Vad gör man egentligen efter karriären?

0

Allt fler klarar av att hålla igång med sin elitidrott längre tid i livet. Fler och fler lägger av från den högsta nivån vid högre ålder än vad man tidigare gjort historiskt sett.

Antagligen lever vi allt bättre liv nuförtiden, och våra kroppar orkar längre. Känner man då också suget för att fortsätta köra på, så finns det ingenting som stoppar en. En annan aspekt i att spelare kör på fler år i karriären är den ekonomiska. Idag är det inte ovanligt att elitspelare har sin idrott som heltidsjobb, och vi alla vet hur jobbigt det kan vara att helt byta karriärval. Att byta från det man kan allra bäst, till att helt plötsligt göra någonting helt annat kan vara en skräck för många.

Men hur som helst kommer livet efter idrotten. För alla. En dag kommer den.

Vissa väljer dock att spela vidare vid en väldigt hög ålder. Ta bara Kazuyoshi Miura, som är den äldsta fotbollsspelaren i världen, som exempel. Han har påbörjat sin 33:e (!) säsong som kontrakterad fotbollsspelare. Det är en imponerande bedrift – minst sagt. Men också ett tecken på att det blir vanligare och vanligare.

Vad händer efter karriären då? Många väljer att på något sätt fortsätta inom sportens världs i andra roller. Till exempel kan det handla om en sportchefsroll, eller också så vill man fortfarande vara en del av gemenskapen på planen och kanske framför allt vid sidan av planen och tar en roll som tränare. Många lag anställer specialtränare för specifika saker, och har man gjort sig ett namn inom sin sport är man ofta attraktiv bland klubbar. Tänk bara, exempelvis, hur många före detta fotbollsspelare som idag gör sig namn som tränare.

Vissa väljer andra liv efter idrotten – vilket man också kan förstå. Har man ägnat ett helt liv, i princip alla vakna timmar, på sin idrott kan man köpa att man då vill ägna sin tid åt någonting helt annat. Många väljer vid medelålders tid att påbörja studier och prova vingarna inom andra yrkesgrupper.

Vad elitidrottare gör efter karriären är ofta väldigt spännande läsning på olika nyhetssajter. En idrottare som för så många betyder så mycket under den aktiva karriären kan så snabbt bli ”bortglömd”, och att bli påmind om våra kära profiler och vad de sysslar med efter karriären är en uppskattad intention bland svensk media.

För vissa kommer tiden det är dags att tänka på en ny karriär tidigt, för andra, som Kazuyoshi Miura, blir det desto senare i livet.