Målvaktstränaren Moncada: ”Känslan att vara med och hjälpa dem mot guldet är obeskrivlig”

För ett år sen bodde han i Jokkmokk och följde SFL genom Solidtangos sändningar och Futsalmagasinet. Idag bor han med sin familj i Uddevalla och förbereder sig för en
SM-semifinal med sitt IFK Uddevalla. Futsalmagasinet fick sig en pratstund med en av de få utbildade futsalmålvaktstränarna i svensk futsal.

Från Jokkmokk till Uddevalla. Hur gick det till?

– Det är en lång historia, men den korta versionen är att man älskar denna sporten väldigt mycket. Jag kunde inte hålla mig borta från sporten längre och tillsammans med familjen tog vi ett gemensamt beslut att tillsammans jaga min dröm och här är vi.

Hur känns det att spela en SM-semifinal?

– Jag ska inte spela den, utan det gör alla de fantastiska spelarna vi har i vår trupp.
Men däremot känslan att få vara med och hjälpa dem mot att vinna guldet är obeskrivlig.

Moncada fortsätter:

– Denna säsongen är inte över och jag har redan uppnått mer än vad jag satte upp som mål innan säsongen.

Vad menar du?

– Under min första säsong här nere har jag fått vara med i Uefa Futsal Cup och nått en
SM-semifinal med IFK Uddevalla. Vi har varit i Spanien hos Inter Movistar och Barcelona samt får jobba varje vecka med Sveriges bästa målvaktstrio. Vad mer kan jag begära?

I november höll du i den första målvakstränarutbildningen inriktad på futsalmålvakter i Sverige på distriktsnivå. Vad tog du med dig från utbildningen?

– Först och främst att intresset för att lära sig finns. Det var 25 ledare och målvakter på plats inklusive två SFL-kollegor även om kursen planerades med mindre än en månads varsel.

– Sen fick alla som var på plats lära sig att trots de mängder material som finns ute på internet, så handlar det inte om att kopiera det som man ser på youtube. Utan man måste veta varför gör vi den övningen och vad den ger mig.

Under de senaste dagarna har man fått följa några diskussioner mellan Moncada och Mikko Seppälä på Twitter, om just målvakterna och målvaktstränarna.

– Jag och Mikko har sedan länge tillbaka haft väldigt trevliga och lärorika diskussioner, som utvecklar varandra och futsalen i sin helhet. Mikko kan otroligt mycket futsal och han själv har varit målvakt, därav blir enklare att utveckla sina tankar och idéer med honom.

En sista fråga. Vem är Sveriges bästa målvakt?

– Marcus Gerd, Joakim Andersson och Craig Stephenson, deras prestationer snackar för sig själva.

Han utvecklar:

– I Uddevalla jobbar vi mycket hårt och jag kräver otroligt mycket från mina målvakter att vi idag befinner oss på en nivå där oavsett vem som står och vaktar målet får de övriga spelarna i laget den säkerhetskänslan som behövs under en match.

– Även om de är bäst på sin position, jobbar vi som om de inte vore det. Jag brukar glömma säga det till dem ibland, men det är för att jag vill inte att vi ska bli för bekväma, vi ska alltid hålla oss hungriga.

LÄS OCKSÅ: Borås dröm om ett SM-guld fick ett abrupt slut

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img