Herrlandslaget trivs i Kroatien: ”Tycker att vi har tagit stora kliv”

0
Matija Dulvat och Lars Ternström. Foto: Krister Melin

Det svenska herrlandslaget befinner sig just nu i den kroatiska staden Porec för en veckas träningsläger. Där får förbundskaptensduon Matija Dulvat och Lars Ternström chansen att verkligen drilla sina spelare inför den spännande fortsättningen.

En möjlighet som assisterande förbundskapten Ternström ser som väldigt positiv.

– Verkligen, killarna har verkligen utvecklats och lärt sig mycket. Jag är riktigt imponerad av kvalitén vi håller just nu. Jag tycker att vi har tagit stora kliv, framför allt från i vintras men även från april-matcherna. Sedan är det klart att det är lättare nu när vi kan ge spelarna feedback och att de får se sig själva från olika situationer på ett annat sätt.

LÄS MER: Här är den svenska truppen till Kroatien-lägret

Vad har ni jobbat med hittills?

– Vi har jobbat med vårt 3-1-spel mot lite lägre försvar och sedan även four in line-spel och tittat lite på det. Sedan även fem mot fyra-spel. Vi har egentligen gått igenom anfallsspelet noga, och nästa pass kommer vi att köra fasta situationer. Även i försvarsspelet har vi hunnit jobba igenom allt egentligen.

Intensiteten på träningspassen är väldigt hög, och Ternström menar på att det är ett måste för att saker och ting ska sätta ordentligt.

– Det handlar om att repetera och få det automatiserat i deras hjärnor. Det gäller att utsätta killarna för de här situationerna i högt tempo när de är trötta.

– De har svarat väldigt bra på vårt sätt att kommunicera ut hur vi vill träna. Man hade kunnat ta en annan väg att ta lugna träningar, men då kommer inte de situationerna uppstå där de behöver tänka när de är trötta.

En hel veckas träning är en lyx, och då får man tid att gnugga saker in i minsta detalj. Någonting som kan vara svårt under de korta matchsamlingar man har under säsongen.

– Det är svårt när vi har korta samlingar med matcher att ha högt tempo varje träning, för spelarna vill ju också prestera på match. Men nu har vi sagt att nu ska man prestera på varje träning, och inte hålla igen för någon match. Det har nog varit en lättnad för många, säger Ternström som också ser hur lagsammanhållningen blir bättre och bättre:

– Absolut, det blir ganska naturligt. De gillar att umgås och vi är i en fantastisk miljö. Vi har allting på hotellet. Gym, tennisbanor och pooler, och så havet bredvid. Gångavstånd till centrum. Det är verkligen jättebra förutsättningar.

Sverige träningsspelade under torsdagskvällen mot andradivisionslaget Albona. Mer om det kan du läsa här.