Kul futsalfakta

Fakta #1 Nästan alla världens bästa fotbollsspelare växte upp med att spela futsal och ser erfarenheten av spelet som en viktig anledning till deras fotarbete och förmåga att tänka snabbt under press. Pelé, Maradona, Messi, Kaká, Xavi, Ronaldo, Robinho, Ronaldinho och Fabregas är bara några av de spelare som vuxit upp med att spela futsal för att sedan gå vidare och göra karriär inom traditionell fotboll.

Fakta #2 De bästa klubbarna i världen (Barcelona, Real Madrid, Chelsea, Manchester United, etc.) ser till att de unga spelarna spelar futsal. Faktum är att de flesta unga spelarna i Brasilien inte spelar fotboll utomhus förrän runt 13 års ålder. Även Sverige gör bättre och bättre ifrån sig i VM-kval nuförtiden.

Fakta #3 I en studie visade det sig att futsalspelare vidrör bollen 210 % mer i spel än spelare som spelar traditionell fotboll. Detta gör sporten mer energikrävande och kommer att favorisera mer ”explosiva” spelare som snabbt kan ta beslut och göra kvicka avslut.

Fakta #4 Med begränsat utrymme, avgränsning och begränsningar och konstant motståndstryck kräver futsal överlägsen bollkontroll, snabbt fotarbete, och exakt passningsspel.

Fakta #5 Utan någon vägg för att hjälpa dem, måste spelaren flytta och stödja varandra precis som i vanlig fotboll utomhus. Detta utvecklar spelare till mer taktiskt medvetna, vars kunskaper kan överföras till offentligt spel.

Med avsaknad av väggar måste spelare också utföra färdigheter ordentligt och noggrant, medan dålig teknik och felaktiga passar påverkar spelet direkt.

Annan mer allmän fakta:

  • Det finns riktiga, professionella futsalligor i Sydamerika, Asien och Europa med miljoner av professionella spelare registrerade i hela världen.
  • Många tror att man snart kommer att kunna spela på futsal precis som man kan göra med vanlig fotboll. Redan idag kan du se odds för matchen här som du har planerat att spela på, vad gäller fotboll. Räkna alltså med att futsal snart finns tillgängligt för spel också.
  • Spelarna röra bollen minst sex gånger mer per match än i offentlig fotboll på grund av den mindre spelytan och det snabba spelet.
  • En FIFA World Cup hålls vart fjärde år, med Brasilien, Spanien och Italien som de traditionella futsal superkrafterna. Brasilianarna har vunnit fem VM sedan den första turneringen år 1989, och precis som med vanlig traditionell fotboll så står landet ofta som segrare i mindre turneringar.
  • Det senaste VM-spelet hölls i Colombia under 2016. Sportens popularitet ökar för varje år som går. Och med unga spelare som inser potentialen och färdigheterna man kan bygga innan man går vidare till riktigt fotboll kommer trenden helt klart visa på ökat spela av futsal.

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img