Ny svensk seger mot Lettland i målrik tillställning

Sverige kom till måndagens returmatch mot Lettland med ett gott självförtroende. Söndagens batalj mot samma motstånd gick man nämligen ur som segrare. 4-3 skrevs resultatet till i den matchen.

I måndagens möte öppnade man urstarkt. Matchen hann inte ens bli två minuter gammal innan Sverige gjort mål två gånger om. Kristian Legiec öppnade skyttet efter att Petrit Zhubi spelade fram. Kort därefter dubblade Mathias Etéus ledningen.

Sverige fortsatte att spela med ett stort självförtroende, och debuterande Amel Rastoder hann knappt beträda planen innan han dunkat dit sitt första landslagsmål.

Sedan hände något, och spelet började se nervöst ut. Lettland gjorde både ett och två mål och satte skräck i de svenska ögonen. När kvitteringen också kom valde Sverige att direkt börja spela med jokerspel.

Med lite mer än två minuter kvar av den första halvleken fixade Petrit Zhubi ett mycket förlösande mål och man gick till halvtidsvila med en 4-3-ledning.

Carl Lext, till vardags i Skoftebyn, fick även han göra ett debutmål, och det till 5-3 för Sverige. Målen fortsatte sedan att rulla in från båda håll. Med 13 minuter kvar av matchen kom en riktig delikatess från svenskt håll när Kristian Legiec kyligt chippade in bollen i det lettiska målet. Då till en 7-5-ledning.

Med elva minuter kvar av matchen drog Sverige på sig sin sjätte frispark för halvleken. Nästan precis på samma sätt som i den första halvleken. Båda gångerna stod Robin Armandt i det svenska målet i vägen.

Lettland skulle dock få in 7-6-målet. Konstantins Zabarovskis sköt, och via ett svenskt ben seglade bollen in bakom Armandt.

Hemmapubliken skulle utöver ett antal fina mål även få se en ny hörnvariant, precis som Sverige flera gånger lyckades utföra på ett strålande sätt i söndagens match. Den här gången avslutade Mathias Etéus, och gav sitt lag en 8-6-ledning och lite nytt andrum.

Sverige kunde hålla ut, och man lyckades därmed vinna två av två matcher mot Lettland under påskhelgen. En stor del i segrarna, likt många andra som klivit fram, är målvakten Robin Armandt. Han fick svettas mot slutet när Lettland jagade reducerings- och kvitteringsmål.

– Det blev rätt intensivt ett tag när de tog ut målvakten. Det blev mycket fram och tillbaka, samtidigt som man ska hålla fokus på att snacka och styra spelarna så ska man vara med på skott utifrån också. Så jag var allt rätt trött i slutet faktiskt, säger han till C More och ler.

Robin Armandt kallades in i landslaget efter att Christopher Solberg lämnade återbud till den här samlingen. När sedan Marcus Gerd ådrog sig en skada inför samlingen fanns det helt plötsligt bara Armandt och Felix Nordenfors kvar i truppen på målvaktssidan. Men på träningen inför den första matchen tvingades även Nordenfors utgå, och därmed gick Robin Armandt från att vara utanför truppen till att stå alla 80 minuter.

– Det är väl en blandning av revansch och comeback, men förhoppningsvis comeback vill jag väl säga. Jag hade lite skadeproblem för två år sedan och jag opererade mig och det var en lång väg tillbaka. Jag känner väl nu att jag är ordentligt fit for fight, och har en bra säsong bakom mig. Det är mycket på gång här nu också, så jag hoppas att detta fortsätter, säger den 31-årige målvakten som trots sin ålder och tidiga sejourer i landslaget lärt sig oerhört mycket nytt i sin återkomst i den blågula truppen:

– Jag tar med mig allt. Det är ett annorlunda tänk än vad man är vad med, annan taktik, annat presspel, olika rörelsemönster och positionsspel. Det är mer action än vad man är van med. Så jag tar med mig allt, och det känns jättebra att ha kommit hit och att få ta med mig det här hem.

Matchfakta

Träningslandskamp

Sverige-Lettland 8-6 (4-3)

Målen, Sverige: Petrit Zhubi 2, Mathias Etéus 2, Kristian Legiec 2, Amel Rastoder, Carl Lext

Målen, Lettland: Konstantins Zabarovskis 2, Janis Pastars, Miks Babris, Igors Avanesovs, Germans Matjusenko

Publik: 381

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img