Bakslag i kommunen – men positivt för Nacka Juniors: ”Klassas som elitverksamhet”

Futsalmagasinet rapporterade tidigare under onsdagen om Nacka kommuns beslut att göra en kovändning. Man har valt att inte längre klassa futsal som en vedertagen inomhussport.

– Sporten har växt jättemycket. Stockholms fotbollsförbund har fått in 240 anmälningar från lag som vill spela futsal, varav 50 är från Nacka. Det behovet av inomhushallar klarar vi inte av att möta, säger Anna Kristiansson, föreningsstrateg på Nacka kommun, till Nacka Värmdö Posten.

Negativt för futsalen i stort, men för Nacka Juniors har det inte blivit ett så stort bakslag. Bidragsberättigade futsalföreningar med lag i högstaligan ska klassas som elitverksamhet. Alltså enbart Nacka Juniors, i Nacka kommun.

– Vi tar inte bort något för någon, för inget annat lag uppfyller i dag kraven på elitverksamhet, förutom Nacka juniors som vi nu kan stötta. Nu är vår ambition att alla deras hemmamatcher ska spelas i Nacka bollhall.

LÄS MER: Nacka kommun beslutar att futsal inte är en vedertagen inomhusidrott

Nacka Juniors bedriver även verksamhet för barn och ungdomar, och därmed kan de nu söka halltider på samma premisser som övriga inomhussporter. Men det kommer också att ställas högre krav på Juniors, och andra futsalklubbar som tar sig upp till högstaligan inom kommunen.

Om föreningarnas futsalsektion i första hand består av spelare som har fotboll som sin förstasport, så kommer kommunen att prioritera bort föreningen till förmån för de andra inomhusidrotterna i halltidsfrågan. Det enligt Nacka Värmdö Posten.

Till samma tidning berättar Mounir Riahi, som är en av förgrundsfigurerna bakom Nacka Juniors och nu arbetar som klubbchef, att han länge legat på kommunen om att få behandlas på samma sätt som övriga idrottsföreningar.

– Jag har berättat för dem att vi i Nacka juniors är ett utpräglat futsallag och en elitverksamhet.  Jag förstår problematiken med halltider, men är väldigt glad att de lyssnar på oss. Det visar att de är handlingskraftiga och att de ser att vi är en framgångsrik förening som både drar ungdomar och publik.

Han ser ändå kommunens beslut som ett erkännande för Nacka Juniors, även om beslutet ger konsekvenser för övriga futsallag.

– I dag är vi den enda futsalföreningen här som tydligt utbildar barn och ungdomar i sporten, och då är vi glada att kommunen sätter oss i samma kategori som andra vinteridrotter. Fotbollsföreningarna har fått bättre förutsättningar vintertid med tältet. Vi ser det som att vi har fått vårt första erkännande!

LÄS MER: Skyttekungen blir kvar i SFL – går till toppklubb

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img