söndagen. Åsebro/Brålanda tog sig vidare från gruppen, men fick packa väskan efter slutspelet.
För Rävåsens IK från Karlskoga gick det på bästa sätt. Gruppseger efter 3 segrar och vidare från slutspelsgruppen som tvåa, på ett mer gjort mål än Åsebro/Brålanda, som slutade på samma poäng. Även Skoftebyns damer gick som tåget. Tre segrar av tre möjliga i gruppspelet tog laget till slutspelsgrupp B, där IFK dock blev numret för stort. Men som tvåa tog man sig ändå vidare till semifinal.

IFK Uddevallas damer vann Rastacupen och 10.000 kronor i helgen. Foto: IFK Uddevalla

Finalsöndag

Söndagen inleddes med kvalspel för några av lagen, bland annat Håfreströms IF som slutade tvåa i sin grupp. Där kom fjolårsfinalisterna inte alls upp i nivå och fick bara med sig två oavgjorda matcher, som skickade iväg Trollhättan Syrianska till slutspel istället.
I den första slutspelsgruppen lottades Melleruds IF och FC Mellerud. Lagen möttes i den andra matchen, där FCM vann med derbyt med 3-1. FC Mellerud gick obesegrade igenom även denna grupp. För Färgelanda Futsal lag 1 slutade resan här, efter förlust mot FCM och sedan två oavgjorda matcher mot Halvorstorp och Melleruds IF (1-1 & 1-1).
I den andra slutspelsgruppen spelade Skoftebyns futsal, som imponerat i gruppspelet. I slutspelet fortsatte de dominera och gick vidare till semifinal som gruppvinnare. Tillsammans med Skoftebyn var det också Trollhättans Syrianska FK som gick till semifinal, på målskillnad före Färgelanda futsal lag 2.

FC Mellerud tog sig båda till semifinal, precis som Skoftebyns Futsal, Melleruds IF och Trollhättans Syrianska FK. Där tog sig först FC Mellerud sig vidare till final, tämligen enkelt, mot Syrianska. Redan efter 1 minut lyckades Anton Snibb med konsten att skjuta in en hörna, rätt upp i nättaket. Matchen, som spelades med två halvlekar, avgjordes i andra halvlek, med ett segermål av Florijan Fejzulovic som betydde 3-1 för FC Mellerud.
För Melleruds IF gick det tyngre. Efter att man gått vidare från slutspelsgruppen blev det en väntan på fyra timmar innan semifinalen, något som syntes på både killarna och spelet. Skoftebyn fick ett tidigt mål och sedan ytterligare ett innan pausvilan. Efter den reducerade Marcus Rydberg till 2-1 på en fin klack från Jonatan Lundgren. Men laget kom inte närmare ett välfungerande Skoftebyn, trots att man skapade bra lägen. Skoftebyn var storleken för stort och visade på fart och effektivitet i 4-1 segern. Robin Larsson gjorde två av Skoftebys mål.

Det känns ju bra, men det är tungt nu direkt efter matchen. Det var inte många som trodde att vi skulle ta oss så här långt. Vi spelar enkelt och håller oss tätt i boxen, berättade Marcus Rydberg, lagkapten i Melleruds IF som blev uttagen i turneringens Allstars Team som bästa försvarare.

El grande finale

FC Mellerud ställdes mot Skoftebyns futsal i finalen. Laget hade fokus på unga spelare, men bland annat Fredrik Larsson, Carl Lext och Christoffer Lundh fanns med som seniorspelare.
Men det var Mellerud som var det bättre laget och tidigt märktes det vilka som hade kommandot. Florijan Fejzulovic spräckte också nollan för Mellerud åtta minuter in i matchen. Kort därefter kom även 2-0 genom Kreshnik Bytyqi vars bredsida styrde in lagkapten Simon Schullströms frispark. Jonathan Gustavsson hann göra 3-0 innan Skoftebyn vaknade till, främst genom Fredrik Larsson. Tre mål kom från hans fötter under en sexminuters period, men det räckte in för seger, då matchen slutade 4-3.
Vi är obesegrade vilket det känns bra, åtta raka segrar i turneringen. Det har varit en lång helg med många matcher men vi var stabila, berättar lagkapten Simon Schullström som är en av lagets stora stöttepelare.
Semifinalen mot Syrianska var en riktigt tight match, inte jättebra från oss, men vi tar oss igenom den och vinner. I finalen var vi aldrig oroliga, vi hade kontroll, berättar Schullström, mitt i segerjublet efter finalen.

Även Valon Gashi, huvudansvarig och spelare i FC Mellerud, var stolt över killarna.
Vi är obesegrade genom hela turneringen, släpper lite mycket mål i finalen, men det är vinsten som räknas till slut. Vi var det bättre laget trots att vi bjuder in dem i slutet. Vi gör det bra och skall vinna med det här laget. Alla är med och hjälper till, berättar Gashi och fortsätter.
Som vi sa innan helgen så hoppades vi på en Succéhelg, och det blev det, berättar Valon, som fick kämpa för att överrösta sina sjungande lagkompisar.

LÄS ÄVEN: Skyttekungen återvänder till Borås

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img