En fantastisk resa tar sin börja i historien

0

Det kanske har undgått vissa, andra lär ha uppmärksammat det. I alla fall tänkte jag viga detta inlägg, eventuellt flera, att berätta lite om den fantastiska resa jag fick uppleva. Jag snackar om min resa med IFK Uddevalla Futsal till Madrid och det studiebesök jag fick göra hos Inter Movistar.

Resan bestod av följande delar, fetmarkerat betyder att jag behandlar ämnet i texten:

  • Rundvandring Inter Movistars museum, kort rundtur arenan
  • Möte med Ceasar Muñoz, akademiansvarig som presenterade verksamheten
  • Träning Inter Movistar, där vi även fick träffa spelarna och ta kort
  • Träning FC Barcelona Lassa
  • Match Inter Movistar U23, spelar i tredjedivisionen i Spanien
  • Match Inter Movistar – FC Barcelona Lassa – futsalens El Clasico

Först och främst vill jag tacka Andrés Moncada som råddade hela resan. Han har pratat om att göra en studieresa ner till varmare breddgrader och frågat om jag varit intresserad, vilket jag givetvis är. Därför är jag också oerhört tacksam att jag fick följa med honom och gänget från IFK Uddevalla Futsal på en resa jag sent kommer att glömma!

Vi reste till Madrid på torsdagen, men hade inget inplanerat förrän fredagen. Fredag förmiddag spenderade vi på Inter Movistars träningsanläggning tillika arena, Pabellón Jorge Garbajosa.

Redan när vi gjorde entré blev vi som förstummade, vilken arena. Det blev inte sämre av att vi fick ta en titt i deras museum, där de hade samlat troféer och gamla matchtröjor. Jag fick dessutom nudda Uefa Futsal Cup-bucklan, vilket är det närmaste jag kommer den trofén.

Efter att ha blivit imponerade av Inter Movistars slagkraft fick vi träffa deras chef för ungdomsakademin, Ceasar Muñoz. Han berättade att föreningen haft som strategi att köpa in spelare, men att man nu satsar långsiktigt på att ha två av 14 platser skall vara spelare från egna akademin.

Truppen i A-laget är för övrigt tolv utespelare och två målvakter, där U23-målvakten är med under träningarna, vilket gör att de i praktiken är 15 spelare i truppen.

Säsongen för A-laget är för övrigt från augusti till mitten av juni, alltså mer eller mindre året om. De betonar också att deras akademi har en viktig uppgift i att fånga in de ungdomar som kanske inte blir futsalproffs. Istället vill man även fostra framtidens ledare, vilket gör att de bekostar utbildning och dylikt så att de kan satsa på att bli tränare.

De kräver att tränarna för A-laget, B-laget (U23) och U-17 har Uefa A. Från U-17 till barn som är tio år gäller minst Uefa B, samt tio år ner till fem år Uefa C.

Ceasar skrattar när han får höra hur lång vår säsong är och hur många matcher vi spelar.

– Det är alldeles för många matcher på så kort tid!

Alla seniorlag, det vill säga A-laget, U23 och U-17 börjar säsongen i augusti och spelar minst till maj. Ungdomarna börjar lite senare, men fortfarande före våra svenska spelare, nämligen i september och kör fram tills mars. Man spelar aldrig på röda dagar.

Det får räcka för detta blogginlägget. Sessionen med Ceasar var ganska lång, så jag tänker att jag behandlar resterande saker i nästa blogginlägg. I det får du bland annat veta vad som skiljer mellan ungdomsfutsalen i Spanien och Sverige, vad de tränar och hur mycket Inter Movistar omsätter. Missa inte det!