Målvaktslöftet: ”Att spela i landslaget är något jag velat länge”

0

2017/2018 var säsongen då RFL introducerades för damfutsalen, ett svar på herrarnas SFL. Tidigare hade det varit DM-vägen som gällde för att bli svenska mästare, nu skulle det istället vara regionala serier där vinnarna fick göra upp i ett slutspel.

Under hösten 2017 utannonserades det dessutom en tjänst som förbundskapten för damerna, något som berättade vad som komma skall. Våren 2018 presenteras Muffe Bajraktarevic som förbundskapten och det blir klart att första landskamperna skall bli mot Tjeckien. Den första truppen är uttagen, där bland annat mästarinnorna Falcao är representerade med fem spelare.

En annan av tjejerna som skall vara med om denna historiska första samling är Amanda Olsson, till vardags målvakt i IFK Göteborg. Hon är givetvis glad över att ha blivit uttagen.

– Det känns jättekul! Att spela i landslaget är något jag har velat väldigt länge, så att man får chansen är givetvis roligt. Äntligen fick damerna ett landslag också. Jag tror och hoppas på att det kommer hjälpa hela damfutsalen i Sverige att utvecklas. Det är otroligt att få vara en del i utvecklingen och se hur det går.

Amanda är med sina nästan 20 år fyllda näst yngst på samlingen, däremot är det inget hon är bekymrad över.

– Det är inget som jag varken reflekterat eller tänkt på. Självklart är det kul att komma in redan som ung och köra ”på riktigt”. Jag har lång tid framför mig och vill såklart vara med i landslaget hela tiden!

Flera spelare har hon redan mött, andra inte. Däremot är sammanhanget oerhört annorlunda jämfört med en serie eller slutspelsmatch. Nu är det inte IFK Göteborgs sköld på bröstet, utan den svenska flaggan. Givetvis undrar man därför vad Amanda Olsson ser fram emot mest?

– Det skall bli spännande att träffa alla tjejer och se hur vi funkar tillsammans. Intressant att se vilken nivå vi håller mot Tjeckien och hur bra vi kan få ihop det. Sen ska det såklart bli kul att få spela massa futsal igen. Vi har hållit igång lite med IFK Göteborg nu sedan säsongen slutade med några träningar i veckan. Det ska bli riktigt kul med fyra dagar där det endast är futsal som gäller.

MISSA INTE: Första historiska damuttagningen – här är truppen

Föregående säsong spelade IFK Göteborg final mot Lindahl, där det dessvärre i Blåvita ögon blev en förlust. I år ställdes man mot Falcao i semifinalen, där man bjöd på en riktig nervrysare. Matchen studsade fram och tillbaka, vilket gjorde att den tillslut fick avgöras på straffar.

– Oj vilken säsong vi haft med laget. Vi har fått ihop det riktigt bra och utvecklats otroligt mycket från förra året. Trots att vi inte gick till final i år så var jag (jag tror att de flesta från laget håller med mig) riktigt nöjda över säsongen ändå. Det märks att futsalen i Sverige har tagit ett stort kliv i år, så jag tror att landslaget kommer perfekt nu.

Efter att ha vunnit sin regionala serie ställdes man mot IFK Uddevalla i kvartsfinalen, ett lag som också snackats upp av många. Där skulle Amanda Olsson visa på ett bländande målvaktsspel som tillsammans med insatsen i semin mot Falcao har gett eko.

– Min egen säsong har stigit under tiden. Christopher Solberg och Rickard Ekdahl, båda målvakter i herrlaget, har varit nere några träningar och hjälpt till vilket gett väldigt mycket. Sen med tanke på att vi spelat i både RFL och Göteborgs futsalserie så har både jag och min målvaktskollega Johanna Lethin spelat mycket matcher. Det var nog jättebra för både mig och laget. Sen kom slutspelet och där kan kvartsfinalen mot Uddevalla vara min bästa futsalmatch hittills. Jag är absolut nöjd över min säsong.

För många är det inte självklart att stå i målet. Det krävs något extra som gör att man är villig att försöka ställa sig i vägen för en boll som kommer farandes sådär stenhårt mot ansiktet.

– Jag är målvakt i fotboll också. Där började det egentligen med att laget hade målvaktsbrist och att jag fick en liten skada som gjorde att jag ställde mig i mål. När jag tänker efter så har jag nog nästan alltid stått i mål i futsal. Det var nog helt enkelt för att jag tyckte att det var så kul, och att jag hade en talang för det.

Det är inte bara talang som gör en spelare eller målvakt speciell, utan också spelstilen. Den beskriver Amanda som följande:

– Jag har alltid varit den målvakten som gärna hörs och är med i spelet, det hjälper både laget och mig själv då jag är igång hela tiden. Sedan har jag ett bra kontringsspel med långa och precisa utkast som jag alltid försöker utnyttja när det finns möjlighet.

Nu väntar hårt drillande i Örebro, ett stundande kval och på sikt – ny säsong. Frågan vi måste ställa oss är därför, kommer Amanda Olsson fortsätta spela futsal inom en överskådlig framtid?

– Ja självklart kommer jag göra det! Nu har jag nått ett av mina mål att komma med på en landslagssamling så nu är det bara att fortsätta. Futsal är något som jag verkligen brinner för. Att landslaget har kommit nu och förhoppningsvis utvecklar Sveriges damfutsal ännu mer är så himla bra!

LÄS ÄVEN: Kommer Muffe hinna med?