”Mariedal Cup är det finaste jag vunnit”

0

”Mariedal Cup är det finaste jag vunnit”

Så sa Manchester Unitedlegendaren Ole Gunnar Solskjaer (fast på norska förstås) om sitt skytteligaguld i Mariedal Cup 1991.

Landslagsspelaren Oscar Hiljemark minns Mariedal Cup som ”en perfekt avslutning på säsongen med matcher på lite konstiga tider”.

Men sedan några år blåser nya vindar. Visst försöker fotbollsklubbar fortfarande ta hem pokalen och förstapriset på 75 000 kronor, men de blir alltmer utkonkurrerade av futsalföreningar som fört spelet till en ny nivå – till fotbollslagens förvåning.

Örebro FC, Hisingen FC, Tina FC, FC Paratodos och FC Frölunda är (var) helt okända i fotbollsvärlden men har rört om ordentligt i grytan de sista åren. Segern senast togs hem av Afghanska FC, ett annat futsallag. I finalen slog de Borås egen stolthet – nej, inte IF Elfsborg (Afghanska slog ut det mycket landslagsmeriterade fotbollslaget i semi) – Borås AIK med SM-silver 2017 som största merit.

Torslanda IK är ytterligare en av de fotbollsföreningar som anmäler lag genom sin futsalsektion. En trend som sprider sig.

Många futsalklubbar har inget juniorlag men tillräckligt många juniorspelare för att tampas om prissumman på 200 000 kronor (!).

Det känns som att Mariedal Cup gör en resa från juniorfotbollens avslutning till juniorfutsalens uppstart. Den resan bör alla futsalföreningar med ambitioner vara med på!

www.mariedalcup.com