”Det ska inte vara lätt att möta oss på vår hemmaplan”

0
Matija Dulvat. Foto: KGZ Fougstedt/Bildbyrån

Under tisdagskvällen spelar Sverige den första av två matcher mot Frankrike i Gävle. Förbundskaptenen Matija Dulvat har i vanlig ordning drillat sina spelare hårt under träningspassen inför matcherna, och ser nu fram emot att få se dem i matchsituation.

– Vi har upprepat många saker som vi började med under sommarens träningsläger i Kroatien. Nu jobbar vi även med fler specifika saker som presspel och att anfalla motståndarna. Vi vill att dessa saker ska fungera automatiskt i huvudet och därför måste vi fortsätta att nöta mycket. Det har varit ett par intensiva dagar med sju träningspass. Det kanske är konstigt när man ska spela matcher, men våra spelare är vana vid den träningsmängden nu. Vi måste träna mycket för att bli bättre inför VM-kvalet, säger förbundskaptenen till svenskfotboll.se.

Frankrike står på schemat, och det blir ett tufft test för det svenska herrlandslaget. 

– Frankrike har utvecklats mycket under de senaste åren och visade i EM att de är ett slagkraftigt lag. De spelade oavgjort mot Spanien och förlorade knappt mot Azerbaijan som har fem-sex brassar i laget. Jag har haft koll på dem länge och nu har de fått utdelning efter att ha jobbat med samma lag i fyra-fem år. Det blir en bra värdemätare för oss.

Trots att det nu äntligen är match igen har inte förberedelserna under träningarna i Gävle och i Kroatien i somras varit inför de här två landskamperna. Snart är det dags för det riktigt stora testet; VM-kvalet.

– Jag har VM-kvalet i tankarna, men jag spelar inte de här matcherna som om det vore en kvalmatch. Jag använder de mer för att se och övertyga våra spelare i vårt sätt att spela. Sedan lägger vi inte all kraft på att anpassa oss efter motståndarna som man kanske måste göra i högre grad i tävlingsmatcher. Jag vill att Sverige ska spela fritt i de här matcherna och inte gå igenom detaljer på varje motståndarspelare. Det är annat när det handlar om att ta poäng, säger Dulvat som vill se ett respektlöst Sverige mot Frankrike:

– Jag vill se samma inställning som vi haft tidigare. Att vi inte är rädda för någon. Frankrike är ett bra lag, men vi ska inte bry oss om vilka vi möter. Jag gillar inte när någon säger att Frankrike är favoriter mot Sverige. Nej, i Sverige ska inget motståndarlag vara favoriter mot oss. Andra lag ska se att vi kan bli farliga för dem. Det ska inte vara lätt att möta oss på vår hemmaplan och med vårt spel.